• 14 Μαΐου 2024,

Μια ακόμη πετυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ με τον Θόδωρο Γρηγοριάδη

 Μια ακόμη πετυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ με τον Θόδωρο Γρηγοριάδη

Ήταν δεν ήταν 15 οι άνθρωποι χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Η συνέντευξη τύπου για την παραγωγή – θεατρική ανάγνωση της Δευτέρας (εκδήλωση του φεστιβάλ Φιλίππων) εξελίσσονταν φυσιολογικά όταν ο λόγος δόθηκε στον γνωστό συγγραφέα Θόδωρο Γρηγοριάδη. Το κείμενο που για τη συνέντευξη τύπου διάβασε απευθυνόμενος στους λίγους δημοσιογράφους παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, η ανάλυση του επίσης.

Οι παρόντες στη συνέντευξη τύπου επέδειξαν μια άριστη συμπεριφορά. Επηρεάστηκαν απ’ όσα άκουγαν, επικεντρώθηκαν στα λόγια του κ. Γρηγοριάδη και (στο τέλος) συμφώνησαν μαζί του.

Η 4η συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με τον Θόδωρο Γρηγοριάδη περιλαμβάνει την ανάγνωση ενός κειμένου που το ΔΗΠΕΘΕ (του) παρήγγειλε. Μια ιστορία της ελληνικής κρίσης το 2012. Ένας Ρώσος πολυεκατομμυριούχος πληρώνει όσα χρειάζεται για να κάνει κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά παρέα με έναν ολόκληρο θίασο. Σε αυτόν δίνει εντολές για να παρουσιάσουν στον ίδιο και την οικογένεια του την Οδύσσεια. Αυτή που ο Ρώσος ολιγάρχης έχει στο μυαλό του. Μια Οδύσσεια στα μέτρα του!

Δεύτερο αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης το ότι η ανάγνωση του κειμένου θα γίνει εκεί όπου παλιά έδεναν τα φέρι μποτ (κεντρικό λιμάνι). Θα διαβάσουν ευρισκόμενοι σε δεμένα στην περιοχή σκάφη ο Παύλος Σταυρόπουλος και η Εύα Οικονόμου.

Προσόν της όλης παραγωγής το κείμενο του Θόδωρου Γρηγοριάδη.

Ο οποίος στηρίχθηκε στην αρχική και πασίγνωστη Οδύσσεια κι έγραψε «… ένα κείμενο που γράφτηκε για να διασκεδάσει».

Ένα κείμενο που «… σατιρίζει τη διαφορετική χρήση της Οδύσσειας».

Ο βραβευμένος συγγραφέας χαρακτηρίζει την Καβάλα ως πόλη που του φέρνει γούρι. Υπενθυμίζει ότι οι συνεργασίες του με το ΔΗΠΕΘΕ περιλαμβάνουν πάντα πρωτότυπα κείμενα του. Χαρακτηρίζει άριστη τη σχέση του με τον Θ. Γκόνη, στηριγμένη στην εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση.

Πρώτος στη συνέντευξη τύπου μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης.

Είπε ότι ο μήνας Αύγουστος είναι ο μήνας των εκπλήξεων του φεστιβάλ. Ο Αύγουστος –συμπλήρωσε- είναι ο δικός μας μήνας. Εννοώντας ότι στη διάρκειά του Θα παρουσιαστούν οι παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Ο Θοδωρής Γκόνης υπενθύμισε ότι η παράσταση «Βάρδα Μπένε» έκανε χθες βράδυ μία επιπλέον παρουσίαση στο Καρνάγιο. Συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «…αυτή η παραγωγή θα μπορούσε να παίζεται έναν ακόμη μήνα». Το γεγονός τον χαροποιεί.

Για τη συνεργασία του φεστιβάλ με τον Θόδωρο Γρηγοριάδη είπε «Ήρθε η σειρά του φίλου μας. Αξιοποιήσαμε τα ελάχιστα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα για τέτοιες δράσεις και παραγωγές. Είναι η τέταρτη συνεργασία μας μαζί του. Είχε το ελεύθερο να γράψει ότι θέλει.  Είναι μία θεατρική ανάγνωση ενός εξαιρετικού κειμένου. Επιλέξαμε το χώρο όπου παλιά έδεναν τα φερι μπότ. Επιλέγοντας διαφορετικούς χώρους μέσα στην Καβάλα καταλαβαίνουμε ότι τελικά αυτοί οι χώροι αναδεικνύουν το φεστιβάλ παρά εμείς (ως διοργανωτές του φεστιβάλ) αυτούς τους χώρους. Ευχαριστώ για τη συνεργασία τον κύριο Γρηγοριάδη και τους ηθοποιούς που θα διαβάσουν το κείμενο».

 Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά δήλωσε περήφανη που ζει σε μία πόλη που εμπνέει τους καλλιτέχνες. Θα είναι κάτι πρωτότυπο, τόνισε για το γεγονός της Δευτέρας.  Μακάρι το κείμενο να γίνει και παράσταση, σημείωσε ο Παύλος Σταυρόπουλος και η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά είπε ότι πρόκειται για την Οδύσσεια της Οδύσσειας.

Διαβάστε επίσης