• 18 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρόγραμμα έργων με το όνομα ΕΣΠΑ «συνάντησε» την Ελλάδα όταν αυτή το είχε μεγάλη ανάγκη. Ήταν η εποχή που η κρίση άρχιζε, υπήρχαν τότε ελπίδες ότι με τη βοήθεια του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί και να τελειώσει γρήγορα. Ελπίδες φρούδες. Το πρόγραμμα βοηθούσε την χώρα να εκτελέσει μεγάλα και πολύ μεγάλα έργα σε εποχή οικονομικής δυσκολίας, κατ’ ουσία χρεοκοπίας. Στην υλοποίηση του προγράμματος δηλώσαμε πλήρη αδυναμία να «βάλουμε» το δικό μας μικρό μερίδιο στον προϋπολογισμό του κάθε έργου. Το αίτημα μας έγινε δεκτό, μας απάλλαξαν από την υποχρέωση της ελληνικής συμμετοχής. Σήμερα, έναν χρόνο μετά το τέλος της παράτασης, η Ελλάδα ακόμη προσπαθεί να τελειώσει τα συγκεκριμένα έργα!

 

Το πρόγραμμα είχε οριστική ημερομηνία περαίωσης την 31η Δεκέμβρη του 2015. Στην αδύναμη Ελλάδα δόθηκαν δύο ευκαιρίες. 1ον) Να τελειώσει τα έργα έναν χρόνο μετά, δηλαδή ως την 31η Δεκέμβρη του 2016 2ον) Να μεταφέρει τα πιο δύσκολα ως «έργα γέφυρες» στο επόμενο πρόγραμμα. Τα έργα αυτής της κατηγορίας ένας Θεός γνωρίζει πότε θα τελειώσουν. Παρά τη διευκόλυνση παρακολουθούμε αυτό το διάστημα (το ζούμε στην Καβάλα) έργα του ΕΣΠΑ να μην τελειώνουν εντός του 2016 κι έτσι να δίδονται σε αυτά παρατάσεις για τους πρώτους μήνες του 2017. Τέτοια ανικανότητα κανείς άλλος. Μόνο η Ελλάδα!

 

Αν κάποιος παρατηρήσει ότι υπάρχουν έργα του ΕΣΠΑ που τέλειωσαν εντός του 2016 (εντός δηλαδή της τελευταίας προθεσμίας) θα παρατηρήσει σωστά. Ε και; Κατ’ αρχήν αυτό ισχύει μόνο για ορισμένα. Κατά δεύτερον, θα είχε αξία η παρατήρηση αν αφορούσε το σύνολο των εκκρεμοτήτων. Κάπως έτσι μπερδεύεται επικίνδυνα -μόνο στην Ελλάδα- το πρόγραμμα που παντού αλλού τέλειωσε (πρόγραμμα ΕΣΠΑ), με αυτό που παντού άρχισε (νέο ΕΣΠΑ).

 

Η Κυβέρνηση που χειρίστηκε όλα τα πιο πάνω παραθέτει στοιχεία που όπως ισχυρίζεται δείχνουν το αντίθετο. Η Κυβέρνηση, η κάθε Κυβέρνηση, προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα με αυτό που συχνά περιγράφουμε ως «εικονική πραγματικότητα». Αν όμως δούμε το πλαίσιο των έργων του ΕΣΠΑ πιο συγκεκριμένα, αν εξετάσουμε την πορεία των έργων στον δικό μας νομό θα καταλάβουμε την… εικονική πραγματικότητα. Π.χ. το έργο της Μεγάλης Λέσχης έπρεπε να τελειώσει τέλος του 2014, αρχές του 2015. Θα τελειώσει- στην καλύτερη περίπτωση, το Καλοκαίρι του 2017. Άργησε και λόγω δυσκολιών του αναδόχου και λόγω διακοπής της χρηματοδότησης.

