Λαμπρή εκδήλωση για ένα κορυφαίο γεγονός

 Λαμπρή εκδήλωση για ένα κορυφαίο γεγονός

Γέμισε ασφυκτικά η μεγάλη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καβάλας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου για να εορταστεί πανηγυρικά η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος που αρκετοί παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση ενώ άλλοι κάθισαν στην σκάλα που οδηγεί στον όροφο του Μουσείου.

Συντονιστής ήταν ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας που διάνθιζε την παρουσίαση των ομιλητών με εύστοχα σχόλια. Έτσι απευθυνόμενος στον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη που μακρηγόρησε  του είπε: «Λάζαρε η κατάχρηση του χρόνου είναι το δώρο που σου κάνουμε για την ονομαστική σου γιορτή». Ενώ στο τέλος της εκδήλωσης απευθυνόμενος προς στο κοινό είπε: «Ευχαριστούμε για την πληθωρική παρουσία σας και να ξέρετε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι και τις άλλες μέρες ανοιχτό».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και την προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Θάσου Σταυρούλας Δαδάκη ως διοργανωτών της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη που χαιρέτησε εκ μέρους της πολιτείας την επιτυχία να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία αυτής της ένταξης.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι προσεγγίσεις των τριών αυτοδιοικητικών ανδρών που πήραν στη συνέχει τον λόγο και αναφέρθηκαν στο ιστορικό της προσπάθειας η οποία είχε αυτό το ευτυχές για την περιοχή μας αποτέλεσμα.

Ο Λευτέρης Κωταΐδης ήταν ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος του νεοσύστατου τότε Καποδιστριακού Δήμου Φιλίππων που ξεκίνησε την προσπάθεια ύστερα από μια σχετική επιστολή που έλαβε από το Υπουργείου Πολιτισμού, ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης ήταν ο επόμενος δήμαρχος που συνέχισε τις ενέργειες με ζήλο και ο Κωστής Σιμιτσής ο πρώτος δήμαρχος του ενιαίου πλέον Καλλικρατικού Δήμου Καβάλας που συμπεριελάμβανε και τον πρώην Δήμο Φιλίππων και επί της διοικήσεως του οποίου ολοκληρώθηκε η προσπάθεια.

Και οι τρεις αναφέρθηκαν στην μεγάλη σπουδαιότητα και τα οφέλη που θα έχει η περιοχή μας από την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο της UNESCO, συνδύασαν το γεγονός με την παρουσία του Αποστόλου Παύλου και την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά επεσήμαναν και τους κινδύνους που ενέχει η διέλευση από την περιοχή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ.

Ο Λευτέρης Κωταΐδης μάλιστα είπε ότι ο ΤΑΠ όπως έχει σχεδιαστεί κόβει στη μέση δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων  που ανήκει στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων και τον μεγάλο τυρφώνα των Φιλίππων, με βάθος 300 μέτρων που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και που –έστω και ανεπίσημα- ανήκει στα μνημεία κληρονομιάς της φύσης.

Ο Κωστής Σιμιτσής μάλιστα, πέραν του αγωγού ΤΑΠ αναφέρθηκε και στον κάθετο οδικό άξονα Ε61 που πρόκειται να περάσει επίσης μέσα από τον τυρφώνα και πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Μίλησαν επίσης η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής & Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Ευγενία Γερούση ενώ για το διαχειριστικό σχέδιο και τα προγραμματιζόμενα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αναφέρθηκε με λεπτομέρειες και διαφωτιστικά σλάιντς η Σταυρούλα Δαδάκη.

Την εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο αλλά εξαιρετικό πρόγραμμα η χορωδία του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας «ΣυνΩδηπόροι» υπό την διεύθυνση του Γιάννη Κανάκη.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Τάκης Εμμανουηλίδης, Γιώργος Πααφιλίππου και Νικος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκ μέρους του μητροπολίτη ο εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Παύλου Γεράσιμος Φυλακτάκης.

 

* Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν προβολή διαφανειών τόσο από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τις εργασίες που έγιναν διαχρονικά εκεί όσο και από την αξέχαστη -λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία- μέρα που η ελληνική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου στην 40η σύνοδο της UNESCO ανακοινώθηκε και επίσημα η ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

* Σε δύσκολη θέση έφερε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο φωτογράφος που στη διάρκεια των ομιλιών φωτογράφιζε τον βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και του έδειχνε το αποτέλεσμα στην μικρή οθόνη της φωτογραφικής μηχανής του.

Διαβάστε επίσης