Μετά την αξιολόγηση η ρύθμιση για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

 Μετά την αξιολόγηση η ρύθμιση για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Μετά την αξιολόγηση, μάλλον με το νέο έτος, πρόκειται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση την προαναγγελθείσα στο συνέδριο της Κομοτηνής πρωτοβουλία της για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ Καβάλας. Αναφερόμαστε σε αυτούς που θα επιστρέψουν στο ταμείο χρήματα οικογενειακών επιδομάτων προηγούμενων ετών αλλά αυτό θα γίνει άτοκα. Η κ. Αχτσιόγλου κράτησε χαμηλούς τόνους στο συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας. Ναι μεν η δέσμευση για τροπολογία άτοκης επιστροφής των χρημάτων υπάρχει και ισχύει, αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι στην Αθήνα λόγω της αξιολόγησης. Με λίγα λόγια θα πρέπει να υπάρξει κι άλλη περίοδος αναμονής και υπομονής.

Για τη ΒΦΛ επίσης θα χρειαστεί χρόνος. Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν αφού όπως φαίνεται οι αποφάσεις πάρθηκαν. Κανένα τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά συγκεκριμένα στο τι θα γίνει και κυρίως πότε θα γίνει.

Ο κ. Μορφίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας» υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός είναι πιθανό να επισκεφθεί Καβάλα- Δράμα με την ευκαιρία της επόμενης επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη Μορφίδη

Από την ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο Καβάλας» αντιγράφουμε: Ο βουλευτής γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ξαναέρθει στην περιοχή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει θέματα του Συνεδρίου που έμειναν ανοιχτά. Πρόταξε τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της βιομηχανίας λιπασμάτων και στη διευθέτηση του προβλήματος της επιστροφής του οικογενειακού επιδόματος από συνταξιούχους του ΙΚΑ, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση, πέραν των άλλων, καλείται να διορθώσει λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος.

Επισήμανε ότι «στη Δημοκρατία, η Κυβέρνηση θα πρέπει να σκύβει προς το λαό, για να συναντά τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, κάτι που συμβαίνει μέσα από τα Αναπτυξιακά Συνέδρια. Αυτό που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί τομή και για μας που συμπληρώσαμε δύο χρόνια στην Κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος όσων θεμάτων και προβλημάτων συζητήσαμε αυτά τα χρόνια με τους φορείς, βρήκε μια απάντηση ή πήρε την πορεία του μέσα από τις διαδικασίες του Συνεδρίου. Υπάρχουν πολλά, που, λόγω χρονικής στιγμής, δεν μπορούσαν να ανακοινωθούν, διότι δεν ήταν αρκετά ώριμα. Σίγουρα, όμως, θα γίνουν στο μέλλον, κι οι βάσεις πραγματοποίησής τους μπήκαν στις διαδικασίες του Συνεδρίου. Όσα ακουστήκαν θα δώσουν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να έχει ένα σημαντικό εργαλείο, ώστε η αναπτυξιακή διαδικασία της Περιφέρειας να έχει συνέχεια, διάρκεια και συμμετοχή όλων.«

»Μέσα σε 3 μέρες, περισσότεροι από 15 υπουργοί ήρθαν στην Περιφέρεια και ασχολήθηκαν μόνο με τα προβλήματα της περιοχής. Ως εκ τούτου, η διαδικασία, πέρα από πρωτόγνωρη, ήταν και εποικοδομητική, και θα φανεί στο πως θα λειτουργήσει από δω και πέρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων, επισήμανε ότι «ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση αυτών που απολύθηκαν, ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων, για τα χρέη που δημιούργησε η επιχείρηση και ότι αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή. Άρα, θα έχουμε σημαντική αλλαγή μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στο εργοστάσιο, το οποίο προκάλεσε τεράστιες ανησυχίες, διότι πέρα από την ανομία στα θέματα των εργαζομένων και της λειτουργίας του, υπάρχουν και τα θέματα ασφαλούς λειτουργίας, με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί μέσα από μελέτες και τη Συνθήκη Σεβέζο που έπρεπε να σέβεται η επιχείρηση».

Μάλιστα, σημείωσε ότι, μαζί με τον έλεγχο που γίνεται για την παροχή άδειας λειτουργίας του εργοστασίου, θα ελεγχθούν και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας που έχουν την ευθύνη προστασίας του Περιβάλλοντος.

Επίσης, αναφερόμενος στο πρόβλημα των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που κλήθηκαν να επιστρέψουν το οικογενειακό επίδομα, θύμισε τη δέσμευση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία, οι εν λόγω συνταξιούχοι, στο σύνολό τους, θα απαλλαγούν από τους τόκους του χρέους.

Επιπροσθέτως, στα όσα εξαγγέλθηκαν για τον Πρωτογενή τομέα, πέραν των γενικών που αφορούν σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, υπογράμμισε τη γνωστοποίηση ότι οι μελέτες διαχείρισης των υδάτων στα τενάγη των Φιλίππων βρίσκονται στο τελικό στάδιο και την επιπλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων των έργων ολοκλήρωσης του φράγματος Μαρμαρά. Σχολίασε, δε, ότι «σε πολλά έργα είμαστε αναγκασμένοι να διορθώσουμε λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος, που συνέβησαν είτε από αβλεψίες είτε από στρεβλό τρόπο διοίκησης».

Τέλος, μιλώντας για την υπόθεση των διοδίων στην Εγνατία οδό, που απασχόλησε τους πολίτες της Καβάλας, παρέπεμψε σε όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «τα οποία συμπίπτουν με όσα είχαμε πει από την αρχή» και χαρακτήρισε «δικαίωση» των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, «οι οποίοι λοιδορηθήκαμε από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αιρετών αρχόντων».

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Μορφίδη, το Συνέδριο ήταν ένας σημαντικός σταθμός και η παρακολούθηση των όσων εξαγγέλθηκαν θα αποτελέσει τη συνέχειά του. Δήλωσε, δε, και λόγω της ημέρας (17 Νοέμβρη) ότι τα Αναπτυξιακά Συνέδρια που διοργανώνουν η Κυβέρνηση με τις Περιφέρειες συμβάλουν στην επέκταση της Δημοκρατίας. Το πρώτο βήμα, πάντως, αυτής της συνέχειας θα είναι η εντός των επόμενων ημερών επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή (μάλλον στη Δράμα) για επίλυση ζητημάτων που προέκυψαν από το Συνέδριο.

 

Διαβάστε επίσης