 

Συμπερασματικά. Αυτή η χώρα δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα. Γιατί ακόμη κι όταν την βοηθούν (βλέπε πρόγραμμα ΕΣΠΑ), ακόμη και τότε αδυνατεί να πετύχει τον στόχο της. Όλο κάτι ανακύπτει, όλο κάτι μεσολαβεί με αποτέλεσμα τα έργα που τα περιμένουν όλοι να μην τελειώνουν ποτέ. Έργα που χαρακτηρίζονται και αναπτυξιακά. Όσο δεν τελειώνουν, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην συγκεκριμένη «ανάπτυξη». Πολύ περισσότερο στην άλλη, που θα έρθει φυσιολογικά. Μέσα από την επιχειρηματικότητα.

 

Από την εποχή της Κυβέρνησης του Σαμαρά και του Βενιζέλου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «σκοντάφτει» στον Γιάννη Βρούτση. Προχθές ανακοινώθηκε η σκιώδης κυβέρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον τομέα των κοινωνικών θεμάτων (σε αυτά που ο Ν. Παναγιωτόπουλος κατά γενική ομολογία ειδικεύεται) την βασική ευθύνη ανέλαβε ο κ. Βρούτσης. Κατόπιν τούτου ο κ. Παναγιωτόπουλος βρέθηκε τομεάρχης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης- Διαφάνειας- Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Πρωί πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου ήταν μία ακόμη φορά στο δικαστικό μέγαρο. Όποτε μπορεί επανέρχεται στους επαγγελματικούς του χώρους. Κάποτε για κάποιες τελευταίες υποθέσεις που χειρίζεται, άλλοτε για να δει και να μιλήσει με τους συναδέλφους του.

 

Κατάστημα στην οδό Κοντουριώτου που 10 χρόνια ήταν κενό, νοικιάστηκε κι ετοιμάζεται να «φιλοξενήσει» επιχείρηση ταχυμεταφορών. Βρίσκεται κοντά στις Καμάρες, παλιά στον ίδιο χώρο υπήρχε κατάστημα ενδυμάτων. Στην οδό Βενιζέλου λειτούργησε ήδη ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος κι ένα ακόμη ετοιμάζεται. Τέλος πίσω από το Εργατικό Κέντρο λειτουργούν πάλι κέντρα διασκέδασης. Δύο. Ως την περίοδο των εορτών η αγορά της Καβάλας θα έχει αρκετά ακόμη νέα, δηλαδή νέες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν.

 

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης θα είναι έτοιμος να κάνει αναλυτικό απολογισμό για την υποδοχή και φιλοξενία στην Καβάλα των προσφύγων. Ικανοποιώντας αίτημα της αντιπολίτευσης θα μιλήσει για δαπάνες- τιμολόγια- ενίσχυση από το Υπουργείο των Εσωτερικών.

 

Προχθές που συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας υπήρξαν αποτελέσματα σε διαγωνισμούς προμηθειών. Καβαλιώτες με τις εταιρίες τους εμπλέκονται στις προμήθειες καυσίμων, τροφίμων, φαρμακευτικού και ηλεκτρολογικού υλικού. Αντίθετα στην προμήθεια υλικών καθαριότητας οι προμηθευτές είναι επιχειρήσεις εκτός Νομού Καβάλας.

 

Αν υπολογίσουμε τον Βαγγέλη Βενιζέλο ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα κορυφαίο, τότε θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εκδήλωση του Σαββάτου (εκδήλωση και του ΠΑΣΟΚ) ήταν αυτή με τους περισσότερους Νεοδημοκράτες! Ποτέ άλλοτε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα δεν έγινε με παρόντα τόσα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Για να φαίνονται μάλιστα, έκατσαν μπροστά μπροστά. Κάποια είχαν ενεργό ρόλο στον διάλογο με τον οποίο η εκδήλωση ολοκληρώθηκε. Οι δε διοργανωτές- δηλαδή ο Β. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του- δεν φάνηκε να ενοχλούνται από το γεγονός. Ίσα ίσα που παρατηρήσαμε το αντίθετο.

