Με δηλώσεις του στην Πρωινή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σχολιάζει τις πρωτοβουλίες προς την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς για όσο το δυνατό περισσότερους συμψηφισμούς στην απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Διευκρινίζει ότι το πρόβλημα μιας διορθωτικής κίνησης βρίσκεται στο Υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Δέμπας στέλνει μήνυμα στον συνάδελφο του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου. «Όποιος πρόεδρος ζητήσει ειδικά κίνητρα για τη Θράκη θα απομονωθεί» σημειώνει.
Η συνέντευξη
Ερ: Ο επόμενος στόχος για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας -μετά από δυο επιστολές στον Πρωθυπουργό- είναι να γίνει ραντεβού των Επιμελητηρίων με Σταϊκούρα, Βρούτση;
Απ: Ακριβώς. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος, το συντομότερο δυνατό. Προσπαθούμε να κλείσουμε και αυτό το ραντεβού. Πιο κρίσιμο νομίζω τελικά αποδεικνύεται ότι θα είναι με τον Βρούτση, διότι όπως το λέμε και στην επιστολή στην τελευταία μάλιστα παράγραφο αυτή τη στιγμή οι μεγάλες αντιρρήσεις έρχονται από το υπουργείο εργασίας και απασχόλησης.
Ερ: Για οικονομικούς λόγους;
Απ: Ξεκάθαρα. Για λόγους ότι όταν γίνονται αυτοί οι συμψηφισμοί -κυρίως με ασφαλιστικές εισφορές-σημαίνει ότι κάποια εκατομμύρια ευρώ δεν θα μπούνε στα ταμεία του ΕΦΚΑ για παράδειγμα. Άρά ο αρμόδιος υπουργός βλέπει τα δικά του προβλήματα. Οπότε σκέπτεται ότι πρέπει να βρει κάποιους αστερίσκους και υποσημειώσεις για να κόψει από τους συμψηφισμούς κάποιες επιχειρήσεις. Αυτό όμως δεν ευσταθεί. Εάν η πρώτη μας επιστολή ήταν μια επιστολή με καθαρά πολιτική παρότρυνση να βρεθεί μια λύση πολιτική, η δεύτερη μας επιστολή η οποία έφυγε την Τρίτη είναι καθαρά μια τεκμηριωμένη και με νομικά τεκμήρια. Δείχνει ότι η παραγραφή δεν υφίσταται. Σύμφωνα με το νόμο του 2014 του Ελληνικού κράτους, ότι όταν υπάρχει ανωτέρα βία, δεν υπάρχει καμία παραγραφή. Ποια είναι η ανωτέρα βία; Είναι ξεκάθαρο ότι όταν το Μάρτιο του 2016 επίσημα το υπουργείο ακυρώνει το νόμο, τον βγάζει ουσιαστικά ως παράνομο μ` ένα τέτοιο σκεπτικό, αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις, τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις να προβούνε σε μια νομική κίνηση. Πόσο μάλλον και στη συνέχεια που υπήρχε η διαβούλευση για να μην υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, γιατί εκείνο το διάστημα και στο Επιμελητήριο της Καβάλας γινόταν συναντήσεις με επιχειρήσεις παροτρύνοντας τες να κάνουμε νομικές κινήσεις, δικαστικές αγωγές. Υπήρχαν και συναντήσεις με στελέχη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε και με στελέχη του υπουργείου που ερχόταν εδώ στην περιοχή μας. Στην Ξάνθη στο Επιμελητήριο ουσιαστικά μας απειλούσαν θα το έλεγα χωρίς να θέλω να ερεθίσω, να μην γίνουν αγωγές γιατί στο τέλος θα σας ζητάνε και τα χρήματα που πήρατε το 2007, το 2008, το 2009. Επομένως αυτά είναι στοιχεία ανωτέρας βίας που αποτρέπουν επιχειρήσεις να κάνουνε τη διαδικαστική τους αγωγή. Αυτά λέμε και επισημαίνουμε στον Πρωθυπουργό και φυσικά τον καλούμε για άλλη μια φορά λέγοντας ότι ξέρουμε ότι γνωρίζει την περιοχή, πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια επιτέλους ένας Πρωθυπουργός γράφει και υπογράφει ένα νόμο που έχει σχέση με την πληρωμή της επιδότησης κόστους του 4%. Αυτό ακριβώς το ζητάμε.
Ερ: Το υπουργείο εργασίας είναι αρνητικό, απ` ότι φαίνεται. Έχετε κάποια απάντηση αντίδραση πιο χειροπιαστή;
Απ: Έχουμε τουλάχιστον προφορική αντίδραση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου οικονομικών, ότι το υπουργείο είναι θετικό σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση, γιατί και οι ίδιοι δέχονται ισχυρές πιέσεις. Θεωρώ ότι στο υπουργείο οικονομικών μάλλον πάμε καλά, στο υπουργείο εργασίας και απασχόλησης εκεί ακριβώς θα επικεντρωθούμε αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Μιλάμε εμείς για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά το μέτρο αυτό είναι περίπου και σε 27 άλλους νομούς όπως της Πελοποννήσου τότε λόγω των πυρκαγιών που είχανε γίνει και ούτω κάθε εξής. Εμείς βέβαια μας ενδιαφέρει η δική μας περιοχή που εδώ είναι οι επιχειρήσεις μας. Υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο από τη δική μας περιφέρεια αλλά και από άλλες περιφέρεις και νομούς της χώρας μας.
Ερ: Πόσο είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με τα άλλα Επιμελητήρια. Προχθές που έθεσε προτάσεις του Έβρου στην κ. Μπακογιάννη, μέσα στις προτάσεις του ο κ. Τοψίδης ήταν ξεκάθαρος, ζητάει ειδικά κίνητρα διαφορετικά και υψηλότερα μόνο για την Θράκη.
Απ: Εμείς ως Επιμελητήρια της ΑΜΘ είναι ξεκάθαρο ότι στην οποιαδήποτε τελική πρόταση η οποία θα γίνει, όποια κίνητρα οικονομικά-επιχειρηματικά ακουστούνε θα είναι για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Εάν τώρα κάποιος τώρα πρόεδρος η κάποιο επιμελητήριο θελήσει κάτι διαφορετικό θα απομονωθεί απ` όλους τους υπολοίπους. Να ξέρετε ότι όποιες επιστολές στέλνουμε τις κοινοποιούμε και μεταξύ μας. Από την πρώτη στιγμή ξέρουμε το τι είπε το Επιμελητήριο του Έβρου, της Ροδόπης και ούτω κάθε εξής.