• 7 Μαΐου 2024,

Μια διαφορετική διοργάνωση φέτος Χρύσα Περδίκη και Γιάννης Γκίκας μιλάνε για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

 Μια διαφορετική διοργάνωση φέτος  Χρύσα Περδίκη και Γιάννης Γκίκας μιλάνε για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Η πρόεδρος του ΣΕΒΑΣ Καβάλας κ. Χρύσα Περδίκη και ο υπεύθυνος στρατηγικής της ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» ήταν καλεσμένοι στους 93,7 και αναφέρθηκαν με πολλές λεπτομέρειες για τον φετινό αγώνα «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» που είναι προγραμματισμένος για το διήμερο 19-20 Μαϊου. Τόνισαν τις διαφορές που υπάρχουν φέτος στον αγώνα που ξεκινάει το Σάββατο με την πεζοπορία επί της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. 

Αναλυτικά δήλωσαν.

ΧΡΥΣΑ ΠΕΡΔΙΚΗ(πρόεδρος ΣΕΒΑΣ Καβάλας):

« Φέτος είναι ο 13ος αγώνας με τη διαφορά ότι είναι ημιμαραθώνιος με πιστοποίηση και επίσημη καταμέτρηση από την διεθνή ομοσπονδία καταμετρητών. Τα χιλιόμετρα του αγώνα είναι 21.098. Η διαδρομή παραμένει η ίδια αλλά προσθέσαμε χιλιόμετρα μέσα στο χωριό της Αγίας  Λυδίας.  Παλαιότερα ήταν 19 με 20 χιλιόμετρα ενώ φέτος έγινε ημιμαραθώνιος.  Προσθέσαμε 1, 5 χιλιόμετρο. Η εκκίνηση γίνεται και πάλι από το μνημείο του Αποστόλου Παύλου στην οδό Κουντουριώτου.   Οι εγγραφές πριν τον αγώνα θα γίνονται λίγο πιο κάτω στο λιμάνι, στο σημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα, στο παλιό τέρμα των αστικών. Εκεί θα είναι η γραμματεία των εγγραφών που θα ξεκινήσουν από τις 7.30 το πρωί. Η εκκίνηση είναι στις 9 το πρωί.  Πρέπει να πούμε ότι φέτος μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικές εγγραφές στο επίσημο σάιτ www. saintpaulrun. Com.  Οι εγγραφές ήδη έχουν αρχίσει. Δεν υπάρχει και φέτος κόστος συμμετοχής.  Δεν αλλάζει κάτι, πάντα ο αγώνας όσο είμαστε εμείς δεν θα υπάρχει κόστος συμμετοχής. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή μας που φέτος ο αγώνας γίνεται υπο την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αθλητισμού. Ο κ. Ζαγοράκης εργάστηκε πολύ γι` αυτό και τελικά το πέτυχε και τον ευχαριστούμε πολύ. Φέτος εκτός από το Δήμο Καβάλας και τη Δημωφέλεια είναι και η ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους».   Ηταν πολύ σοβαρή και μεγάλη η βοήθεια τους σε κομμάτια που μέχρι τώρα ήταν πρωτόγνωρά για μας αφού ο αγώνα μεγαλώνει. Μεγαλώνει προς το καλύτερο αφού φέτος θα είναι διήμερο.

Η συμβολή του ΣΕΓΑΣ φέτος έχει ξεφύγει από το κομμάτι του τοπικού ΣΕΓΑΣ αφού ο κεντρικός έχει εντάξει τον αγώνα στο επίσημο  καλεντάρι. Επίσης η προσπάθεια του θα είναι να έχουμε πλέον διεθνή πιστοποίηση ημιμαραθωνίου.

Στόχος μας είναι να έρθουν και ξένοι αθλητές. Η προσπάθεια μας γίνεται  προς αυτή την κατεύθυνση.  Όταν ξεκινήσαμε το 2005 να κάνουμε αυτόν τον αγώνα τότε είχαμε απευθυνθεί στο μακαριστό  Προκόπιο. Ξεκίνησε η ομάδα των βετεράνων στίβου και ο Προκόπιος. Στα επόμενα χρόνια προστέθηκαν και οι υπόλοιποι.  Πέρασαν 12 χρόνια και η σκέψη μας ήταν να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ο αγώνας.