 

Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γύρω από τις επόμενες του κινήσεις συντηρεί ένα θολό τοπίο. Αυτές ωστόσο θα έχουν τα χαρακτηριστικά που είδαμε, ακούσαμε το Σάββατο στην εκδήλωση στο Ωκεανίς. Περιλαμβάνουν με λίγα λόγια τον πάλαι ποτέ ισχυρό πολιτικό αντίπαλο. Κατόπιν τούτου δεν αποκλείεται μετά τη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να μας προκύψει αυτή των Κυριάκου Μητσοτάκη- Βενιζέλου…

 

Ο Νίκος Κούτρας και ο Θόδωρος Μουριάδης επέλεξαν την εκδήλωση της Θρακικής Εστίας και όχι την ομιλία του Β. Βενιζέλου. Ξεχώριζαν στο ακροατήριο του Αμφιθεάτρου το Σάββατο το απόγευμα. Ο δε πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Σάββας Κοσμίδης πήγε στον Βενιζέλο αλλά έφυγε πολύ γρήγορα από την εκδήλωση!

 

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει διακόψει τα δρομολόγια του προς τη Θάσο το υδροπτέρυγο με την δικαιολογία της ετήσιας επιθεώρησης. Στο λιμάνι ακούγεται ότι τα δρομολόγια θα αργήσουν αρκετά να ξαναρχίσουν. Πιθανόν το υδροπτέρυγο να είναι «θύμα» της Χειμερινής περιόδου.

 

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ήταν έντονη η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Καβάλας. Μέτρα προληπτικά λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Υπερβολές. Οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες στην πόλη μας ήταν απόλυτα ήσυχες, με μικρή συμμετοχή και οι δύο. Ποιος ο λόγος π.χ. μια διμοιρία ΜΑΤ να βρίσκεται για ώρες μπροστά από τη Στρατιωτική Λέσχη όταν προ πολλού οι εκδηλώσεις έχουν ολοκληρωθεί;

 

 

 

============================================

 

Δήλωση Γιώργου Παπαφιλίππου για την συνεργασία των βουλευτών

Την Παρασκευή το πρωί ο Γιώργος Παπαφιλίππου μίλησε στο Ράδιο Πρωινή για τη συνεργασία του με τους Τάκη Εμμανουηλίδη- Κώστα Μορφίδη. Η δήλωση του ήταν η ακόλουθη:  «Το είπαμε από την αρχή ότι έτσι θα λειτουργούμε. Μέχρι στιγμής πάμε θαυμάσια. Πιστεύω ότι ως την εξάντληση της 4ετιας δεν θα διαταραχθεί αυτή η σχέση μας, η οποία είναι άριστη και αρμονική. Κυρίως συντροφική. Ανεξάρτητα από το ότι διαπιστώσαμε ότι είναι και πολύ πιο ουσιαστικό το να δρας με τον τρόπο αυτό. Δηλαδή η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό αναγνωρίζεται- ακούμε εξαιρετικά λόγια- από το σύνολο των συναδέλφων μας. Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Το ευχάριστο είναι ότι οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικά συντροφικές, λειτουργούμε συντροφικά. Υπάρχει ομοψυχία, συναντίληψη, ταυτότητα απόψεων.

 

Επανεμφάνιση Γιώργου Τσαλουχίδη

Μετά από πολύ καιρό απουσίας ο Γιώργος Τσαλουχίδης επανεμφανίστηκε το Σάββατο στην εκδήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ερωτηθείς σχετικά μας είπε: «Μπορεί η ευθιξία να με οδήγησε στο να χάσω την ιδιότητα του εν ενεργεία αυτοδιοικητικού, παραιτούμενος οικιοθελώς, όμως δεν μου στέρησε αυτήν του ενεργού πολίτη. Από την άποψη αυτή λοιπό, παρακολουθώ τα δρώμενα χωρίς αυτοπροβολές και επιθετικές άμυνες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης