Πραγματοποιήθηκαν χθες πρωί και απόγευμα στην πόλη μας εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα μαζί με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εκδηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο εξόρμησης στην περιφέρεια προκειμένου να διαφημιστεί η Ευρώπη, η δράση και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι έλληνες εκπρόσωποι των προαναφερθέντων οργάνων της Ε.Ε. μαζί με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη επέμεναν ότι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος λεφτά υπάρχουν. Είπαν ευθέως ότι η χώρα μας αδυνατεί να τα απορροφήσει με αποτέλεσμα να έχει ήδη αποφασιστεί η απόσπαση στην Αθήνα ειδικού προσωπικού των Βρυξελλών προκειμένου οι διαδικασίες να επιταχυνθούν.
Έγινε λόγος για πιστώσεις 500 εκ ευρώ που ήδη εισπράχθηκαν ή δεσμεύτηκαν από τη χώρα μας. Ως το 2020 τονίστηκε ότι η Ελλάδα θα εισπράξει για τον ίδιο λόγο 1 δις ευρώ. Μέρος των χρημάτων «οδηγούνται» στις ΜΚΟ, για λόγους που αφορούν την γρήγορη απορρόφηση των χρημάτων.
Στο σεμινάριο που έγινε το πρωί στους δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης της ΑΜΘ αναφέρθηκε ότι 4.500 πρόσφυγες έφυγαν ήδη από την Ελλάδα αφού εγκαταστάθηκαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Όσο για την κατάσταση στα νησιά, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. υποστήριξαν ότι σκόπιμα παραμένουν εκεί προκειμένου να διατηρηθεί «ζωντανή» η προοπτική επιστροφής τους στην Τουρκία.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης συνέδριο διάλογος με τους φορείς. Χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι η Ε.Ε. είναι μεγάλο εφόδιο για την Ελλάδα. «Αντί να γκρινιάζουμε για την Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα όσα μας παρέχει» συμπλήρωσε. Η κ. Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα είπε ότι η ημερίδα είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε την ιδέα της Ευρώπης ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Άλλο ρεπορτάζ σελίδα 5.
Ξεχώρισαν τα στοιχεία για το προσφυγικό
Χθες το πρωί στην αίθουσα Νικόλαος Μάρτης πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Γραφείο ενημέρωσης στην Ελλάδα, σεμινάριο για τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τίτλος του σεμιναρίου «Γράφοντας για την Ευρώπη, θέματα και εργαλεία».
Οι εισηγήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες γιατί ήταν περιεκτικές και σύντομες. Η ανταπόκριση των δημοσιογράφων και των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης της ΑΜΘ κρίνεται ικανοποιητική. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν το σεμινάριο προέρχονταν από μέσα ενημέρωσης της Καβάλας.
Τα στοιχεία που ξεχώρισαν ήταν αυτά για το πρόβλημα των προσφύγων. Παρατέθηκαν υπόψη των συμμετεχόντων στο σεμινάριο από την Κλεμεντίνη Διακομανόλη, προϊστάμενη του τμήματος τύπου και μέσων ενημέρωσης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη. Ειπώθηκε λοιπόν ότι η Ευρώπη είναι εδώ στο πρόβλημα των προσφύγων, συνδράμοντας στη χώρα μας και όχι μόνο, με πολλά χρήματα, τόσο πολλά που η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να τα απορροφήσει.
Την έναρξη του σεμιναρίου έκανε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. «Ξέρουμε – είπε – ότι η προσπάθεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης γίνεται σ΄ ένα δύσκολο περιβάλλον». Παραδέχθηκε ότι το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ είναι περίπλοκο. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Κων/νο Τσουτσοπλίδη, εκπρόσωπο τύπου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Αμέσως έθεσε το πλαίσιο του σεμιναρίου. Πόσο ενδιαφέρουν τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόσο αυτά μπορούν να καλυφθούν από μέσα ενημέρωσης και δη της περιφέρειας. «Οι νέες τεχνολογίες – είπε ο κ. Τσουτσοπλίδης – επιτρέπουν κάτι τέτοιο».
Η Κλ. Διακομανόλη μίλησε για το προσφυγικό πρόβλημα και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία όπως είπε συνεχίζει και λειτουργεί, βοήθησε. Αναφέρθηκε σε μείωση ροών προσφύγων, σε αρκετές επιστροφές και σε 4.500 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ελλάδα και μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. «Η Γερμανία – είπε – μπορεί και απορροφά μέχρι και 500 πρόσφυγες την εβδομάδα. Η κατάσταση – παραδέχτηκε – στα νησιά είναι κακή, αλλά – όπως είπε – αυτή είναι μία απαραίτητη συνθήκη, γιατί οι πρόσφυγες που παραμένουν στα ελληνικά νησιά, έχουν την προοπτική κάποια στιγμή να γυρίσουν στην Τουρκία, ενώ αν βρεθούν στο εσωτερικό της χώρας, αυτό αποκλείεται. Σήμερα – είπε η κα Διακομανόλη – υπάρξει άφιξη προσφύγων στα ελληνικά νησιά κατά μέσο όρο 100 άτομα, ενώ η Ευρώπη βοηθά χρηματοδοτώντας την Ελλάδα με τρία διαφορετικά ταμεία και ποσό που το 2020 μπορεί να φτάσει στο 1 δις ευρώ. Υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των χρημάτων, γι΄ αυτό κι έρχονται στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες με απόσπαση υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βοηθήσουν στην απορρόφηση».
Η Μ. Σπυράκη εξήγησε ότι με αυτές τις εξορμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται μία προσπάθεια, οι πληροφορίες για την Ευρώπη, για τη λειτουργία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προωθηθούν σε όλη την Ελλάδα και στην επαρχία. Μ΄ αυτόν τον τρόπο – είπε – οι πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα, τι είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη – συνέχισε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής – για το προσφυγικό ζήτημα πρωταγωνίστησε στην αντιμετώπισή του με λάθη και δυσκολίες. Χαρακτήρισε το προσφυγικό πρόβλημα, το μεγαλύτερο μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Επέκρινε την Αμερική, τη Ρωσία ακόμη και την Κίνα, που δεν έπραξαν κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε η Ευρώπη.
Η Ελλάδα – είπε η κα Σπυράκη – εισέπραξε ή δέσμευσε για το προσφυγικό πρόβλημα μέχρι τώρα, 509 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε ότι υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των ποσών κι ένα μέρος προορίζεται για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις
Τα τελευταία λόγια της κας Σπυράκη αναφέρονταν στην οικονομική κρίση και στο πρόγραμμα των δανειστών. «Το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να υπάρξει κι επόμενο για την Ελλάδα».