μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Πλέον δεν το έχουν καθόλου μυστικό. Συζητούν, συμφωνούν, δειλά δειλά προετοιμάζονται ώστε να δηλώσουν εγκαίρως την παρουσία τους. Αφού το Καλοκαίρι τελειώσει. Μιλούμε για τους Βαγγέλη Παππά, Νίκο Κιοσέ, Γιάννη Βύζικα και (αυτή είναι όντως η έκπληξη) Στάθη Εριφυλλίδη. Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα δημιουργούν έναν νέο συνδυασμό, με τελικό σκοπό να είναι παρόντες στις επόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Καβάλας. Κοντά στους 4 επικεφαλείς βρίσκονται κι άλλα πρόσωπα, τα οποία ήδη δέχθηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια.

 

Ο ανεξάρτητος αυτός συνδυασμός – αν φτάσει ως το τέλος- δεν θα διεκδικήσει χρίσματα και στηρίξεις από κόμματα. Θα καταθέσει μια πρόταση ανάπτυξης, βάση της οποίας θα είναι η απασχόληση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Επειδή όλα αυτά τώρα σχηματοποιούνται είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουν τον επικεφαλής, τον υποψήφιο Δήμαρχο. Ούτε αυτή η επιλογή όμως φαίνεται να τους δημιουργεί προβλήματα ή να τους διασπά. Τα βρίσκουν μεταξύ τους και στο ποιος θα είναι ο πρώτος.

 

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Πρέπει φυσικά να υπολογίζουμε την συγκεκριμένη ομάδα. Βρίσκεται στο ξεκίνημα της. Επειδή όμως κάποια πράγματα προσφάτως και οριστικώς αποφασίστηκαν όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν πολύ γρήγορα. Αν μάλιστα δεν ήμασταν στην καρδιά του Καλοκαιριού ίσως ήδη να παρακολουθούσαμε τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις τους. Όλα αυτά δρομολογήθηκαν τις προηγούμενες 10 μέρες με αφορμή τις πρόσφατες διαδικασίες στην παράταξη «Ώρα για Έργο».

 

Κι επειδή μιλάμε για δημοτικές εκλογές, τις επόμενες δημοτικές εκλογές, ας αναφερθούμε στον Περιφερειακό Σύμβουλο Μάκη Παπαδόπουλο. Κι αυτός ετοιμάζει ανεξάρτητο επιχειρηματικής φύσεως και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Ταυτόχρονα συνεχίζει να ασχολείται με το Βιοτεχνικό Πάρκο, στο οποίο είναι πρόεδρος. Ακούστε την ιδέα του κ. Παπαδόπουλου. Ζήτησε άδεια από τη ΒΦΛ να χρησιμοποιηθούν ως υλικό επικάλυψης των οικοπέδων του ΒΙΟΠΑ τα παραπροϊόντα της. Ότι δεν της είναι χρήσιμο. Αναφέρεται σε διάφορα ακίνδυνα αδρανή υλικά. Τα οποία η ΒΦΛ τα έχει σε μεγάλη ποσότητα, της είναι δε άχρηστα.

 

Η πρόταση κατατέθηκε προ ετών. Τότε ο κ. Παπαδόπουλος είχε κάνει επίσκεψη στο εργοστάσιο όπου συζήτησε το θέμα με τον κ. Τσάρα. Πρόσφατα η ΒΦΛ του απάντησε γραπτώς ότι συμφωνεί στην ιδέα, σημείωσε όμως ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρακίνησε λοιπόν τον πρόεδρο του ΒΙΟΠΑ να απευθυνθούν μαζί εκεί όπου πρέπει. Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει.

 

Αν το βιοτεχνικό πάρκο μπορέσει να χρησιμοποιήσει για τα οικόπεδα του αυτά τα αδρανή υλικά τότε θα προσφέρει δωρεάν εξυγίανση του εδάφους σε όσους τα αγόρασαν. Η ιδέα είναι εύστοχη και κυρίως συμφέρουσα. Θα γίνει όμως πράξη; Κι αν ναι, πότε θα μπει σε φάση υλοποίησης; Ο Μάκης Παπαδόπουλος έχει τον λόγο.

 

Όλοι οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Καβάλας έλαβαν άδεια προκειμένου από τη μια να συμμετέχουν μαζικά στις διάφορες κινητοποιήσεις, από την άλλη να είναι και τυπικά καλυμμένοι από την υπηρεσία τους. Πάντως αυτό το διάστημα δεν δουλεύουν. Θα ήταν άλλωστε αδύνατο κάποιος που απειλείται με απόλυση να έχει το κουράγιο να προσέρχεται κανονικά στο πόστο του. Το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου. Για παράδειγμα το Δημαρχείο έμεινε (τις νυχτερινές ώρες) χωρίς φύλακα.

 

Ούτε οι δημοτικοί αστυνομικοί εργάζονται. Στην είσοδο της υπηρεσίας κόλλησαν συμβολικά ένα από τα αυτοκόλλητα που χρησιμοποιούν για τη σφράγιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας είναι «σφραγισμένη» κι αυτό φαίνεται. Φαίνεται στο κυκλοφοριακό, φαίνεται στις παράνομες σταθμεύσεις, φαίνεται στην ελεγχόμενη στάθμευση κτλ.

 

Καλώς ή κακώς ο Δήμος Καβάλας είχε σε μεγάλο βαθμό στηρίξει τη λειτουργία του στη Δημοτική Αστυνομία. Τώρα που αυτή δεν υπάρχει μοιάζει –ο Δήμος Καβάλας- σα ψάρι έξω από το νερό. Εκτός δηλαδή από το κοινωνικό ζήτημα που δημιουργούν οι πιθανές απολύσεις, υπάρχει και θεσμικό πρόβλημα. Αν αυτοί οι εργαζόμενοι μετακινηθούν όλοι στην Ελληνική Αστυνομία, πώς θα καταφέρει να βρει βηματισμό ο Δήμος Καβάλας; Κι αυτό το πρόβλημα είναι πρόβλημα του Δήμου Καβάλας. Το κράτος που όφειλε να έχει σκεφθεί την επόμενη μέρα χωρίς δημοτική αστυνομία στους δήμους, αυτοσχεδιάζει και τελικά νίπτει τας χείρας του.

 

Αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτή ήταν και παραμένει. Οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές όταν δεν είναι χαράτσια και περικοπές μισθών είναι απολύσεις. Αν ρωτήσεις μια υπηρεσία, έναν οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης θα σου πει ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Από μια δουλειά που επί χρόνια «βγαίνει» με το συγκεκριμένο τρόπο, να αφαιρείς λειτουργίες και προσωπικό. Τότε είναι που χάνεται η μπάλα… Αυτό άμεσα ο πολίτης δεν το αντιλαμβάνεται. Θα το καταλάβει στη πορεία, όταν θα ζητά δημοτική αστυνομία και θα του έρχεται η ελληνική αστυνομία. Όπως έγινε στη λαϊκή αγορά δύο Σάββατα τώρα.

 

Πέντε έξι άνθρωποι (με πορτοκαλί καπελάκια) εκπροσώπησαν χθες στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Καπνεργάτη το Εργατικό Κέντρο Καβάλας. Εκεί κατάντησε το ΕΥΚ. Σε κάθε συγκέντρωση να εμφανίζονται όλο και πιο λίγοι. Κακώς τους δέχθηκαν στην πλατεία. Έπρεπε να τους αφήσουν μόνους τους ώστε να εκτεθούν και πάλι κοινωνικά. Δυστυχώς όμως επικράτησαν άλλες απόψεις κι η συγκέντρωση ήταν ΑΔΕΔΥ και ΕΥΚ μαζί. Οι μεν εκατοντάδες, οι δε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από την χθεσινή συγκέντρωση έλειψαν κι αυτό φάνηκε, οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια.

 

Πολύ μικρή η συμμετοχή υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. (μοναδικής στο Νομό) στη χθεσινή απεργία στην Καβάλα. Πέρασαν οι εποχές που σε κάθε πανελλαδική απεργία η εφορία ήταν κλειστή. Εδώ και λίγο καιρό συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Κι όσοι πιστεύουν ότι αυτό είναι το χειρότερο, σφάλουν. Το χειρότερο είναι άλλο. Να είσαι φορολογούμενος από τη Θάσο, να χρειάζεσαι να έρχεσαι στην Καβάλα για να εξυπηρετηθείς. Η Δ.Ο.Υ. Θάσου (ή Κ.Ε.Φ. Θάσου) ακόμη να καταφέρει να εξυπηρετεί σωστά τους Θάσιους. Δεν φταίει το προσωπικό που εργάζεται στο Κ.Ε.Φ. Φταίει το Υπουργείο που υλοποίησε μια τέτοια πρόχειρη κι επιπόλαιη διαδικασία συγχώνευσης.

 

Στο μεταξύ οι κάτοικοι του Παγγαίου και του Νέστου συνήθισαν. Το πήραν απόφαση. Μια φορά την εβδομάδα έρχονται στη Καβάλα να μας δουν και να τους δούμε. Στο τέλος ανεβαίνουν τα σκαλιά για τον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου όπου είναι ο τελικός τους προορισμός….

 

Πάλι χθες το απόγευμα σημειώθηκε απροειδοποίητη διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της ΔΕΠΟΣ. Φέτος το Καλοκαίρι όσοι μένουν εκεί δοκιμάζονται. Κάθε λίγο μένουν χωρίς νερό. Η ΔΕΥΑΚ προσπαθεί αλλά δεν κατάφερε ακόμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

Πρώτα η χθεσινή είδηση περί της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού με τους Τοξότες: Θετικά αξιολόγησαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα για χρηματοδότηση των μελετών της ΕΡΓΟΣΕ για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς το Λαύριο και την Καβάλα.Ειδικότερα, η εκτελεστική υπηρεσία των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς (TEN-TEA) έδωσε το πρώτο «ΟΚ» για την κοινοτική συμμετοχή στις μελέτες των δύο έργων, ο προϋπολογισμός των οποίων υπολογίζονται για το μεν Κορωπί – Λαύριο σε 3,6 εκατ. ευρώ (1,8 από την Ε.Ε.) και για το δε Τοξότες – Καβάλα σε 2 εκατ. ευρώ (1 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.). Ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την έκδοση των αποφάσεων χρηματοδότησης των εν λόγω έργων. Η ΕΡΓΟΣΕ καλείται να προκηρύξει άμεσα τις δύο μελέτες αφού η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

 

Και τώρα το σχόλιο: Η ουσία δεν αλλάζει. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Πολύ απλά «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» μέχρι τότε.

 

Την Δευτέρα το πρωί στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Συγγρού μεγάλος αριθμός βουλευτών ενημερώθηκε από τους Υπουργούς για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. Αρκετοί άσκησαν κριτική. Ένας εξ αυτών ήταν ο Γιάννης Πασχαλίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε αντίθετος στο να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές. Διαμαρτυρήθηκε για το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στα μοναστήρια, έκανε προτάσεις για την τεχνική εκπαίδευση. Στην ίδια διαδικασία μετείχαν οι Νίκος Παναγιωτόπολος, Ντίνος Κλειτσιώτης αλλά και πλήθος άλλων βουλευτών της ΝΔ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης