• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Δύο πρόσφατα τοπικά και σημαντικά γεγονότα που μεταξύ τους είναι εντελώς αντίθετα. Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ανακοίνωσε χθες την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η δράση της οποίας ήταν πλούσια. Επαγγελματίας της πόλης κατήγγειλε προχθές ότι η επιχείρηση του έγινε στόχος διαρρηκτών 5 φορές μέσα σε 2 χρόνια. Η αλήθεια βρίσκεται και στις δύο ειδήσεις. Στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, στην ανύπαρκτη αστυνόμευση τις βραδινές ώρες. Κι εμείς οι απαιτητικοί συνεχίζουμε να τα θέλουμε όλα δικά μας… Η Αστυνομία να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα, να περιπολεί ταυτόχρονα παντού στην Καβάλα τη νύχτα.

 

Μόνο ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει το κατάστημα του να γίνεται στόχος διαρρηκτών 5 φορές μέσα σε 2 χρόνια. Οι ζημιές από την κάθε διάρρηξη αρκούν ώστε να τον «βγάλουν» εκτός προϋπολογισμού. Έχει απόλυτο δίκιο που διαμαρτύρεται. Κάθε μέρα βλέπει έξω από το μαγαζί του τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος να περιπολούν. Κάνουν το εύκολο. Εφαρμόζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Αφαιρούν πινακίδες. Βάζουν κόκκινες κορδέλες. Κι όταν η μέρα τελειώσει κι έρθει το βράδυ, άπαντες εξαφανίζονται.

 

Τότε τα καταστήματα στο κέντρο της Καβάλας είναι εντελώς αφύλαχτα, ελεύθερα στις διαθέσεις των επίμονων μικροκακοποιών. Αυτά τα προβλήματα αλήθεια ποιος θα τα λύσει; Η ερώτηση αιωρείται στην ατμόσφαιρα, μένει χωρίς απάντηση, βασανιστήριο καθημερινό για όλους τους μικρομεσαίους. Που κάθε πρωί έχουν την ίδια αγωνία: Άραγε τώρα που θα πάω στο μαγαζί θα το βρω όπως το άφησα χθες το βράδυ;

 

«Ο ψήφος» και «ο ψήφος» μας τάραξε χθες το πρωί. Κάποιος επιτέλους να τον διορθώσει. Να του μάθει ή έστω να του θυμίσει τα σωστά ελληνικά. Εκτός αν η φανερή του πρεμούρα για τον (συγκεκριμένο) Δήμαρχο τον παρασύρει να τα βλέπει όλα γένους αρσενικού.

 

Ανακοινώθηκε χθες η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ σχετικά με την ύφεση στη χώρα το 2013. Θα υπάρχει και θα είναι μεγάλη. Διαψεύδεται έτσι η αισιοδοξία του Πρωθυπουργού και του… στουρνάρι του. «Έβλεπαν» ανάπτυξη στο τέλος του έτους. Έργο που πλέον δεν θα το παίξουν ούτε οι κινηματογράφοι! Θα πορευτούμε με την συνήθη παρέα μας –την ύφεση- κι αυτή τη χρονιά. Το αν η ύφεση μας εγκαταλείψει το 2014, θα το ξέρουμε αργότερα. Κάπου στην αρχή του νέου έτους.

 

Όσο για τον κ. Τσίπρα, είπε χθες από την Χαλκίδα ότι η κυβέρνηση θα «πέσει» με πάταγο. Επιδιώκει αυτή τη πτώση αν και η ίδια η κυβέρνηση τα καταφέρνει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη της σκάβει τον λάκκο της. Ετοιμάζει την αποχώρηση της, δηλαδή τις επόμενες και πρόωρες εκλογές. Ε και; Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις ακόμη κι αυτές δεν θα «δώσουν» κάτι άλλο. Κάτι το διαφορετικό. Σε αυτές δε τις δημοσκοπήσεις θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός «ο κανένας». Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε αξίζει να περνά απαρατήρητο.

 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε για τα καλά εγκλωβιστεί. Παγιδευτήκαμε κι οδός διαφυγής δεν υπάρχει. Καμία. Το διαφορετικό τελικά το προτείνει μόνο το ΚΚΕ. Έχει στο μυαλό του έναν (μάλλον ξεπερασμένο) σοσιαλισμό. Κάτι που ναι, διαφέρει κι από το σημερινό κι από αυτό που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως η πρόταση του ΚΚΕ δεν φαίνεται ικανή να μας βγάλει από τα καθημερινά προβλήματα. Αυτό δεν έγινε πουθενά στο κόσμο και φυσικά δεν είναι δυνατόν να συμβεί μόνο στην Ελλάδα.

