• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μια βράβευση νεαρού αθλητή άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες το απόγευμα. Η δήμαρχος έδωσε δημόσια τα συγχαρητήρια της στον 20χρονο παλαιστή Γιώργο Μαρτίδη που το Καλοκαίρι ήρθε πρώτος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πρόσφατα σε πανελλήνιο. Ο Γιώργος Μαρτίδης είναι αθλητής της ελευθέρας πάλης με προοπτικές, ανήκει στον σύλλογο του οικισμού νέου Ζυγού.

Με την ευκαιρία ο Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε πρωτιά της Κατερίνας Λαφτσή (αθλήτριας 100 μέτρων) στην τελική φάση των πανελλήνιων μαθητικών αγώνων που έγιναν χθες στην πόλη της Πάτρας. Ζήτησε επίσης να μην ξεχνά το Δημοτικό Συμβούλιο τον κολυμβητή Εμφιετζή, που σημείωσε προ μηνών παγκόσμια επιτυχία.

================================================================

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, δια των υπηρεσιών της στην Κομοτηνή, ακύρωσε χθες την απόφαση Θ. Μαρκόπουλου με την οποία έλαβε άδεια λειτουργίας η πολύ καινούργια εταιρία Λαυρεντιάδη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ». Στην υπόθεση –ως χθες- ενεπλάκησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες: Της διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Αποκεντρωμένης. Όλοι αυτοί επιχειρήθηκε να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν προκειμένου να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση. Δεν ξέρουμε τι κατάφεραν. Ξέρουμε ότι σήμερα ισχύει η απόφαση των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης.

Θα μπορούσε η απόφαση να μην εκδοθεί ή να εκδοθεί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό θα περιέπλεκε πολύ τα πράγματα. Ευτυχώς δεν έγινε ότι με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που τις περιμένουμε μήνες. Η προσφυγή κατά της απόφασης Θ. Μαρκόπουλου έγινε στις 8 Μάρτη και κρίθηκε σε χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Μιλώντας χθες στο Ράδιο Πρωινή η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Δρακονάκη παραδέχθηκε ότι κι αυτή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων κι Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) «περνά» άπρακτη. Δεν εμφανίζεται η ΕΤΑΔ, δεν συζητείται για να διαγραφεί το πρόστιμο της ακτής Καλαμίτσας, δεν σημειώνεται καμία απολύτως εξέλιξη.

Η στασιμότητα σχετικά με τη Καλαμίτσα και τις συνεδριάσεις του συγκεκριμένου Συμβουλίου αφορά μόνο την ΕΤΑΔ. Η οποία επιλέγει (όπως όλα δείχνουν) να προσπαθήσει να διαγράψει το σε βάρος της πρόστιμο με τη χρονοβόρα διαδικασία των διοικητικών δικαστηρίων. Άρα θα (την) περιμένουμε πολύ ακόμη… Σημειώνουμε ότι το ΣΥΠΟΘΑ συνεδριάζει –πάνω κάτω- μία φορά το μήνα. Από καιρό ο Δήμος Καβάλας υπέδειξε το Συμβούλιο ως το πιο κατάλληλο να διαγράψει ένα πολυσυζητημένο πρόστιμο, «αγκάθι» στις συζητήσεις του με την ΕΤΑΔ. Δυστυχώς δεν την έπεισε.

Μέρες τώρα βρίσκεται στην πλατεία Καπνεργάτη ,κλειστό αλλά όχι κλειδωμένο, σπιτάκι του Δήμου Καβάλας. Είναι φανερό ότι ξέχασαν να το απομακρύνουν. Χρησιμοποιήθηκε στις εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας. Μοιάζει να έχει εγκαταλειφτεί ενώ διερχόμενοι (ειδικά αργά το βράδυ) βρίσκουν την πόρτα του ανοιχτή, μπαίνουν μέσα κτλ.

