«Μέσω καθυστερήσεων γλιτώνουμε τα διόδια

 «Μέσω καθυστερήσεων γλιτώνουμε τα διόδια

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα, η πολυαναμενόμενη συνάντηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της Βόρειας Ελλάδας με τον υπουργό μεταφορών κ. Σπίρτζη, παρουσία εκπροσώπου του ΤΑΪΠΕΔ αλλά και της Εγνατίας οδού Α.Ε.

Πολλές λεπτομέρειες για τη συζήτηση δεν έγιναν γνωστές. Ακόμη κι ο Γιώργος Παπαφιλίππου που μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια του. Φαίνεται ωστόσο ότι ειδικά για την παράκαμψη Καβάλας και τα διόδια που προβλέπονται σε αυτήν, υπάρχουν ελπίδες η κατασκευή τους να καθυστερήσει αρκετά και στο τέλος τα διόδια να ματαιωθούν.

Πρόκειται για μία μεθοδευμένη προσπάθεια και συγκεκριμένη πρόταση των τριών βουλευτών που θέλουν να συνδυάσουν τα μετωπικά διόδια στην παράκαμψη με ταυτόχρονη κατασκευή και λειτουργία πλευρικών στον κόμβο του νέου λιμανιού και στον κόμβο του Αγίου Σίλα.

Τα πλευρικά διόδια στους δύο προαναφερθέντες κόμβους δεν έχουν ούτε καν μελετηθεί. Αν το υπουργείο δεχθεί ότι τα διόδια στην παράκαμψη θα κατασκευαστούν ταυτόχρονα με τα διόδια στους δύο κόμβους, τότε το όλο πρόγραμμα κατασκευής διοδίων καθυστερεί τόσοι όσο χρειάζεται, ώστε τα διόδια στην παράκαμψη να μην γίνουν ουσιαστικά ποτέ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας αποφεύγουν να μιλήσουν συγκεκριμένα γι΄ αυτή τους την πρόταση, γι΄ αυτή τους τη μεθόδευση.

Αυτός ωστόσο φαίνεται να είναι ο συγκεκριμένος και ξεκάθαρος στόχος τον οποίο συζητούν με το υπουργείο, παλεύουν με λίγα λόγια να γλιτώσει η Καβάλα με οποιονδήποτε τρόπο τα επιπλέον διόδια στην παράκαμψη.

Ταυτόχρονα εξηγούν ότι τα διόδια τοποθετούνται σ΄ ένα τέτοιο σημείο που δημιουργείται πρόβλημα για την κίνηση στην Εγνατία οδό, αφού για να τ΄ αποφύγουν οι οδηγοί θα επιλέγουν να κινούνται μέσα από την πόλη.

Ο Γιώργος Παπαφιλίππου είπε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής ότι η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) προβλέπει ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων σε όλη την Εγνατία οδό, ως το τέλος του 2018. Τα περισσότερα από αυτά που προβλέπονται στην ΚΥΑ είπε ο κ. Παπαφιλίππου εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν.

Ερωτηθείς για τα διόδια της παράκαμψης είπε μόνο μία φράση, ότι αυτά βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης. Όταν θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα στη διαβούλευση, θα σας το πω, είπε με νόημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε όμως θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων; Θα τηρηθεί η προθεσμία έως το τέλος του 2018; «Είναι βέβαιο ότι θα προλάβουμε», είπε ο κ. Παπαφιλίππου, εξηγώντας ότι τα διόδια με το σύστημα των ηλεκτρονικών κι αναλογικών θα είναι φθηνότερα σε όλη την Εγνατία οδό. Στις ίδιες δηλώσεις του ο Γ. Παπαφιλίππου υποστήριξε ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ του Μαΐου 2017 επαναλαμβάνει υποχρεώσεις που στην Εγνατία οδό ανέλαβαν προηγούμενες κυβερνήσεις τις οποίες υποχρεώνεται να υλοποιήσει η σημερινή.

Διαβάστε επίσης