«Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς τους πανηγυρικούς τόνους που προσπαθεί να δώσει, ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση σε αυτή τη συμφωνία. Πρώτα από όλα, για να είναι πάρα πολύ καθαρό δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κράτος θα εξακολουθεί να μισθοδοτεί τους κληρικούς με το ίδιο ακριβώς ποσό που τους μισθοδοτεί και σήμερα. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι αντί να τους μισθοδοτεί το Κράτος απευθείας, θα δίνει τα χρήματα στην Εκκλησία και εκείνη θα αναλάβει να καταβάλλει τους μισθούς τους».
Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Focus 103.6» και τους δημοσιογράφους κ. Δ. Βενιέρη και κυρία Β. Δημαρέση, ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε: «Εδώ όμως αρχίζουν και προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα για το κονδύλι των 200.000.000 ευρώ που θα δίνει το Κράτος στην Εκκλησία. Δηλαδή, από το πως θα το διαχειρίζεται η Εκκλησία, από το αν θα είναι ευθύνη της Ιεράς Συνόδου ή των Μητροπόλεων, για το αν η Ιερά Σύνοδος θα δίνει τους μισθούς στις Μητροπόλεις, αναλόγως του αριθμού των κληρικών, που έχουν οι ενορίες τους και κυρίως για το ποιος θα διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν σήμερα οι κληρικοί και βεβαίως το ποιος θα καταβάλλει τις συντάξεις τους. Η Εκκλησία ή το Κράτος; Από το ίδιο κονδύλι ή από κάποιο άλλο; Είναι κρίσιμα ζητήματα γιατί ενδεχομένως η λύση που έχει επιλεγεί θα προκαλέσει τελικά περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία υπάρχουν σήμερα. Κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι για όσα ακούσαμε χθες, πόσο μάλλον, όταν προκύπτει και το ερώτημα εάν αυτή τη ρύθμιση, την επιθυμούν τελικά οι ίδιοι οι κληρικοί».
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι ανάλογες πρωτοβουλίες είχε λάβει και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη, από το 2013. Τότε είχε συσταθεί μια κοινή εταιρεία, Κράτους – Εκκλησίας για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Όμως, αυτές τις πρωτοβουλίες τις ματαίωσε, για προφανείς ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ, και χρειάστηκε 5 χρόνια για να μπορέσει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Επίσης, ακούω μέσα στην Κυβέρνηση – άκουσα και τον κ. Τζανακόπουλο – να πανηγυρίζουν ότι βγάζοντας τους 10.000 – 11.000 περίπου κληρικούς από το Δημόσιο, θα ανοίξουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο. Ποιόν νομίζουν τελικά ότι κοροϊδεύουν όταν την ίδια ώρα το κόστος για τη μισθοδοσία των κληρικών θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται από το Κράτος, ακριβώς όπως αυτό συμβαίνει σήμερα; Εκτός βέβαια κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας βρήκαν το “λεφτόδεντρο”, για να κόψει, 10.000 νέους μισθούς».
Για τις καταγγελίες Κοτζιά και την κατάσταση που επικρατεί στην Κυβέρνηση και την οικονομία ο, Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο σοβαρές καταγγελίες και δεδομένου ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας την επιστολή που του έστειλε ο κ. Κοτζιάς έχει υποχρέωση – έστω και τώρα – να τη δώσει στη δημοσιότητα. Ειδικά τώρα που έχει διαταχθεί και έρευνα από την εισαγγελία για όσα ειπώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η επιστολή Κοτζιά δεν είναι προσωπικό ραβασάκι… Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε μια Κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή. Τσακώνονται οι Υπουργοί μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι – κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου – ο κ. Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμό με 50.000.000 από τον Σόρος. Και για όλα αυτά δεν μιλάει κανείς. Δεν μιλάει ο Πρωθυπουργός, δεν μιλάνε οι άλλοι Υπουργοί. Τέτοια συμπτώματα, σήψης και αποσύνθεσης μιας Κυβέρνησης έχουμε πολλά χρόνια να δούμε στη χώρα μας σε μια κρίσιμη, συγκυρία για την Ελλάδα… Παρόλο που ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η οικονομία της χώρας πηγαίνει προς το καλύτερο, δυστυχώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν είναι αυτή. Είμαστε μια χώρα εκτός δανειακής σύμβασης, αλλά κι εκτός αγορών με τα σπρέντς να βρίσκονται πάρα πολύ υψηλά. Και επειδή ακούω πάρα πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να μας μιλάνε για αυτό το περίφημο “μαξιλαράκι”, ξεχνούν να μας πουν ότι αν τολμήσουν να αγγίξουν αυτό το “μαξιλαράκι”, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα εκτοξευτούν πάρα πολύ ψηλά με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία». (Δ. Τύπου)