• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από το Σάββατο 1η Απριλίου μέχρι και χθες έπαψαν να εκτελούνται δρομολόγια στην γραμμή του Πρίνου. Ο λόγος της διακοπής των δρομολογίων είναι τουλάχιστον αστείος, οφείλεται στην ελληνική ασυνεννοησία όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα πλευρών. Ενώ έπρεπε να φροντίσουν ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα δρομολόγια και τον Απρίλιο, ήταν τουλάχιστον απρόσεκτοι. Έδειξαν χαρακτηριστική αμέλεια.  Με αποτέλεσμα τέσσερις τουλάχιστον μέρες η γραμμή να είναι «νεκρή». Προβλήματα ανέκυψαν αμέσως. Σε ένα σωρό ανθρώπους της βόρειας και νότιας Θάσου. Όπως επίσης σε κατοίκους του χερσαίου τμήματος του Νομού που απαραίτητα μετακινούνταν στη Θάσο μέσω της  Κεραμωτής.

 

Άσχετα από το πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια, η απορία μας είναι συγκεκριμένη. Θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της κατάστασης; Θα βρεθούν; Κι αν βρεθούν θα τιμωρηθούν και με ποιόν τρόπο; Αν αντίθετα το περιστατικό περάσει στο ντούκου τότε σίγουρα θα επανέλθει. Κι αν όχι τώρα- έρχεται Καλοκαίρι ας μη το ξεχνάμε- θα επανέλθει το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.

 

Εφόσον άπαντες αναγνωρίζουν το λάθος, έχουν ευθύνη να παρέμβουν για να βάλουν μυαλό στους αμετανόητους… Τους αξίζει ποινή παραδειγματική. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ισχύει η γνωστή ελληνική παροιμία: «όπως στρώσεις έτσι κοιμάσαι».

 

Κατά την επίσκεψη τους στην Καβάλα τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν συστηματικά τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Σπάνια τον επισκέπτονται στο γραφείο του. Προτιμούν τη Δήμαρχο. Χθες και προχθές ο υφυπουργός Παιδείας πλησίασε το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη. Βρέθηκε τόσο στο ισόγειο του διοικητηρίου όσο και στον 5ο όροφο.

 

Ίσως να πρόκειται για σύμπτωση. Ίσως όχι. Ας γνωρίζουν (όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προγράμματος του κάθε υπουργού) ότι ο Θόδωρος Μαρκόπουλος αν και Νεοδημοκράτης δεν είναι στις πρώτες επιλογές και συμπάθειες της σημερινής ηγεσίας. Για το λόγο ότι στην εσωκομματική ψηφοφορία στήριξε άλλον. Οι Νεοδημοκράτες «φίλοι» του κ. Μαρκόπουλου αυτό δεν το ξέχασαν. Μάλλον το ξέχασαν οι του ΣΥΡΙΖΑ…

 

Μέσα σε διάστημα 10 ημερών ο  σύλλογος Εβριτών άλλαξε πρόεδρο αλλά δεν εξέδωσε το απαραίτητο δελτίο τύπου για να το κάνει ευρύτερα γνωστό. Ο νέος πρόεδρος επισκέφθηκε ήδη τον αντιπεριφερειάρχη. Επίσκεψη εθιμοτυπική. Όπως συζητούν τα μέλη του συλλόγου, ο νέος πρόεδρος είναι μάλλον ο πρώτος που δεν έχει καταγωγή από τον Έβρο. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.

 

Σήμερα θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Φίλοι της Παιδόπολης. Η καθυστέρηση  σε σχέση με την ημερομηνία των εκλογών οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.

 

Η Ενεργειακή Αιγαίου είναι μία ακόμη εταιρία που συμπαραστέκεται στις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Έκανε δωρεά 10 αλεξίσφαιρα γιλέκα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Προ μηνών η ίδια εταιρία είχε κάνει σημαντική δωρεά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Λειτουργεί από την αρχή της εβδομάδας το σούπερ μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης. Στον… αγώνα δρόμου πρόλαβε το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης (περιοχή Ιχθυόσκαλας) και λειτούργησε πριν από αυτό.

 

Την Παρασκευή το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν θέματα που η διοίκηση βιάζεται να εγκρίνει με σχετικές αποφάσεις. Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Παρασκευή απόγευμα έχει να γίνει πολλά χρόνια. Ή μήπως γίνεται πρώτη φορά;

 

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ χορήγησε χθες άδεια ίδρυσης στο Κέντρο Αποθεραπείας κι Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας δυναμικότητας 80 κλινών στην Euromedica Λυδία ΑΕ που βρίσκεται στον Αμυγδαλεώνα.

 

Ένα ακόμη βήμα έκανε ο Δήμος Καβάλας προκειμένου να ωριμάσει το έργο της βιοκλιματικής ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου δημοτικού σχολείου. Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού. Η αλληλογραφία του Δήμου Καβάλας με την υπηρεσία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Στα σχετικά της απόφασης της ίδιας υπηρεσίας μνημονεύεται η κατά πλειοψηφία (!) θετική γνωμοδότηση επί της μελέτης του Συμβουλίου Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε συνεδρίαση του τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Το έργο της βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου Δημοτικού Σχολείου ξεκίνησε (ως ιδέα) από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τελικά ,όπως όλα δείχνουν, το έργο θα εκτελεστεί με το νέο ΕΣΠΑ μέσω του γνωστού μας ΒΑΑ.

 

Την περασμένη Κυριακή ο σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας συμμετείχε στην εθελοντική εξόρμηση καθαριότητας, επέλεξε να περιποιηθεί τον περιβάλλοντα χώρο του Μεντρεσέ. Αυτό το έκανε για ευνόητους λόγους. Ήθελε να θυμίσει στην διοίκηση του Δήμου την υπόσχεση του προηγούμενου Δημάρχου, στον Μεντρεσέ να μεταφερθεί και να λειτουργήσει το μουσείο του συλλόγου. Άραγε στο Δημαρχείο έπιασαν το υπονοούμενο; Φανταζόμαστε πως ναι.

 

Σκεπασμένο με μια μαύρη πλαστική σακούλα (απορριμμάτων) το μνημείο των Καβαλιωτών Εβραίων περιμένει την καινούργια του πλάκα. Ο Δήμος Καβάλας κάνει ότι είναι δυνατόν η ζημιά να αποκατασταθεί γρήγορα.

 

Συμπολίτης που έμαθε για την απομάκρυνση του ναυαγίου από την Ραψάνη μας έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα που πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους: «Και στην Άσπρη Άμμο υπάρχει μια μαούνα βυθισμένη εδώ και 10-15 χρόνια. Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτήν. Είναι 20 μέτρα από το σημείο που σκάει το κύμα».

 

Διαβάστε επίσης