μικρά πρωινά από την Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από την Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίστηκε χθες η γενικότερη παρέμβαση καθαριότητας στην ευρύτερη περιοχή των Σφαγείων. Αρχικά η δουλειά των δημοτικών συνεργείων ξεκίνησε από το κτίριο των παλαιών Σφαγείων. Επεκτάθηκε πλησίον των καταστημάτων εστίασης, από χθες στην ανατολική πλευρά του μικρού λιμανιού. Την εξέλιξη των εργασιών είδε από κοντά ο Δήμαρχος. Ο οποίος προαναγγέλλει την απομάκρυνση παλαιών και άχρηστων αλιευτικών αντικειμένων- εξοπλισμού, αντικατάσταση των κολόνων φωτισμού (ορισμένες από τις οποίες γέρνουν επικίνδυνα και για χρόνια), ανάπλαση μιας περιοχής κοντά στη θάλασσα (φωτογραφία) η οποία θα γίνει πιο όμορφη κι ως εκ τούτου ακόμη πιο δημοφιλής για τους περιπατητές, κατοίκους της περιοχής κτλ. Ωραία σχέδια, μακάρι να γίνουν πράξη.

 


 

Πριν από λίγες εβδομάδες γράφαμε για την αποτυχία των βουλευτών και των τοπικών παραγόντων και φορέων. Πρώην και νυν. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ σχετικά με το νέο από αέρος πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας. Από το οποίο πάλι απουσιάζει ο Νομός Καβάλας. Σήμερα επανερχόμαστε στο ίδιο κλίμα για μια ακόμη αποτυχία μας. Αποτυχία όλων των εκπροσώπων μας. Σημερινών, προηγούμενων και προ προηγούμενων.

 

Αν και τα διάφορα δελτία τύπου περιγράφουν το αντίθετο, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι τόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής μας «επεξεργάζονται». Μας κοροϊδεύουν. Υπόσχονται τα ίδια και τα ίδια, γεγονός που από την πλευρά τους ισχύει εδώ και περισσότερο από 5 χρόνια.

 

Αναφερόμαστε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας. Υπήρχε και καταργήθηκε (αδικαιολόγητα) στα δύσκολα πρώτα χρόνια των πρώτων μνημονίων. Στη συνέχεια ζήτησαν κτίριο για να την επαναφέρουν. Κι όταν κτίριο βρέθηκε και ετοιμάστηκε, άρχισαν να δικαιολογούνται για προσωπικό που δεν υπάρχει και πυροσβεστικό σκάφος το ίδιο.

 

Αυτή η κολόνια συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Πολλές φορές τους δείξαμε το έτοιμο κτίριο, πολλές φορές μας απάντησαν με γραφειοκρατικές διαδικασίες και δικαιολογίες. Από την πλευρά της Καβάλας όλα όσα ήταν να γίνουν έγιναν. Εύκολα και δύσκολα. Συνεχίζουμε να τους περιμένουμε αλλά αυτοί το βιολί τους…

 

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις εκπροσώπων μας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εξ Αθηνών αρμόδιοι ζουν στο γνωστό τους κόσμο. Τρενάρουν την υπόθεση διότι απλώς δεν είναι προτεραιότητα τους. Μας λένε τα ίδια και τα ίδια εδώ και καιρό, επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Πρόσφατα μάλιστα το κτίριο που είναι έτοιμο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα, κτίριο εντός του κεντρικού λιμανιού, λίγο ακόμη και θα παραχωρούνταν στην Περιφερειακή Υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος. Προκειμένου αυτή να μην πληρώνει ενοίκιο εκεί όπου σήμερα λειτουργεί.

 

Κανονικά ο Δήμος Καβάλας θα πρέπει να βγάλει από τη δύσκολη θέση τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές. Που και οι τρεις προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό. Ο Δήμος Καβάλας αντί να σχολιάζει ανύπαρκτες εξελίξεις πρέπει να απορρίψει ως ανεπαρκείς τους ισχυρισμούς υπουργείου και Πυροσβεστικής, να στείλει και στους δύο τελεσίγραφο. Μια προειδοποίηση που αρμόζει. Διότι το λένε συχνά στην Ελλάδα, ταιριάζει στην περίπτωση. Κι ο άγιος ( ο υποτιθέμενος άγιος) φοβέρα θέλει.

 

Αυτοί οι ισχυρισμοί περί ενεργειών για να βρεθεί πυροσβεστικό πλοίο και κατάλληλο προσωπικό, ισχύουν επί σειρά πολλών προηγούμενων ετών. Κάθε φορά που πιέζονται, κάθε φορά τα ίδια απαντούν. Κάποτε αυτή η απάντηση ίσως ήταν αρκετή ως ελπίδα και προοπτική. Σήμερα όχι. Δεν είναι.

 

Αυτό κάποιος πρέπει να το πει στους Αθηναίους. Να τους εξηγήσει ότι οι επαρχιώτες Καβαλιώτες κατάλαβαν τι παίζεται πίσω από την πλάτη τους, δεν δέχονται να κάνουν κι άλλη υπομονή για διαδικασίες και έρευνες που μπορεί να μην τελειώσουν ποτέ!

 

Αλλάζουμε θέμα. Μπορούν να γίνουν πολλά και διάφορα σχόλια για την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μια παρατήρηση μόνο. Δεν συζητήθηκε αναλυτικά και δυναμικά η ανάγκη στήριξης και της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αγοράς. Μάλλον κανείς δεν σκέφθηκε επαγγελματίες κι εμπόρους που εβδομάδες τώρα ταλαιπωρούνται μένοντας σπίτι. Στη συνεδρίαση τέθηκαν διάφορα άλλα ζητήματα αλλά το συγκεκριμένο όχι.

 

Αναμενόμενο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δεν υπάρχει κάποιος γνήσιος εκπρόσωπος της αγοράς. Δεν υπάρχει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας που πλήττεται από τα μέτρα κι έτσι αγωνιά. Κι όσοι ισχυρίζονται ή δηλώνουν το αντίθετο, «μιλούν» με τις πράξεις τους. Θυμήθηκαν τους επαγγελματίες προχθές που είχαν την ευκαιρία; Η απάντηση είναι αρνητική. Άλλες λεπτομέρειες και τάχα σημαντικά θέματα της πόλης τα θυμήθηκαν μια χαρά… Μέχρι και την καταπολέμηση των κουνουπιών μνημόνευσαν αν και είναι σε όλους γνωστό ότι αυτή η δουλειά δεν είναι των Δήμων. Είναι της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Διαβάστε επίσης