• 18 Μαΐου 2024,

Μακράν ο πρώτος σε επιδόσεις στον τουριστικό τομέα o Νομός Καβάλας

 Μακράν ο πρώτος σε επιδόσεις στον τουριστικό τομέα o Νομός Καβάλας

 

 

Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί κανείς να εξάγει από τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΙΝΣΕΤΕ. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ΙΝΣΕΤΕ είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στις αρχές του 2013, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και ασχολείται κυρίως με έρευνες και μετρήσεις στο χώρο του τουρισμού.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία αυτά που αφορούν στην Περιφέρειά μας, ο Νομός Καβάλας (συμπεριλαμβανομένης και της Θάσου) είναι μακράν ο πρώτος σε μια σειρά από επιδόσεις στον τουριστικό τομέα. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα η Καβάλα προηγείται ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της Θάσου στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της στατιστικής έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ.

Συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία του νομού Καβάλας είχαμε έναν αριθμό 973.859 διανυκτερεύσεων για το 2014 όταν ό δεύτερος στην κατάταξη νομός Έβρου είχε μόλις 354.197. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν συνολικά της διανυκτερεύσεις ημεδαπών και αλλοδαπών.

Αν μάλιστα μελετήσουμε τα στοιχεία και συγκρίνουμε τη σχέση ανάμεσα στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις θα διαπιστώσουμε ότι ο συντελεστής στην Καβάλα ήταν 3,80 ενώ στον Έβρο 2,65. Δηλαδή ο επισκέπτης που ερχόταν στο Νομό Καβάλας το 2014 πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο 3,8 διανυκτερεύσεις ενώ στο Νομό Έβρου το αντίστοιχο νούμερο είναι μόλις 2,65. Δηλαδή οι επισκέπτες στο Νομό Καβάλας πραγματοποιούσαν 43,5% περισσότερες διανυκτερεύσεις από τους αντίστοιχους επισκέπτες του Νομού Έβρου.

Αλλά και στις πληρότητες που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία με βάση τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ ο νομός Καβάλας προηγείται. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα η Καβάλα προηγείται ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της Θάσου παρουσιάζοντας πληρότητα 32.3% όταν ο Νομός Ροδόπης που έρχεται δεύτερος (με την Κομοτηνή μάλιστα να είναι η έδρα της Περιφέρειας) φτάνει το 31,3%. Ο δε Έβρος που διαθέτει μάλιστα και τα περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία σε όλη την Περιφέρεια έρχεται τρίτος με πληρότητα μόλις 27,4%.

Μαζί με τη Θάσο η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Νομού Καβάλας φτάνει το 42,1%.

Το βαρύ πυροβολικό φυσικά του Νομού Καβάλας αλλά και γενικότερα της Περιφέρειας είναι η Θάσος όπου οι στατιστικές του ΙΣΕΤΕ σπάσαν όλα τα κοντέρ.

Χαρακτηριστικά όσο και συντριπτικά είναι και τα στοιχεία της κίνησης από τα λιμάνια τόσο της Καβάλας όσο και της Κεραμωτής και της Θάσου. Συγκεκριμένα το 2015 από τα λιμάνια του Νομού Έβρου (Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη) διακινήθηκαν συνολικά 138.669 επιβάτες ενώ από τα λιμάνια του Νομού Καβάλας (Καβάλα, Κεραμωτή, Θάσος) διακινήθηκαν 3.664.697 (!!!) επιβάτες.

Αλλά και η κίνηση στα δύο αεροδρόμια «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης είναι με μεγάλη διαφορά υπέρ της Καβάλας. Συγκεκριμένα για το 2015 είχαμε 111.793 αφίξεις στην Καβάλα με μόλις 78.954 στην Αλεξανδρούπολη. Μια διαφορά δηλαδή της τάξεως του 41,5%.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει κανείς αν μελετήσει και τα άλλα στοιχεία της έρευνας όπως ας πούμε την επισκεψιμότητα στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους όπου ο Νομός Καβάλας διαθέτοντας τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και τα εξαιρετικά μουσεία της Θάσου και της Καβάλας προηγείται των άλλων νομών της Περιφέρειας στους συντελεστές επισκεψιμότητας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Το ζήτημα είναι βέβαια πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία και να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στο Νομό Καβάλας και επιτέλους να αντιμετωπίζεται η πόλη και ο νομός τόσο από τους φορείς και τους παράγοντες των υπολοίπων νομών όσο και από την κεντρική κυβέρνηση με τον δέοντα σεβασμό και την δέουσα προσοχή όχι γιατί είμαστε οι καλύτεροι αλλά γιατί τα επίσημα στοιχεία μας φέρνουν στην πρώτη θέση.

Διαβάστε επίσης