• 12 Μαΐου 2024,

Lucy Art Residency: Ο Sjoerd Knibbeler στο φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών

 Lucy Art Residency: Ο Sjoerd Knibbeler στο φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών

Ο Oλλανδός Sjoerd Knibbeler (1981) είναι ο καλλιτέχνης που επιλέχτηκε για το φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών με αντικείμενο τη φωτογραφία, Lucy Art Residency.

Ο εικαστικός που ζει και εργάζεται στο Αμστερνταμ θα μείνει στην Καβάλα για δυο εβδομάδες τον Ιούνιο και θα παραθέσει μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της Καβάλας στο πλαίσιο του Lucy Art Residency Talks στις 15 του μηνός στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική).  

Στα έργα του Sjoerd Knibbeler αποτυπώνονται αφηρημένες συνθέσεις οι οποίες προκύπτουν από την επεξεργασία φωτογραφικών τεχνικών καθώς προσπαθεί να αρθρώσει μια αυθεντική φωνή και να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής εικόνων. «Οτιδήποτε φωτογραφίζω είναι αληθινό, αλλά μου αρέσει να δημιουργώ μια φόρτιση που θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την αλήθεια. Δεν παραποιώ τις φωτογραφίες αλλά τα υλικά που φωτογραφίζω». Η φωτογραφική του μηχανή είναι πάντα παρούσα σε κάθε διαδικασία που επιλέγει και στο τέλος προκύπτουν έργα που μπορεί να είναι φωτογραφίες, videos, αντικείμενα, video-εγκαταστάσεις και artist books και συχνά αποτέλεσμα συνεργασίας με επιστημονικά ινστιτούτα και ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Το ζητούμενο για τον Knibbeler είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σχέση «ανάμεσα στην επίπεδη, βουβή και ακίνητη επιφάνεια της φωτογραφίας και τη χωρικότητα και την κίνηση που υπονοεί». Οπως δηλώνει: «Στη δουλειά μου χρησιμοποιώ το αδύνατο ως σημείο αφετηρίας και τους θεμελιώδεις νόμους της φωτογραφίας ως σημείο εστίασης. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αδύνατον να τις κατανοήσουν, ενώ παράλληλα η ολοένα αυξανόμενη διάχυση της πληροφορίας μας υπενθυμίζει  διαρκώς όλα όσα δεν γνωρίζουμε. Η δουλειά μου είναι μια αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη και μια απόπειρα να θέσω ερωτήματα για την περίπλοκη σχέση μας με την τεχνολογία μέσα από εικόνες. Φέρνοντας τον εαυτό μου στη θέση ενός επιστήμονα προσπαθώ να προσδώσω σε μεγάλα και ανέφικτα όνειρα μια πιο προσωπική και ανθρώπινη κλίμακα».

Πηγή : www.monopoli.gr

Διαβάστε επίσης