Παραλειπόμενο από τη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη. Συναντήθηκαν μετά από πολύ καιρό ο Τάκης Εμμανουηλίδης με τον Ηλία Ιωαννίδη. Οι δύο πρώην συνάδελφοι αντάλλαξαν χειραψία, συζήτησαν σύντομα τις εξελίξεις. Υπήρξε μια πολιτικής φύσεως «κρυάδα» μεταξύ τους, αναμενόμενη φυσικά. Υπάρχουν άλλωστε πολύ χειρότερα ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης ρωτήθηκε χθες για τα πρόσφατα γεγονότα στην ΟΝΝΕΔ και την αναβολή των εκλογών της. Ζήτησε να επικρατήσει η ηρεμία. Ζήτησε επίσης να μπουν στους εκλογικούς καταλόγους αυτοί που αποκλείστηκαν ώστε να ψηφίσουν. Τέλος συμφώνησε με την παρέμβαση του προέδρου της ΝΟΔΕ Καβάλας. «Ο Μπάμπης Δράκος με ότι έκανε κράτησε ψηλά το επίπεδο» είπε ο κ. Πασχαλίδης.

Σε συνέχεια της είδησης αύξησης των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ στη γραμμή του Βύρωνα, συμπολίτης μας γράφει: «Η αφετηρία της γραμμής του Βύρωνα δεν  διαθέτει στάση για να περιμένει ο κόσμος και το βράδυ δεν υπάρχει φωτισμός. Υπάρχουν δύο μικροί προβολείς που φέγγουν λίγο, μόνο εκεί που σταματάνε τα λεωφορεία. Ο λοιπός φωτισμός είναι υποτυπώδης αποτελούμενος από κάτι λευκές λάμπες σαν κεριά. Από την αρχή της οδού Εγνατίας που ξεκινάνε τα λεωφορεία και για 700 μέτρα υπάρχει φωτισμός με αδύναμες λευκές λάμπες. Το λιγότερο θα έπρεπε να μπουν κίτρινες δυνατές λάμπες ή λάμπες led».

Ο Δήμος Δράμας προετοιμάζει από τώρα τις εκδηλώσεις της Ονειρούπολης, οι οποίες θα γίνουν ως συνήθως τέλος του έτους. Ο πρώτος ενδεικτικός προϋπολογισμός αυτών φθάνει στο ποσό των 380.000 ευρώ. Ποσό μεγάλο, για το οποίο οι διαμαρτυρίες στη γειτονική πόλη αυξάνονται συνεχώς.

Ήταν να μην γίνει η αρχή. Τώρα που ο καιρός βελτιώθηκε οι εκδηλώσεις «έρχονται» συνεχώς. Η μία πίσω από την άλλη. Τόσο οι παλιές και γνωστές όσο και αρκετές νέες. Χθες εγκρίθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ η οικονομική στήριξη της εκδήλωσης «Φεστιβάλ Χορού 2017». Θα γίνει στη Δράμα από τη Θρακική Εστία Δράμας. Θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα όλων των Θρακικών Εστιών της ΑΜΘ, συμπεριλαμβανομένης και της Θρακικής Εστίας Καβάλας.

Με άλλη απόφαση που πάρθηκε χθες στην Κομοτηνή επιχορηγείται έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ορθοδοξία και Ελλάδα». Θα φιλοξενηθεί στο τέλος του μήνα στην Καβάλα (αρχαιολογικό μουσείο). Θα εκτεθούν 100 περίπου φωτογραφίες Ελλήνων και Ρώσων φωτογράφων. Πριν την Καβάλα η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Υπάρχει κινητικότητα στο Δημαρχείο σχετικά με το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα σημάδια δείχνουν ότι ετοιμάζεται να επανέλθει. Επειδή οι υπηρεσίες το φτιάχνουν από μηδενικής βάσης, χρειάζονται κι άλλο χρόνο μέχρι να το ετοιμάσουν.

Τον περασμένο Δεκέμβρη ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ μας «ξεσήκωσε». Υποσχέθηκε και ξαναυποσχέθηκε την εκμίσθωση και λειτουργία του κυλικείου στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τους προηγούμενους που δεν είχαν τακτοποιήσει την εκκρεμότητα έτσι ώστε ένα δημοτικό θέατρο που είναι «ζωντανό» να διαθέτει κυλικείο. Δεν λέμε, προσπάθησε ο κ. Πετρόπουλος. Δυστυχώς με την πρώτη αποτυχία και άγονη διαδικασία, εγκατέλειψε την προσπάθεια. Έκανε δηλαδή ότι οι προηγούμενοι. Απολύτως τίποτα.

Ειδική είναι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα. Θα ασχοληθεί μόνο με τα διόδια στην Εγνατία οδό. Τα νέα διόδια που προγραμματίζονται. Η πρόσκληση αναφέρει πολύ συγκεκριμένα το θέμα της συνεδρίασης ως εξής: ««Θέση της Περιφέρειας και των φορέων της επί της απόφασης της Κυβέρνησης για την δημιουργία νέων διοδίων στην περιοχή της Μέστης και κατά μήκος της Εγνατίας οδού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Ξεχωρίζουν με λίγα λόγια τα διόδια στη Μέστη (Έβρος) κι όλα τα άλλα τα «τσουβαλιάζουν» αφού για αυτούς (της Θράκης) δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Αυτό το κλίμα επικράτησε και σε πρόσφατη συζήτηση του ίδιου προβλήματος στο συμβούλιο. Η Θράκη… φέρνει την καταστροφή για τα διόδια της Μέστης, δεν νοιάζεται για τα διόδια που επίσης ετοιμάζονται στην Παράκαμψη Καβάλας. Μία ακόμη απόδειξη… τρανής ενδοπεριφερειακής συνείδησης. Στο κάτω κάτω της γραφής για τα διόδια της Παράκαμψης ας ασχοληθούν οι Καβαλιώτες. Το πολύ πολύ κι οι κάτοικοι του Δήμου Νέστου! Μέχρι εκεί.

Μια ακόμη είδηση παρόμοιου περιεχομένου είναι αυτή που διαβάσαμε στην εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής κι αφορά αγορά νέου εξοπλισμού μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ για το Νοσοκομείο της Κομοτηνής: «Την Παρασκευή 28 Απριλίου εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας η Έγκριση Σκοπιμότητας  για την Προμήθεια Ιατροτεχνολικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» ύψους 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Περιφέρειας Α.Μ.Θ. 2014-2020».

Αύριο Παρασκευή συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό. Ο σύλλογος της Καβάλας γνωστοποίησε προ λίγων ημερών πρόσθετους λόγους για τους οποίους ο ασφαλιστικός νόμος που ήδη ισχύει πρέπει να ακυρωθεί: 1) Στην μη προηγηθείσα του Ν.4387/16 σύνταξη εμπεριστατωμένων αναλογιστικών μελετών. 2) Στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του πιο πάνω ασφαλιστικού νόμου, οι διατάξεις του οποίου, ως προεχόντως δημοσιονομικού χαρακτήρα, δεν συνοδεύονται από μελέτες σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους. Οι μελέτες αυτές είναι απαραίτητες, προκειμένου να ελέγχεται δικαστικά η τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της ελεύθερης συμμετοχής στην οικονομική ζωή. 3) Στην ανυπαρξία εύλογης σχέσης ανταποδοτικότητας των εισφορών των δικηγόρων για τον κλάδο κύριας σύνταξης, ποσοστού 20% επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος., με τις αναμενόμενες παροχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικηγόροι, παρά τις εξαιρετικά υψηλές εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν, αναμένεται, με το κρατούν σύστημα, να λάβουν συντάξεις πενίας, καταργούμενης ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, της εύλογης αναλογίας-ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δικηγόρος με 40 χρόνια ασφάλισης θα έπαιρνε με το προϋφιστάμενο σύστημα από το ΤΑΝ σύνταξη ύψους 1.232,50 € ενώ με το ισχύον πλέον σύστημα (Ν.4387/16) θα πάρει από τον ΕΦΚΑ με τα ίδια χρόνια ασφάλισης (40) το ποσό των 674 €.

 

Διαβάστε επίσης