Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από το Νίκο Γενικόπουλο

Το περασμένο τριήμερο κι από τουριστικής πλευράς, ειδικά η πόλη της Καβάλας θυμήθηκε το Καλοκαίρι! Η κίνηση επισκεπτών ήταν αξιόλογη. Και τις τρεις μέρες. Ακόμη και στη λήξη του Σαββατοκύριακου, ακόμη και το απόγευμα- βράδυ Κυριακής. Νοτιοκορεάτες τουρίστες βάδισαν στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Κυκλοφόρησαν στο λιμάνι, στην αγορά του Αγίου Νικολάου κτλ. Γάλλοι τουρίστες επισκέφθηκαν την καθολική εκκλησία στην οδό Κύπρου. Τούρκοι βάδισαν ακούραστα στη συνοικία της Παναγίας. Έφθασαν ως το Φρούριο. Κι είναι ακόμη μέσα Απρίλη!


Ο Ανδρέας Καλλινικίδης εκτός από πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παγγαίου είναι πολλά ακόμη. Συνεπής εθελοντής- ενεργός πολίτης. Δηλώνει την παρουσία του σε κάθε έκτακτο περιστατικό. Πρόθυμος να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη κι όποτε υπάρχει λόγος.

Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού του Δήμου Παγγαίου με θέμα την αντιπυρική περίοδο (την περασμένη Παρασκευή), αναγνώρισε ότι η Π.Υ. χρειάζεται κι άλλο προσωπικό. «Είναι λίγοι αυτοί της Ελευθερούπολης για έναν Δήμο μεγάλο γεωγραφικά όπως ο Δήμος Παγγαίο» τόνισε. Φυσικά και έχει δίκιο.

Επανήλθαν χθες και μετά την εορταστική 15νθήμερη διακοπή λόγω Πάσχα, τα δικαστήρια στην πόλη μας. Πλήθος υποθέσεων στη συνεδρίαση του Μονομελούς. Οι συνεδριάσεις συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά αυτήν την εβδομάδα. Αφορούν και το Τριμελές. Με εξαίρεση τη σημερινή μέρα που το δικαστήριο ασχολείται μόνο με τις λεγόμενες πολιτικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού (και της Ε.Μ.Υ.), την προσεχή Πέμπτη στην Καβάλα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα βροχής. Εμπόδιο στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας, αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί. Την Πέμπτη 23 Απριλίου η Καβάλα υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας της Σουμελά. Η υποδοχή ετοιμάζεται να γίνει το απόγευμα στο Δημοτικό Κήπο.

Για το πρωί της ίδιας μέρας- που η βροχή είναι ακόμη πιο πιθανή- υπάρχει προγραμματισμένη πεζοπορία στο περιαστικό δάσος από τον Φυσιολατρικό Όμιλο. Σε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού. Αλλά ως την Πέμπτη έχουμε χρόνο. Ώστε η πρόβλεψη να αλλάξει προς κάτι καλύτερο, έτσι ώστε όλα όσα προετοιμάζονται να γίνουν κανονικά και χωρίς ανοιχτές ομπρέλες.

Οι συνεργάτες του επιχειρηματία κ. Άλεξ Χατιντάγκι αισιοδοξούν. Πλέον είναι συγκεκριμένοι στις προβλέψεις τους. «Καταθέσαμε όλα τα έγγραφα – σχέδια ζήτησε η Πολεοδομία του Δήμου Παγγαίου» λένε. Θεωρούν ότι μέσα στον Μάη θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια για τις κατοικίες στην Αλάνα. Την περιμένουν και την περιμένουμε κάποια χρόνια τώρα…

Συνέβη στην Καβάλα την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. Κλάπηκε ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο σε πυλωτή πολυκατοικίας στην οδό Σουλίου! Ένα μικρό λευκό Fiat, απαραίτητο στον ιδιοκτήτη του. Είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Εντός υπήρχαν και απαραίτητα προσωπικά του έγγραφα.

Διαμαρτύρεται συμπολίτης. Πληρώνει κανονικά με δόσεις τα τέλη κυκλοφορίας του 2026. Όπως προβλέπεται. Εξ αυτού του λόγου διαπίστωσε ότι δεν δικαιούται το επίδομα καυσίμων! Το ηλεκτρονικό αίτημα του απαντήθηκε αρνητικά με αναφορά σε χρέος του προς την εφορία! Είναι κάτι που η διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος δεν το πρόβλεψε. Αν πληρώνεις με δόσεις τα τέλη κυκλοφορίας, επίδομα δεν θα λάβεις!

Προχθές Κυριακή ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων του Ν. Καβάλας (δηλαδή των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων) πραγματοποίησε εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη και τη γύρω περιοχή. Την ερχόμενη Κυριακή η Θασιακή Ένωση οργανώνει εκδρομή στη Νιγρίτα με «πέρασμα» κατά την επιστροφή και από την πόλη των Σερρών.

Με την ευκαιρία της παρέμβασης ιδιώτη – για λογαριασμό του ΟΛΚ- στη σκεπή του κτιρίου του Απεντομωτηρίου, καλό είναι να διορθωθεί γενικά η εικόνα του κτιρίου. Σήμερα είναι απαράδεκτη και αντί- τουριστική. Ας βγάλει ο ΟΛΚ από το ταμείο του κι άλλα χρήματα (κι όχι μόνο 300 ευρώ) για να βάψει εξωτερικά το Απεντομωτήριο. Κι ας απομακρύνει όλα τα παλιά αντικείμενα που αποθηκεύει πέριξ. Ζητάμε πολλά; Ζητάμε τα αυτονόητα… Αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει ήδη.

Στην αναπαράσταση του Ποντιακού γάμου στο Ζυγό την Κυριακή, ήταν άπαντες. Αιρετοί όλων των κατηγοριών. Στα «πηγαδάκια» με τον κόσμο, ένα ήταν το θέμα της συζήτησης. Αυτό που εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος. Ορισμένοι παράγοντες της τοπικής ΝΔ απέφευγαν επιμελώς να το θίξουν. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν άντεχαν στη σιωπή τους αφού συνεχώς τους προκαλούσαν οι πολίτες!

Ο Γρηγόρης Γρουζίδης και ο Τρύφωνας Αράπογλου μίλησαν για τα πλημμυρισμένα Τενάγη των Φιλίππων και σε τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι. Αυτό έγινε την Κυριακή το πρωί, σε live σύνδεση του σταθμού με την περιοχή. Οι δύο αγρότες και συνδικαλιστές τα είπαν μια χαρά. Στο Υπουργείο δεν λένε να τους ακούσουν ή -πολύ περισσότερο- να τους λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Η αγροτικού περιεχομένου εβδομαδιαία εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» δημοσίευσε σχετικό κείμενο με κατάλληλη φωτογραφία των πλημμυρισμένων Τεναγών. Αλλά και μια ακόμη εβδομαδιαία εφημερίδα, η εφημερίδα «Το Καρφί», σχολίασε αρνητικά την υφιστάμενη κατάσταση.

Είμαστε γενικά απίστευτοι και εντελώς απρόβλεπτοι. Κι ενώ τόσες προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να βελτιωθούμε, διαρκώς αποδεικνύουμε τα χάλια μας. Την προηγούμενη εβδομάδα άγνωστοι έκλεψαν το πανό που είχε στην είσοδο του το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο. Το πανό αναφέρονταν στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο. Το πήραν να το κάνουν τι; Τι μπορείς να κάνεις με ένα πανό;

Μεγάλη και αναλυτική η συνέντευξη του Νίκου Ταχιάου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για τα μεγάλα έργα στην επαρχία. Σε ερώτηση για αυτά της Βόρειας Ελλάδας ο Υφυπουργός Υποδομών δεν είπε απολύτως τίποτα για την κατασκευή του νέου δρόμου Δράμα Καβάλα. Λες και δεν υπάρχει τέτοιο έργο.

Τις ημέρες του Πάσχα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες ανήλικη. Εμφανώς μεθυσμένη, μετά από διασκέδαση σε νυχτερινό κέντρο της πόλης. Η υπόθεση δεν έλαβε έκταση. Γίνεται εξ αυτού του λόγου γνωστή με καθυστέρηση.

Ομαλά επανήλθε από χθες η εκπαιδευτική διαδικασία στο Ν. Καβάλας. Μεσολάβησαν 15 μέρες διακοπών λόγω του Πάσχα. Η σχολική χρονιά οδεύει προς το τέλος της. Κι ενώ αυτό δεν έχει δα και μεγάλη σημασία για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, στα Γυμνάσια και Λύκεια σημαίνει εξετάσεις. Σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές.

Κατά τη διάρκεια των 15νθήμερων διακοπών έγιναν κάποιες μικρές παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου Καβάλας, είπε χθες η δημοτική σύμβουλος Ανθή Χατζηφραντζή. Κι έφερε ως παράδειγμα εργασίες στο 5ο Δημοτικό. Σκαλωσιές αλλά για λίγες μέρες μπήκαν- πριν το Πάσχα- και στο 6ο Λύκειο.

Διακόπηκαν λόγω της εορτής του Πάσχα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ροδόπης απευθείας από την Κομοτηνή στην Καβάλα. Χθες το ΚΤΕΛ γνωστοποίησε την επανέναρξη τους. Επανέρχονται κι αυτά από την Κομοτηνή προς την Αλεξανδρούπολη.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2026

Επόμενο άρθρο

Και που λες σωτηρία, σωτηρία δεν βρήκαμε !