• 29 Απριλίου 2024,

Λίνα Μενδώνη: Αλλάζουν όψη οι Φίλιπποι Καβάλας

 Λίνα Μενδώνη: Αλλάζουν όψη οι Φίλιπποι Καβάλας
Έργα ύψους 3,7 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Την πλήρη αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων Καβάλας προβλέπει μια σειρά έργων που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, μετά μάλιστα και την ένταξη του χώρου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως το 18ο ελληνικό μνημείο.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον βορειοελλαδικό χώρο.

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτελούν δύο πολύ σημαντικά έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων, το 2023, ο αρχαιολογικός χώρος θα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στον επισκέπτη του», δήλωσε κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Καβάλα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

episkepsi_tis_yppoa_stoys_filippoys_1.jpg

Ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, όπως ορίζεται από την γραμμή του οχυρωματικού περιβόλου, καταλαμβάνει έκταση περίπου 700 στρεμμάτων, ενώ ο ανασκαμμένος χώρος καλύπτει έκταση περίπου 60 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το θέατρο, την ρωμαϊκή αγορά, τις βασιλικές Α, Β, Γ, το Οκτάγωνο με τα προσκτίσματά του και οικοδομικές νησίδες με τους δρόμους μεταξύ αυτών.

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτελούν δύο πολύ σημαντικά έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων ο αρχαιολογικός χώρος θα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

i_ypoyrgos_politismoy_kai_athlitismoy_lina_mendoni_me_ton_kallitehniko_dieythynti_toy_dipethe_kabalas_thodori_gkoni_1.jpg

Το πρώτο έργο, «Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων», έχει προϋπολογισμό ένταξης 2.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Όπως ενημέρωσε η προϊσταμένη της ΕΦΑ, Σταυρούλα Δαδάκη, βασικός στόχος του έργου είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία έτεμνε βιαίως τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η ενοποίηση του αρχαίου οδικού μνημείου ανάμεσα στα ανασκαμμένα μνημεία.

Επίσης, θα απομακρυνθούν τα μπάζα από τις παλαιές  ανασκαφές, θα γίνει η διαμόρφωση νέας δυτικής εισόδου, θα οργανωθεί η προσβασιμότητα των επισκεπτών με βάση το αρχαίο οδικό δίκτυο. Ακόμη προβλέπεται η αποκατάσταση και ανάδειξη του ανατολικού σκέλους της πεδινής οχύρωσης.

Το δεύτερο έργο που εκτελείται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων είναι η «Αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄, με συμπλήρωση τμημάτων της ανωδομής και στερέωση των ερειπίων της». Ο προϋπολογισμός  ένταξης είναι ύψους 1.400.000 ευρώ. Το έργο εκτελείται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

πηγή:ethnos.gr

Διαβάστε επίσης