• 24 Απριλίου 2024,

Με τον καλύτερο «μουσικό» τρόπο ολοκληρώθηκε η 4η εβδομάδα του «σπιτικού» Cosmopolis (φωτογραφίες)

 Με τον καλύτερο «μουσικό» τρόπο ολοκληρώθηκε η 4η εβδομάδα του «σπιτικού» Cosmopolis (φωτογραφίες)

Η 4η εβδομάδα του «σπιτικού» Cosmopolis (CosmoHome), ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο «μουσικό» τρόπο, χθες, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, με τέσσερις συναυλίες στα γνώριμα, πλέον, «μελωδικά» σημεία της παλιάς πόλης και της συνοικίας του Αγίου Νικολάου, καθώς και σε ιδιαίτερα μονοπάτια που γι’ ακόμα μια φορά «ακολούθησε» πλήθος κόσμου και φίλοι του Φεστιβάλ.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα  της Πέμπτης, 29 Ιουλίου 2021 στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, σε ένα μουσικό ανατολίτικο ταξίδι στην Καππαδοκία και στον Πόντο, με οδηγό τη  μουσική μπάντα ‘’Κιορ Τοπάλ’’. Το άρτιο αποτέλεσμα προέκυψε από βιωματική μελέτη και καταγραφή των τραγουδιών, δημιουργώντας, παράλληλα, μια ιδιαιτέρως κατανυκτική μουσική συνύπαρξη, με έντονα παραδοσιακά στοιχεία και θύμησες από το παρελθόν.

Η δεύτερη συναυλία του CosmoHome ήταν μια «ανάσα που ήχησε» στην Παλιά Μουσική, το βράδυ της ίδιας ημέρας, όπως μεταφράζεται το συγκρότημα «Nefes», αποτελούμενο από 12 μουσικές φωνές, με τη συνοδεία  του Βασίλη Μιξαφέντη στην κλασική κιθάρα  και την Έλενα Μουδίρη – Χασιώτου στη σύλληψη – διδασκαλία – καθοδήγηση του φωνητικού συνόλου. Το μουσικό σύνολο «μάγεψε» το φιλόμουσο κοινό μέσα από αφηγήσεις ιστοριών αγάπης, θανάτου, χωρισμού, έρωτα, ξενιτεμού και γέννησης, τραγουδώντας σε διαφορετικές γλώσσες και ήχους γεμάτους ταπεραμέντο, καθώς και φωνητικούς και σωματικούς αυτοσχεδιασμούς.

Την ίδια ώρα στην «μουσική» Καρυδιά, της οδού Φειδίου, στη συνοικία της Παναγίας, το κοινό απήλαυσε τη αρμονική συνύπαρξη των «Venue» -Παυλίνα Καλπαξίδου στη Φωνή και ως special quest  τον Δημήτρη Ντομπρούλου στην ακουστική κιθάρα. Στο ίδιο πλαίσιο ακολούθησε ένα είδος εξερεύνησης διαφόρων μουσικών μονοπατιών, σε ύφος folk, country, blues, rock, pop  κ.α.  και κυρίως της ξένης σκηνής αλλά και με ψήγματα Ελληνικής μουσικής, αντίστοιχου ύφους. Πριν την έναρξη της συγκεκριμένης συναυλίας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Γεωγραφία των συναισθημάτων”, η Έλενα Ζαχαροπούλου από τον σύλλογο Μικρασιατών  αφηγήθηκε την ιστορία με τίτλο “Τα σκουλαρίκια της μαμάς μου”, βασισμένη σε αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν.

Η τετράδα των συναυλιών συμπληρώθηκε από την μελωδική παρουσία της Ανδριάνας Αχιτζάνοβα – Πεταλά στο Νέι – Φωνή και την Ελένη Κοκκάλα Ούτι – Φωνή και τις «Παραδόσεις στο σήμερα» με σκοπούς της  στεριανής και νησιώτικης Ελλάδας μέσα από τη δική τους ματιά, επαναφέροντας ακούσματα, συναισθήματα, μνήμες και αρώματα στους Κήπους της Οικίας Μεχμέτ Αλή. Στο πλαίσιο της δράσης “Γεωγραφία των συναισθημάτων”, ο Απόστολος Μουμτζάκης από τον σύλλογο Παναγίας “Το Κάστρο”, αφηγήθηκε την ιστορία με τίτλο “Η επανασύνδεση”, βασισμένη σε αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν.

Το Cosmopolis, ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του Φεστιβάλ την επόμενη Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, μέσα από μουσικά σύνολα που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα και μεταφέρουν συναισθήματα και μνήμες στο πλαίσιο των «σπιτικών» συναυλιών της διοργάνωσης CosmoHome.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης