μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Θα πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω, στα μέσα της δεκαετίας του 80. Τότε ανέκυψε ισχυρό το πρόβλημα της δασικής γραμμής στη Καβάλα. Από τη μια υπήρξε ένα νέο σχέδιο πόλης που αναγνώριζε ιδιοκτησίες και στα «ορεινά». Από την άλλη το Δασαρχείο δήλωνε την παρουσία του, ισχυριζόμενο ότι οι ίδιες ιδιοκτησίες δεν ήταν παρά δασικές εκτάσεις. Αυτή η βασική διαφωνία ταλαιπώρησε την Καβάλα και τους ανθρώπους της. Κατά καιρούς βρέθηκαν διάφορες λύσεις, οι οποίες άλλοτε αργούσαν πολύ κι άλλοτε δεν έφθαναν καν στο τέρμα. Ως που το Δασαρχείο Καβάλας άρχισε να ασχολείται με τους νέους δασικούς χάρτες. Άρχισε με τα εύκολα αλλά κι απαραίτητα στην επαρχία Νέστου. Πρόσφατα προσέγγισε την υπόθεση της «αμαρτωλής» Καβάλας.

 

Είναι ολοφάνερο ότι η δουλειά που άρχισε στο Δασαρχείο δεν συμβάδιζε με τη πολιτική βούληση του Υπουργείου. Αυτό ελάχιστα επηρέασε τους ντόπιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Δούλεψαν πολύ αδιαφορώντας για τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας. Πρόλαβαν την τελευταία στιγμή. Ανήρτησαν τον χάρτη ενώ ένα νέος νόμος άλλαζε θεαματικά το τοπίο. Όσοι μελέτησαν το νέο χάρτη διαπίστωσαν ότι είναι μια επανάληψη του προηγούμενου. Ουσιαστικά συντηρεί το πρόβλημα των δασικών αφού επιμένει: Στον Προφήτη Ηλία, στο Περιγιάλι, στον Άγιο Τρύφωνα κτλ δεν υπάρχει σχέδιο. Υπάρχει μόνο δάσος.

 

Το Δασαρχείο ισχυρίζεται ότι με αυτή τη στάση κάνει το αυτονόητο. Προστατεύει το δάσος. Η άλλη πλευρά απαντά με τα επίσης γνωστά επιχειρήματα. Ισχυρίζεται ότι παραμένουν αναδασωτέες εκτάσεις ακόμη κι αυτές που δεν θα έπρεπε να είναι. Πολίτες που περίμεναν πως και πως την ευκαιρία είδαν ότι η υπηρεσία των Δασών δεν άλλαξε προσέγγιση, δεν μετακινήθηκε της άποψης που πρωτοδιατύπωσε την δεκαετία του 80. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

 

Μέχρι και πρόσφατα ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να πει αν είναι σωστό ή είναι λάθος ο χάρτης να αποσυρθεί. Υπήρξε μια σύντομη περίοδος που όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν σε περισυλλογή και δίλλημα. Τώρα το τοπίο μοιάζει να ξεκαθαρίζει. Καλώς αποσύρεται ο χάρτης αφού στο όλο θέμα αξίζει μια καλύτερη και δεύτερη ματιά. Η οποία θα «παντρέψει» πιο αποτελεσματικά την προστασία των δασών με τα συμφέροντα της πόλης και των ανθρώπων της. Αυτό το Δασαρχείο φαίνεται ότι δεν το κατάφερε. Επέμενε στα δικά του και μόνο. Πριν λοιπόν ξεσπάσει ο σάλος από πλευράς των δημοτών, ήρθε η τροπολογία και μηδένισε το κοντέρ. Όλα από την αρχή.

 

Προς Θεού, ουδείς ισχυρίζεται ότι απαραίτητος είναι ένας νέος χάρτης που θα εξαφανίζει τα δάση. Και σε αυτή τη περίπτωση ζητούμενο είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Ένας συγκερασμός των δύο δεδομένων. Μια πιο δίκαιη ματιά. Η προστασία του δάσους αλλά κι η ανάπτυξη της πόλης εκεί όπου δάσος δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ. Σε αυτή την υπόθεση της δασικής γραμμής εμπλέκονται ένα σωρό οικογένειες Καβαλιωτών. Ακούγοντας ότι ετοιμάζεται νέος δασικός χάρτης πίστεψαν ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να λυθεί το πρόβλημα τους. Απογοητεύτηκαν όταν είδαν ότι επί της ουσίας δεν προκύπτει καμία απολύτως αλλαγή. Κι όμως, μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν ένα σωρό που ταλαιπωρούνται άδικα. Αφού αυτούς δεν τους εντόπισε το Δασαρχείο κι η δουλειά που εκεί έγινε, ας ελπίσουμε να τους βρει και να τους δικαιώσει το Κτηματολόγιο.

 

Πότε θα συμβεί αυτό δεν το ξέρουμε. Η απόσυρση ενός χάρτη που προχθές αναρτήθηκε σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει νέος χρόνος μέχρι τον επόμενο. Ναι μεν έχουν ήδη αργήσει αλλά τώρα που θα τα κάνουν όλα από την αρχή θα αργήσουν κι άλλο. Πόση ακόμη υπομονή θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έτυχε να έχουν ιδιοκτησίες στις παρυφές της Καβάλας; Πόσο ακόμη θα περιμένουν έναν σωστό χάρτη που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν (όπου αυτό μπορεί να γίνει) τις ιδιοκτησίες τους;

 

Κανονικά όλοι αυτοί που όπως ισχυρίζονται νοιάζονται για την Καβάλα πρέπει να βρίσκονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή το πρωί στο Κοινωνικό Κατάστημα του Δήμου. Στο στρατόπεδο Κωτσάλου. Να βλέπουν από κοντά τη λειτουργία του. Να κοιτούν στα μάτια όσους περιμένουν αμίλητοι την σειρά τους να εξυπηρετηθούν. Εκεί εκτός από πολύ κόσμο θα συναντήσουν την γνωστή σε όλους μας κρίση. Στην πιο δύσκολη της πλευρά. Θα δουν επίσης την δουλειά που κάνουν με θαυμαστή συνέπεια οι εθελοντές. Τον τρόπο που εξυπηρετούν τους δικαιούχους. Θα κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο στα ράφια, θα δουν τα προϊόντα. Την γενικότερη λειτουργία του συστήματος.

 

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Λαλίστατοι για πολλά οι αιρετοί, απόντες από το κοινωνικό κατάστημα. Το επισκέπτονται αραιά και που. Κι όταν πηγαίνουν εκεί φροντίζουν για την δημοσιογραφική κάλυψη της επίσκεψης τους… Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το κοινωνικό παντοπωλείο δεν είναι στα καλύτερα του. Ενώ η ζήτηση είναι σταθερά μεγάλη, η προσφορά πάσχει. Παρουσιάζει διακυμάνσεις. Οι δωρεές λιγοστεύουν, οι αγορές επίσης. Δυστυχώς για πολλούς οικονομικά αδύναμους Καβαλιώτες είναι και θέμα τύχης η επίσκεψη στο παντοπωλείο.

 

Χθες το πρωί πήγε αρκετός κόσμος. Βρήκε κάποια προϊόντα. Λίγα ή πολλά δεν έχει σημασία. Αυτά και μόνο αυτά ήταν στη διάθεση του. Κατά το μεσημέρι προέκυψε μια νέα και μεγάλη δωρεά. Οι περισσότεροι δικαιούχοι είχαν ήδη αποχωρήσει. Τυχεροί όσοι εκείνη την ώρα περίμεναν στη σειρά. Κανονικά η εξυπηρέτηση σε ένα τέτοιο κοινωνικό κατάστημα δεν πρέπει να βασίζεται στη τύχη. Όλα πρέπει να είναι προσιτά σε όλους. Πώς όμως να συμβεί κάτι τέτοιο όταν τις δωρεές δεν μπορείς να τις έχεις όταν τις χρειάζεσαι; Ούτε φυσικά μπορείς να τις προγραμματίσεις.

 

Κάπου εδώ ανακύπτει ένα θεματάκι που οι αρμόδιοι οφείλουν να ρυθμίσουν. Διότι αν επισκεφθεί κάποιος το κοινωνικό κατάστημα κι εξυπηρετηθεί με τα προϊόντα που εκείνη την ώρα θα βρει, δικαίωμα νέας επίσκεψης δεν έχει παρά μετά από έναν περίπου μήνα.

 

Πιέζεται ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος να συνδράμει οικονομικά την συμμετοχή της Καβάλας στην έκθεση τουρισμού κρουαζιέρας στο Αμβούργο. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει. Διαβάζουμε τον προηγούμενο δηλαδή τον Κώστα Παπακοσμά να γράφει συνεχώς υπέρ του τουρισμού κρουαζιέρας. Το πιο πρόσφατο κείμενο του αναφέρει τα ακόλουθα (σε σχέση με διάφορα σχόλια που υπήρξαν στην επίσκεψη του κρουαζιερόπλοιου Riviera): «Έχουν γραφτεί πολλά για τα κρουαζιερόπλοια στην Καβάλα, το όφελος για την πόλη, την αγορά κ.λ.π. Το σίγουρο είναι ότι κερδίζουμε.. σίγουρα όχι όλοι, όμως η πόλη μπαίνει δυναμικά στο χάρτη του τουρισμού κρουαζιέρας για την Μεσόγειο. Μια ματιά στο διαδύκτιο , ένα σερφάρισμα δείχνει το μέγεθος της διαφήμισης για την πόλη και μάλιστα ΑΝΕΞΟΔΑ.Οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν την Καβάλα ως πόλη σταθμό. Γράφουν για αυτήν και την γύρω περιοχή με έμφαση τους Φιλίππους. Ήδη ανακοινώνουν τις κρουαζιέρες για το 2014, και η Καβάλα είναι παρούσα σε αυτές. Ας αφήσουμε τις γκρίνιες και τις μεμψιμοιρίες ας ενωθούμε όλοι και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτή την ευκαιρία. Πολλοί θα ζήλευαν την Καβάλα την θέση της αλλά και τα αξιοθέατα της».

 

Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας- το όνομα του οποίου επίσημα δεν ανακοινώθηκε- έκανε δηλώσεις για τα νέα του καθήκοντα. Αυτό σημαίνει ότι το πράγμα είναι οριστικό. Αλλιώς πως θα δέχονταν να κάνει δηλώσεις; Το σημειώνουμε διότι ακόμη και χθες στο Νοσοκομείο δεν πίστευαν ότι το θέμα έληξε… Αυτή τη φορά ναι, φαίνεται ότι έληξε. Μένουν μόνο τα τυπικά.

 

Η Καβάλα και η Θάσος περιλαμβάνονται στους τουριστικούς προορισμούς όπου Αύγουστο και Σεπτέμβρη θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι για την «μαύρη» εργασία: Το συντονισμό και την εντατικοποίηση των δράσεων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με την οριστικοποίηση των εστιασμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο διευθυντής της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταξίαρχος κ. Βασίλειος Κοντογιάννης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, και η ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ), παρουσιάστηκε το σχέδιο με τις περιοχές της χώρας όπου θα γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι από 563 ελεγκτές το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης