• 29 Μαρτίου 2024,

Μακάριος Λαζαρίδης: «Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει άμεσα δομική εθνική πολιτική»

 Μακάριος Λαζαρίδης: «Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει άμεσα δομική εθνική πολιτική»

«Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως μια αναγκαιότητα. Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, οφείλει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα. Η σχέση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής ανάπτυξης είναι άρρηκτη και διαχρονική. Τώρα, οφείλει να γίνει άμεσα δομική εθνική πολιτική».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

 

Η ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «χρειάζεται άμεσα και επιτακτικά διαφοροποιημένες πηγές εσόδων. Την απάντηση σε αυτή την ανάγκη μπορεί κάλλιστα να δώσει ο “κοιμώμενος γίγαντας” της ελληνικής οικονομίας: ο πρωτογενής τομέας, που συμμετέχει με 4% στο Α.Ε.Π., ενώ μαζί με τη μεταποίηση, φτάνει στο 8% του Α.Ε.Π.  Στόχος μας πρέπει να είναι να φτάσουμε τον πρωτογενή τομέα στο 20% του Α.Ε.Π. της χώρας. Με όρους και προϋποθέσεις καινοτομίας. Υλοποιώντας εμπροσθοβαρείς, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

 

Το συνολικό όραμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, όπως ανέφερε, «αναδεικνύεται στο νέο στοίχημα της χώρας» και εξήγησε ότι «με το παρόν σχέδιο νόμου:

 

  1. Βάζουμε τις βάσεις για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

 

  1. Περιγράφουμε και ορίζουμε με σαφήνεια και λειτουργικότητα το όραμά μας για το μέλλον όλων σχεδόν των κλάδων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.

 

 

  1. Κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της απόρριψης των βαριδιών που εμπόδιζαν μέχρι σήμερα τον πρωτογενή τομέα να αποδείξει και να επιδείξει το δυναμισμό του. Να αναδείξει το συγκριτικό του πλεονέκτημα ως φορέας ανάπτυξης της χώρας».

 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «με κάνει να αισθάνομαι ότι μπορώ να μεταφέρω καλά νέα στην Καβάλα. Να ενημερώσω, να προσφέρω κίνητρα και να στηρίξω αξιόπιστα όλους όσοι ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την υδατοκαλλιέργεια.

 

Τι θα πω στον Σταύρο στην Κεραμωτή, στον Κώστα στην Νεά Καρυά, στον Βαγγέλη στην Θάσο, στον Αλέκο στο Ποδοχώρι;

 

Θα τους πω για την απλοποίηση της διοικητικής διαδικασίας αξιολόγησης νέων τύπων λιπασμάτων που προέρχονται από αστικά ή βιομηχανικά απόβλητα.

 

Θα τους πω για την αποσαφήνιση, αλλά και τη βελτίωση της νομοθεσίας για τις έγγειες βελτιώσεις.

 

Θα τους πω για την παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/2020, για την έκδοση άδειας εγκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

 

Θα τους πω για τη δυνατότητα ενίσχυσης με επιπρόσθετο προσωπικό του νομικού τμήματος του ΕΛΓΑ, προκειμένου να επιταχύνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες».

 

Παράλληλα, υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας «που οφείλει στην παρούσα συγκυρία να αποτελέσει άμεση πολιτική προτεραιότητα. Για να συμβάλλει πιο ενεργά και πιο δομικά στην επόμενη ημέρα της οικονομικής επανεκκίνησης. Να σηματοδοτήσει μια ακόμα δέσμη κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας και την εικόνα του ευρύτερου, εθνικού επενδυτικού περιβάλλοντος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και αυτό πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα, σχέδιο και δυναμισμό. Χωρίς καθυστερήσεις. Χωρίς ναι, μεν, αλλά! Αυτό κάνουμε σήμερα και με αυτό περιγράφουμε το αύριο του πρωτογενούς τομέα».

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης