• 28 Μαρτίου 2024,

«μαΘητεία»: Έκθεση αγιογραφίας του Χαράλαμπου Γαμβρέλη στο Imaret (φωτογραφίες)

 «μαΘητεία»: Έκθεση αγιογραφίας του Χαράλαμπου Γαμβρέλη στο Imaret (φωτογραφίες)

Έκθεση

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΑΜΒΡΕΛΗΣ

μαΘητεία

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ


Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ παρουσιάζει μια έκθεση αγιογραφίας στο Imaret

Ο Χαράλαμπος Γαμβρέλης συνοψίζει σχεδόν μισό αιώνα μαΘητείας του στη Βυζαντινή Τέχνη της Αγιογραφίας, παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα του στον επιβλητικό χώρο του Μεστζίτ. Η «μαΘητεία» περιλαμβάνει πίνακες αγιογραφίας «δια χειρός Χαραλάμπους» τόσο νεότερους –που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία– όσο και παλιότερους από ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσά τους και «ερμηνείες» του καλλιτέχνη των Θασίων Αγίων [Άγιος Ιωάννης ο Θάσιος, Αγία Χάιδω, Άγιος Δανιήλ]. Όλα τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

 

μαΘητεία σε πρώτο ενικό…

Στο εργαστήριο της οδού Κουντουριώτου. Οι αναγεννησιακές φόρμες από την πολύχρονη σπουδή του πατέρα στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννης, καθοδηγούν το πρώτο «βάπτισμα». Οι «βυζαντινές αποκαλύψεις» θα έρθουν ως μάννα εξ ουρανού μέσα από τη γλωσσική μαγεία του Φώτη Κόντογλου. Η πολύτιμη Έκφρασις θα ορίσει καταλυτικά τη συνέχεια και οι τεχνικές οδηγίες του μεγάλου Δασκάλου θα εξελιχθούν σε «προσάναμμα αισθητικής». Εσαεί. Στην πορεία, τα έργα της μοναχής Ολυμπιάδας, ο Βλάσσης Τσοτσώνης, κυρίως όμως ο Γιώργος Κόρδης, θα δράσουν ευεργετικά και θα κανοναρχήσουν τον «νέο μόχθο». Και μαζί, μία καινούρια αφοσίωση στη μακρόχρονη μαΘητεία…

 

Βιογραφικό Χαράλαμπου Γαμβρέλη

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1958. Σε ηλικία 15 ετών εγκαταλείπει το Γυμνάσιο Αρρένων και μετακομίζει στο Εργαστήριο Αγιογραφίας του πατέρα του. Από τότε, ασκείται στη Βυζαντινή Τέχνη ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον χώρο του Πολιτισμού. Υπήρξε ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυχώρου Παλιό Ωδείο, σύμβουλος έκδοσης της μηνιαίας έκδοσης ΠεριΩδικό της πόλης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ Θάσου τα έτη 2003 και 2004 καθώς επίσης και αρθρογράφος στις εφημερίδες Χρονόμετρο και Νέα Εγνατία.

Η έκθεση φιλοξενείται στο χώρο του Μεστζίτ, στο Imaret, από τις 22 Ιουλίου έως και τις 29 Αυγούστου 2021.

 

Επίσημη έναρξη έκθεσης: Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, στις 20:30.

Ημέρες &ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως και Κυριακή, 20:30-23:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@moha.center ή καλώντας στο τηλέφωνο 2510620151.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης