Με Mad Profesor ξεκίνησε η 3η συναυλιακή βραδιά του φεστιβάλ Cosmopolis – To αδιαχώρητο στο Φρούριο (φωτογραφίες)

 Με Mad Profesor ξεκίνησε η 3η συναυλιακή βραδιά του φεστιβάλ Cosmopolis – To αδιαχώρητο στο Φρούριο (φωτογραφίες)

Με Mad Profesor ξεκίνησε η 3η συναυλιακή βραδιά του φεστιβάλ Cosmopolis πριν λίγη ώρα, στο θέατρο του φρουρίου της Καβάλας.

φαινόταν από νωρίς, από την προπώληση των εισιτηρίων, στις κερκίδες υπήρχε το αδιαχώρητο.  Γεννημένος το 1955 στην Γουϊάνα, ο “τρελός καθηγητής” της dub κέρδισε το παρατσούκλι του σε πολύ μικρή ηλικία λόγω της μεγάλης του αγάπης για τα ηλεκτρονικά μηχανήματα.

Στην ηλικία των 13, μετανάστευσε στο Λονδίνο, όπου λίγο αργότερα άρχισε την καριέρα του ως τεχνικός συντηρήσεων μουσικών συσκευών και έτσι ξεκίνησε να συλλέγει εξοπλισμό παραγωγής και ηχογράφησης μουσικής, ώσπου το 1979, δημιουργεί το προσωπικό του στούντιο γνωστό ως Ariwa, απ’ όπου ξεκινάει και επίσημα η μουσική του διαδρομή ως παραγωγός για άλλες μπάντες αλλά και ως συνθέτης, με τα υπόλοιπα να είναι απλά ιστορία. Σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αποτελεί η τεράστια και ποιοτική δισκογραφία του, από το 1982 έως σήμερα. Δεκάδες πρωτοποριακά προσωπικά conceptual albums και συμπράξεις με «ιερά τέρατα» του χώρου, όπως Lee Scratch Perry, Horace Andy, Sly & Robbie, κ.α. κατέστησαν τον Mad Professor έναν εκ των κορυφαίων δημιουργών της δεύτερης γενιάς της Dub.

Μετά το ηχητικό ταξίδι που πρόσφερε ο Mad Professor στην σκηνή ανέβηκε ο θρύλος της ρέγκε μουσικής  Alpha blody, για την πρώτη του εμφάνιση στην Καβάλα. Γεννημένος στην Ακτή Ελεφαντοστού το 1953, είναι ο πιο γνωστός γαλλόφωνος reggae τραγουδιστής, ενώ παράλληλα τραγουδάει και στη γλώσσα του, τη Dioula και σε άλλες γλώσσες, προσπαθώντας έτσι να περάσει σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο το μήνυμα της αγάπης που πρεσβεύουν οι στίχοι του. Ο Alpha Blondy παρουσιάζει ένα γνήσιο έθνικ αφρικανικό ήχο, εμπλουτισμένο με reggae ρυθμούς με ένα δικό του μοναδικό τρόπο.

Τραγούδια για την αγάπη και την ειρήνη σε ρυθμό ρέγκε παρέσυραν τους θεατές που δεν σταμάτησαν να χορεύουν μπροστά στην σκηνή. Δείχνουν ότι δεν θέλουν να τελειώσει η σημερινή συναυλία.

 

 

Διαβάστε επίσης