Υπάρχει πλέον η εμπειρία από μας, μας βοηθάνε  πολύ οι κριτές, και η ΜΟΤΟΕ.  Επίσης η τροχαία και το λιμενικό σώμα είναι πάντα δίπλα μας όπως και οι διασώστες και οι Σαμαρείτες. Περιμένουμε τους εθελοντές να έρθουν να μας βοηθήσουν έστω και για ένα δεκάλεπτο. Δεν αλλάζει το σημείο των απονομών, η διαδρομή του αγώνα είναι μοναδική. Σημειώνουμε ότι φέτος ο ημιμαραθώνιος έχει ένα όριο που είναι των τριών ωρών.  Αυτό για κάποιους που τερματίζανε και ανθρώπινο είναι, περπατώντας τη διαδρομή»

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ(υπεύθυνος στρατηγικής της ομάδας  « Οψόμεθα εις Φιλίππους»:

«  Καταφέραμε και φτιάξαμε ένα διήμερο εκδηλώσεων εορτασμού του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή μας. Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου ξεκινάει μια πεζοπορία από το μνημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με την παρουσία του Μητροπολίτη κ. Στεφάνου, ο οποίος θα ευλογήσει τους πεζοπόρους. Η πεζοπορία περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε κάποια σημεία της διαδρομής. Θα ακολουθείται από ένα περιβαλλοντολόγο και από έναν πιστοποιημένο οδηγό βουνού για την ασφάλεια των πεζοπόρων. Καθώς επίσης θα υπάρχει και η βοήθεια των Ελλήνων Σαμαρειτών οι οποίοι θα έχουν την ιατρική κάλυψη της πεζοπορίας. Μετέπειτα στις 12 το μεσημέρι θα έχουμε το λεγόμενο «πάστα πάρτι» με μακαρόνια για τους δρομείς που θα γίνει στην πλατεία Καπνεργάτη στο χαρακτηριστικό σπιτάκι του Δήμου.
Στις 3 με 5 το μεσημέρι θα υπάρξει μια δωρεάν ξενάγηση για τους συμμετέχοντες στον αγώνα στο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.  Την Κυριακή θα γίνει κανονική η εκκίνηση του αγώνα.  Υπάρχουν σχετικές σελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συμβολή η δική μας ξεκίνησε από τον περσινό αγώνα που κάναμε μια έρευνα για το τι μπορεί να βελτιωθεί στον αγώνα.    Προσωπικά εγώ έτρεξα τον αγώνα και κατέγραψα κάποιες ατέλειες κια δυσλειτουργίες, ώστε φέτος να κάνουμε μια πολύ καλύτερη δουλειά και να βγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.  Ηταν πολύ σημαντική η συμβολή του Δήμου Καβάλας και της Δημωφέλειας να γίνει σημείο στην Βόρεια Ελλάδα.  Ο στόχος μας είναι να γίνει ένας αγώνας σημείο.  Για μας είναι μια διοργάνωση με μεγάλη σημασία. Μπορεί να προσδώσει πολλά σημαντικά σημεία στην περιοχή.  Είναι διαδρομή εκτός από το αθλητικό κομμάτι, περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο θρησκευτικό και πολιτισμικό κομμάτι. Πέραν από το προφανές ότι είναι τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, υπάρχουν τρία πολύ  σημαντικά στοιχεία στη διάρκεια της διαδρομής. Το ένα είναι η Αρχαία Εγνατία Οδός, που θέλουμε πολύ να αναδείξουμε,  το δεύτερο είναι το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας που είναι το σημείο που βαπτίστηκε η πρώτη χριστιανή και το τρίτο είναι ότι οι αθλητές περνάνε μέσα από τον αυτούσιο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.  Πολύ σημαντικό αυτό. Επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να σημειώσουμε είναι η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.  Θα υπάρχει και ένας παιδικό αγώνας την Κυριακή 1000 μέτρων μέσα στο χωριό των Κρηνίδων.

Είναι για παιδιά Δημοτικών Σχολείων και πρώτων τάξεων των Γυμνασίων.  Η ενεργοποίηση των γονέων και των παιδιών  είναι πολύ σημαντική για μας και έχει μεγάλη βαρύνουσα σημασία. Δεν έχουμε βάλει ταβάνι στις συμμετοχές.  Ευελπιστούμε να είναι σε ένα λογικό πλαίσιο οι συμμετοχές. Ουσιαστικά είναι η πρώτη αθλητική διοργάνωση που υποστηρίζουμε και φυσικά και για μας είναι πρωτόγνωρη εμπειρία.   Είναι πολύ σημαντικό να έρθουν εθελοντές.  Χρειαζόμαστε κόσμο. Καλούμε τους πάντες να στηρίξουν αυτή τη γιορτή.   Φέτος θα τιμήσουμε τον Νίκο Σιδερίδη ως αθλητή του αγώνα.

Θα είναι το πρόσωπο της διοργάνωσης. Στην προσωπικότητα του Νίκου Σιδερίδη βλέπουμε τον αθλητή.  Ο Νίκος Σιδερίδης είναι ένας άνθρωπος υπερβατικός.   Κάθε χρόνο θα έχουμε και κάποιο διαφορετικό πρόσωπο της διοργάνωσης.  Θέλω  να επισημάνω ακόμη ότι το όλο διήμερο των εκδηλώσεων δε θα γινόταν αν δεν είχαμε την αμέριστη βοήθεια του Δήμου Καβάλας και της Δημωφέλειας. Είχαμε μεγάλη στήριξη»

Διαβάστε επίσης