• 19 Μαΐου 2024,

Λίγα και καλά θέματα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 Λίγα και καλά θέματα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης συνεδριάζουν σήμερα πρωί και απόγευμα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τα θέματα είναι λίγα και καλά. Η οικονομική ενίσχυση (δάνειο) της ΔΕΥΑΚ, η αλλαγή του σχεδίου πόλης μπροστά από το παλιό (κάτω) Νοσοκομείο και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν. Στην ημερήσια διάταξη υπάρχει επίσης η κατανομή χρημάτων στις δύο σχολικές επιτροπές.

Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας υπάρχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μια πίεση για ενημέρωση και συζήτηση. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Στοιχεία για τη μείωση των εσόδων υπάρχουν μόνο για το δεύτερο 15νθημερο του Μάρτη. Η μείωση εσόδων τον Απρίλιο συνεχίστηκε αλλά έως πρόσφατα δεν υπήρξαν νούμερα. Συγκεκριμένα ποσά υστέρησης κτλ. Δεν αποκλείεται αυτά να παρουσιαστούν σήμερα από την Οικονομική Υπηρεσία. Όσο για το κόστος των μέτρων που θα εφαρμοστούν υπέρ των επαγγελματιών, πάλι είναι νωρίς για να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία. Η συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου θα γίνει και στη κατεύθυνση διεκδίκησης από το κράτος. Κάτι που δεν γίνεται μεμονωμένα από κάθε Δήμο αφού αυτή που πιέζει περισσότερο είναι η ΚΕΔΕ. Στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος δεν προβλέπεται η λήψη οποιαδήποτε απόφασης. Χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να υπάρξει. Άμεσα, στη σημερινή συνεδρίαση, ή αργότερα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει υπέρ της αλλαγής του σχεδίου πόλης μπροστά από το παλιό (κάτω) Νοσοκομείο ώστε να διευκολυνθεί και να εξελιχθεί η διαδικασία εφαρμογής άλλης λύσης (αμφιδρόμησης) για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Η αλλαγή του σχεδίου πόλης είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της πρότασης Δρακονάκη, η οποία έγινε γνωστή πέρσι τον Απρίλιο. Ο Δήμος Καβάλας είναι έτοιμος να δημοπρατήσει το τεχνικό έργο μετακίνησης του τοιχίου της αυλής του Νοσοκομείου. Πρόβλημα υπάρχει από το ότι η αλλαγή του σχεδίου πόλης επηρεάζει τον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τον επηρεάζει θετικά. Οι εκπρόσωποι του ναού έως πρόσφατα επέμεναν για το αντίθετο.

Για την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΚ έχουν ειπωθεί πολλά. Μεσολάβησε η αποστολή επιπλέον στοιχείων στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να έχουν μια γενικότερη εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση. Το αν η ΔΕΥΑΚ θα λάβει χρήματα από το Δήμο Καβάλας και το ταμείο παρακαταθηκών (με κατά γενική ομολογία ευνοϊκούς όρους) εξαρτάται από την στάση που θα κρατήσουν οι παρατάξεις Τσανάκα- Παπαδόπουλου. Και οι δύο ήταν αρνητικές. Δύσκολα αυτό μπορεί να αλλάξει. Εκτός αν απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία. Η αποχή θα διευκολύνει ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα υπέρ της έγκρισης της πρότασης. Την οποία εισηγείται η διοίκηση του Δήμου. Υποτίθεται ότι τα επιπλέον στοιχεία μελετήθηκαν. Ίσως γίνουν αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση για τη ΔΕΥΑΚ, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό να επηρεάσει την οικονομική της ενίσχυση. Η οποία είναι απαραίτητη λόγω μείωσης των εσόδων της από τα μέτρα του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα και θα γίνει- όπως οι δύο προηγούμενες- με τηλεδιάσκεψη. Εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι πιθανό να τεθούν και άλλα, μέσω ερωτήσεων προς τη διοίκηση του Δήμου.

*Την Πέμπτη 30 Απριλίου ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης και ο Αντιδήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος παρακολούθησαν την εγκατάσταση προσφύγων από τη Συρια σε ξενοδοχείο δίπλα στα λασπόλουτρα. Ο Δήμος Καβάλας διαφωνεί αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τη συμφωνία του ξενοδόχου με το ΔΟΜ.Ο επαγγελματίας φέρεται να δήλωσε ότι οι πρόσφυγες (60-70 άτομα) θα μείνουν στο ξενοδοχείο του 2 μήνες. Όλοι οι πρόσφυγες φέρονται να προέρχονται από τη Συρία κι είναι οικογένειες.

 

 

Διαβάστε επίσης