• 26 Απριλίου 2024,

«Μαλαματένια Λόγια»

 «Μαλαματένια Λόγια»

Γράφει ο Χρήστος Τσελεπής

Πέμπτη 27 Δεκέμβρη 2018, ώρα 9 και κάτι, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, η δημοσιογράφος τηλεοπτικού καναλιού Έλενα Σεραφίδου, χαριτωμένη και χαμογελαστή όπως πάντα, προλογίζει την εκδήλωση παρουσιάζοντας ένα προς ένα τα μέλη της ορχήστρας: στο πιάνο ο Πάνος Άτσαλος, ο Κώστας Παπανικολάου στο κοντραμπάσο, ο Κυριάκος Μιμίδης στο μπουζούκι, ο Μάκης Ευθυμιάδης (κιθάρα, φυσαρμόνικα και τραγούδι), η Άννυ Καγκελίδου (φλάουτο, τραγούδι) και ο Θόδωρος Βαλσαμίδης (κιθάρα, τραγούδι και όπως πάντα επιλογή και επιμέλεια προγράμματος).

Το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου κ. Κορίννα Χιώτη – Πρασσά που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, μια και η συναυλία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Χριστούγεννα – Πρωτούγεννα», που οργάνωσε πετυχημένα για μιαν ακόμη χρονιά ο Δήμος Καβάλας. Τιμονιέρης στον ήχο ήταν ο Βασίλης Αναστασιάδης. Το θαυμάσιο σκηνικό ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των στελεχών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Γιώργου Μαστοράκη, Γιώργου Τριανταφυλλίδη και Κώστα Γαρουφαλίδη, που δούλεψαν με μεράκι, ώστε να υπάρχει ένα εντυπωσιακό ντεκόρ που αναδείκνυαν περισσότερο οι εξαίρετοι υποβλητικοί φωτισμοί του έμπειρου Παναγιώτη Μεμετζή, συνδυαζόμενοι με αλλεπάλληλες χρωματικές εναλλαγές του κόκκινου, του πράσινου, του κίτρινου και του γαλάζιου.

Το πρώτο μέρος της μουσικής βραδιάς περιλάμβανε 17 συνολικά κομμάτια: τρία του Χατζιδάκι, δύο του Θεοδωράκη, δύο του Ξαρχάκου, δύο του Καλδάρα, δύο του Ζαμπέτα, δύο του Άκη Πάνου, δύο του Κορακάκη, ένα του Λοΐζου και τελευταίο ένα θαυμάσιο μακρόσυρτο αφηγηματικό βιωματικό τραγούδι που έγραψε η ανεπανάληπτη Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου κα μελοποίησε υπέροχα ο Τάσος Γκρους. Ερμηνευμένο από την Αργυρώ Καπαρού, δεν είναι πολύ διαδεδομένο παρά τη μοναδική του ποιότητα. Λέγεται «Ο μπάρμπας μου ο Παναγής» και ο Θόδωρος Βαλσαμίδης το αποδίδει με τρόπο θαυμάσιο.

Το πρώτο κομμάτι του πρώτου μέρους ήταν ορχηστρικό με τον τίτλο «ΧΟΡΟΣ» από το «παραμύθι Χωρίς Όνομα» του Μάνου Χατζιδάκι και του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Εξαιρετικό το μπάσιμο της Άννυς με το φλάουτο και του Μάκη με τη φυσαρμόνικα, για να τους ακολουθήσει στη συνέχεια όλη η ορχήστρα. Ένα ακόμη τραγούδι της ενότητας ήταν το «ΠΡΩΙΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Βαγγέλη Γκούφα, ένα σπάνιο τραγούδι, ακυκλοφόρητο για πολλά χρόνια, το μοναδικό κομμάτι του Ξαρχάκου που ερμήνευσε ο Γιάννης Πουλόπουλος.

Το δεύτερο μέρος της μουσικής βραδιάς περιλάμβανε 19 τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, μελοποιημένα από τους Σπανό (1), Θεοδωράκη (6), Ανδριόπουλο (2), Κουγιουμτζή (4), Τσακνή (1), Μούτση (1), Νικολόπουλο (2) και Μαρκόπουλο (2). Το τραγούδι «ΜΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ», που μελοποίησε ο Διονύσης Τσακνής, κατά δήλωση του Θόδωρου Βαλσαμίδη, ήταν ένας πολύ αγαπημένος στίχος του Μάνου Ελευθερίου (από την τηλεοπτική σειρά «ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ») και είχε χαρεί πάρα πολύ που τα «Ανοιχτά Παράθυρα» από την Καβάλα είχαν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους το συγκεκριμένο τραγούδι.

Πρώτοι αυτοί οι Καβαλιώτες παρουσίασαν το έργο του Μάνου Ελευθερίου, τιμώντας έτσι τη συμπλήρωση των 70 χρόνων του, στην εκπομπή της Μπήλιως Τσουκαλά στην ΕΡΤ, και μάλιστα δύο φορές. «Ανοιχτά Παράθυρα» ήταν τότε ο Θόδωρος Κατάκαλος (πιάνο), ο Θόδωρος Βαλσαμίδης και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης (τραγούδι), ο Σάββας Τάτσος (κιθάρα) και ο Βασίλης Μιχαήλ (μπάσο). Την πρώτη φορά συμμετείχε ο Γιώργος Αλτής (μπουζούκι) και η Γιώτα Νέγκα (τραγούδι). Τη δεύτερη φορά συμμετείχαν ο Κυριάκος Μιμίδης με τον αείμνηστο Χρήστο Κωνσταντίνου (μπουζούκι) και η Μαρία Σουλτάτου (τραγούδι).

Και να που τώρα οι Καβαλιώτες τίμησαν ακόμη μια φορά τον άξιο ποιητή, πεζογράφο και στιχουργό από τη Σύρο, λίγους μήνες μετά το θάνατό του. Το ενθουσιώδες κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, τραγουδούσε μαζί με το Μάκη Ευθυμιάδη, την Άννυ Καγκελίδου και το Θόδωρο Βαλσαμίδη αγαπημένα τραγούδια όπως η «Μαρκίζα», «Έχεις μάτια το φεγγάρι», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι», «Η Νυχτερίδα», «Το τρένο φεύγει στις οχτώ», «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Ποιος τη ζωή μου», «Η Διαθήκη», «Παραπονεμένα λόγια», «Μαλαματένια λόγια» και άλλα. Μετά από δυόμισι περίπου ώρες η βραδιά έκλεισε με τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Παρόμοιες εκδηλώσεις σε εορταστικές περιόδους (και όχι μόνο) μπορούν ν’ αγκαλιάσουν το Καβαλιώτικο κοινό, που διψά για ποιότητα στην ψυχαγωγία και στη διασκέδαση. Και δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για την ικανοποίηση του λαού της πόλης και του νομού. Υπάρχουν εξάλλου ορχήστρες και χορωδίες πολλών πολιτιστικών φορέων, όπως του Μουσικού Σχολείου και των Πολιτιστικών Συλλόγων, που μπορούν να καλύψουν (και καλύπτουν) τις πνευματικές και ψυχαγωγικές ανάγκες των πολιτών, με ποιοτικά προγράμματα και όχι προϊόντα υποκουλτούρας… Όπως υπάρχουν και άλλα ντόπια μουσικά σχήματα που με μικρές σχετικά αμοιβές μπορούν να συμβάλλουν στους παραπάνω στόχους.

* Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του ΔΗΠΕΘΕ στο facebook

Διαβάστε επίσης