• 16 Απριλίου 2024,

Μετά το κοίτασμα “Νότια Καβάλα” παράταση προθεσμίας και για το νέο λιμάνι;

 Μετά το κοίτασμα “Νότια Καβάλα” παράταση προθεσμίας και για το νέο λιμάνι;

Μικρή παράταση λίγων μόνο ημερών έλαβε χθες η προθεσμία για την κατάθεση του αρχικού ενδιαφέροντος για τη «Νότια Καβάλα». Πρόκειται για έναν σημαντικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά το υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας. Σύμφωνα με την ουσία του διαγωνισμού αυτό μετατρέπεται σε μια φυσική αποθήκη φυσικού αερίου.

Η παράταση δίδεται για να διευκολυνθούν τα ενδιαφερόμενα σχήματα, να ετοιμάσουν ακόμη καλύτερα την πρόταση τους. Πρόσφατα απέσυρε το ενδιαφέρον της ξένη εταιρία, «συμπαίκτης» της οποίας φέρονταν να είναι η Ενεργειακή Αιγαίου. Αυτή η αλλαγή προκάλεσε και προκαλεί διάφορες ανακατατάξεις στις συμπράξεις και στις κοινοπραξίες. Το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να διασφαλίσει το θετικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού κι έτσι δίνει επιπλέον χρόνο σε πολλούς ενδιαφερόμενους. Η ανακοίνωση της είδησης έχει ως εξής: «Παράταση έως την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 και ώρα Ελλάδος 14:00 πήρε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: Σχετικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της 22ης Ιουνίου 2020, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. αποφάσισε να παρατείνει την Ημερομηνία Υποβολής και να ορίσει νέα Ημερομηνία Υποβολής την Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 και ώρα Ελλάδος 14:00».

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή 2 Οκτώβρη λήγει η προθεσμία για δήλωση αρχικού ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το νέο λιμάνι της Καβάλας. Φημολογείται έντονα ότι και για αυτόν τον διαγωνισμό θα υπάρξει η ίδια διαδικασία δηλαδή θα δοθεί παράταση λίγων ημερών ή εβδομάδων. Το «Φίλιππος Β’» θα ιδιωτικοποιηθεί με τη διαδικασία της «υπό παραχώρησης». Γνωστό είναι ενδιαφέρον αμερικάνων εταιριών ή εταιρίας. Λέγεται ωστόσο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα είναι πολλοί. Την ίδια ημερομηνία θα αρχίσει ίδια διαδικασία και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Δεν αποκλείεται η παράταση να αφορά και αυτό.

Διαβάστε επίσης