 

Μια απέραντη απαισιοδοξία. Καταμεσής του Καλοκαιριού. Οι τουρίστες ήρθαν κι έρχονται. Ε και; Δεν υπάρχει διάθεση, δεν υπάρχει ηθικό, δεν υπάρχει κατάλληλη ψυχολογία. Πέρσι τέτοιο καιρό όλοι είχαμε τον ίδιο καημό. Να βρούμε μια εναλλακτική πηγή θέρμανσης για τον επικείμενο Χειμώνα. Είτε λόγω της αποτυχημένης μας περσινής προσπάθειας, είτε λόγω κούρασης, φέτος δεν έχουμε αυτές τις εμμονές. Έρχεται ο Χειμώνας αλλά εμείς –όλοι μας- κοιτούμε να «βγάλουμε» έστω το Καλοκαίρι.

 

Πετυχημένη η χθεσινή διαμαρτυρία των δημοτικών υπαλλήλων. Έκαναν κάτι ουσιαστικό, ακούστηκαν στη πόλη. Ο αγώνας βέβαια συνεχίζεται, είναι άνισος κι ως εκ τούτου δύσκολος. Χθες φάνηκε ότι θα συνεχιστεί. Άλλωστε άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

 

Όλο και συχνότερα επισκέπτεται τον Νομό Καβάλας ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Τελευταία αποφεύγει την πόλη, προτιμώντας επισκέψεις «αστραπή» στον υπόλοιπο Νομό. Τι θέλει να μας πει με τον τρόπο του; Μα φυσικά ότι έρχονται οι περιφερειακές εκλογές. Όσο αυτές θα πλησιάζουν, τόσο θα τον συναντούμε μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Από πόλη σε πόλη, από Δήμο σε Δήμο κι όταν χρειάζεται από χωριό σε χωριό.

 

Ας είμαστε δίκαιοι με τον Άρη Γιαννακίδη. Σε αυτά δεν τον φθάνει κανείς. «Έπιασε» εγκαίρως το νόημα, εξασφάλισε κατάλληλο όχημα, καύσιμα κι άρχισε τις περιοδείες. Αυτό ναι, ουδείς άλλος θα το άντεχε. Τελικά ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ οφείλει να έχει αυτή την υπομονή. Την επιμονή. Να «γράφει» ατέλειωτα χιλιόμετρα.

 

Ας είμαστε δίκαιοι μαζί του και για το ενδιαφέρον του για το ΤΕΙ. Το οποίο από 1η Σεπτέμβρη θα λέγεται «ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης». Το βοήθησε και το βοηθά. Τόσο πολύ που ενοχλήθηκε ο κ. Παυλίδης. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του οποίου διαβάσαμε ειρωνικά σχόλια περί του ταξιδιού στο Cern. Κι όμως το συγκεκριμένο μιας μέρας ταξίδι θα βοηθήσει το ΤΕΙ, κατ’ επέκταση την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Σε αυτή τη στήλη δεν γράφουμε συχνά καλά λόγια για τον Περιφερειάρχη. Ίσα ίσα που τόσο καιρό συμβαίνει το αντίθετο. Όταν όμως πρέπει να επαινεθεί η δράση του, το κάνουμε δίχως δεύτερη κουβέντα. Εκεί που πρέπει. Εκεί που υπάρχει σοβαρός και φανερός λόγος.

 

Η Δήμητρα Τσανάκα προσπάθησε προχθές να συγκαλέσει την δημοτική ομάδα «Ώρα για Έργο» λόγω του ότι επρόκειτο να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο. Ήθελε να δείξει το πως θα χειριστεί αυτή την υπόθεση, να βάλει σε «κίνηση» τους συναδέλφους της. Όμως τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Η συνεδρίαση μεταφέρθηκε στην Καβάλα (επρόκειτο να γίνει στις Κρηνίδες), τα μέλη της παράταξης τελικά δεν πρόλαβαν να συναντηθούν. Αυτό θα επιδιωχθεί να συμβεί την άλλη φορά που θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Χθες σε κατοικία στην Καβάλα η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Η γυναίκα που διαμένει στο σπίτι έβαλε τα κλάματα, ζητώντας βοήθεια από τους γείτονες. Να σκεφθεί κανείς ότι η εν λόγω πελάτης της ΔΕΗ είχε ένα μέρος των χρημάτων που χρωστούσε, αλλά όχι όσα χρειάζονταν για να αποτρέψει τη διακοπή. Ας διαβάσουμε τι έγινε σε ανάλογη περίπτωση στον Έβρο. Εκεί όπου το ΠΑΜΕ έβαλε για τα καλά το χεράκι του: Ύστερα από δυναμική παρέμβαση των κατοίκων της Αγριάνης – Σουφλίου στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ κατάφεραν να πετύχουν την άμεση επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα σπίτια του χωριού. Ακόμα να πραγματοποιήσουν νέο διακανονισμό των οφειλών τους με βάση τις νέες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες ( ανέργων,πολυτέκνων κλπ). Και η περίπτωση της Αγριάνης δείχνει τον ένα και μοναδικό δρόμο που έχουν οι εργαζόμενοι μπροστά τους για να αντιμετωπίσουν την ανάλγητη πολιτική της ΕΕ– κυβέρνησης : ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Όμως η περίπτωση της Αγριάνης δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Αντίθετα καθώς όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τα φοροχαράτσια τους η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος παίρνει μορφή χιονοστιβάδας . ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ 600 ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.

 

Διαβάστε επίσης