• 6 Μαΐου 2024,

Μια όντως διαφορετική εκδήλωση για τις εμπειρίες 4 γυναικών της πόλης (φωτογραφίες)

 Μια όντως διαφορετική εκδήλωση για τις εμπειρίες 4 γυναικών της πόλης (φωτογραφίες)

Ήταν πραγματικά μια διαφορετική εκδήλωση στην οποία 4 γυναίκες της πόλης μίλησαν για τις εμπειρίες τους. Ενημέρωσαν μα κυρίως συγκίνησαν το κοινό, την ασφυκτικά γεμάτη γυναίκες (και λιγότερους άνδρες) αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση την Τετάρτη το απόγευμα οργανώθηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Η πρωτοβουλία είχε τη συμπαράσταση του Δήμου Καβάλας. Οι διοργανωτές εξήγησαν ότι φέτος σκέφθηκαν να τιμήσουν διαφορετικά την παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Όσο η εκδήλωση εξελίσσονταν, άπαντες καταλάβαιναν ότι τέτοιες εκδηλώσεις στην πόλη μας σπάνια πραγματοποιούνται.

Αρχικά η μαία του Νοσοκομείου κ. Χρυσή Καλοπίση μετέφερε την επαγγελματική της εμπειρία. Με εύστοχο και διακριτικό χιούμορ διηγήθηκε ιστορίες, δήλωσε ότι κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί ταυτόχρονα «γεννιέται» και μια μάνα. Στη συνέχεια τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν ακόμη περισσότερο. Η κ. Αδελαΐδα Ράπτη διηγήθηκε την ιστορία της με την αναδοχή ενός μικρού παιδιού. Το οποίο γνώρισε ως επισκέπτρια της Παιδόπολης. «Βγάζουμε τα αγκάθια από την ψυχή τους. Χρειάζεται υπομονή- αγάπη και σταθερότητα» ήταν το συμπέρασμα της. Κόμπιασε όταν τόνισε ότι το παιδί αυτό δεν το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας της.

Η Θοδώρα Καγιάννη αύξησε ακόμη περισσότερο την συγκίνηση στην αίθουσα. Μίλησε για τον γιο της, παιδί αυτιστικό. Συγκλονιστικές λεπτομέρειες μιας δύσκολης 22ετούς πορείας η οποία στο μεταξύ έχει ομαλοποιηθεί. Όπως τόνισε, αρχικά το παιδί διαγνώστηκε ως βαρήκοο.  Ο συμπολίτης γιατρός Θανάσης Ευαγγελίου διέγνωσε σωστά κι έσωσε και το παιδί και την οικογένεια από τα χειρότερα.

Τελευταία στην εκδήλωση μίλησε η μητέρα του Στράτου- Ραφαήλ Μπίνη. Ενός πιτσιρικά που έφυγε πρόωρα από τη ζωή «χτυπημένος» από τον καρκίνο. Δεν δίστασε να διηγηθεί αναλυτικά μια σκληρή και δραματική εμπειρία. Όλα όσα πέρασε με την οικογένεια της τους προηγούμενους του θανάτου του παιδιού της μήνες.

Ακόμη κι αν οι ομιλήτριες κατάφεραν να συγκρατηθούν και να μην κλάψουν, το κοινό έκλαψε. Έκλαψε αρκετά. Πήρε ταυτόχρονα δύναμη από τις συγκεκριμένες γυναίκες. Πήρε κουράγιο μιας και η ζωή έχει πολλά εμπόδια να παρουσιάσει. Τα οποία πρώτες σε μια οικογένεια τα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Οι γυναίκες αντέχουν. Στο τέλος τα καταφέρνουν, καταλάβαμε στην εκδήλωση. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Καβάλας είναι ένας πυλώνας στήριξης των γυναικών. Ικανός και αποτελεσματικός. Ελπίζουμε όχι ο μοναδικός.

Το ερώτημα είναι τι «κέρδισαν» από την ίδια διαδικασία οι 3 ομιλήτριες που εξομολογήθηκαν δύσκολες εμπειρίες ζωής. «Κέρδισαν» ανακούφιση, ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη. Η απόφαση τους να μιλήσουν δημόσια για αυτά που περιγράφονται ως «προσωπικά δεδομένα» ήταν δύσκολη. Αποδείχθηκε ότι ήταν σωστή.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η ψυχολόγος κ. Στεργίδου είπε ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο πρόσφερε τις δωρεάν υπηρεσίες του και σε γυναίκες πρόσφυγες. Η αντιδήμαρχος Μαρία Φρατζεσκάκη δήλωσε περήφανη για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου στην πόλη μας.

Διαβάστε επίσης