• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάθε απόγευμα μέσα στο λιμάνι εντοπίζονται ένα σωρό σκουπίδια «μπλεγμένα» με λάδια, πιθανόν των μηχανών των αλιευτικών σκαφών. Θα μπορούσαμε να συνηθίσουμε (;) την άσχημη εικόνα αν δεν ήταν όλα τα άλλα. Τα τουριστικά προσόντα της πόλης.

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας είτε μόνος, είτε με το Λιμεναρχείο πρέπει να δουν το θέμα. Ειδικά τώρα το Καλοκαίρι ότι έχει σχέση με το λιμάνι πρέπει να είναι πεντακάθαρο.

 

=================================================================

 

Τα δεδομένα έχουν ως εξής. Τα ζητήματα του Ν. Καβάλας που αφορούν την Αθήνα είναι πολλά, σοβαρά, «ανοιχτά». Όσο κι αν το επιδιώξαμε κανένα δεν λύθηκε. Κανένα δεν απαντήθηκε, τίποτα δεν διευθετήθηκε. Στον μακρύ κατάλογο αυτών που διαχρονικά διεκδικούμε προστέθηκε εσχάτως κάτι καινούργιο. Τα διόδια στην Παράκαμψη. Τα οποία η Εγνατία Οδός Α.Ε. τα αποφάσισε, τα προγραμματίζει και μας ούτε που μας ρώτησε. Προκύπτει ταυτόχρονα επιπλέον πρόβλημα σχετικά με το σημείο που αυτά θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν.

 

Η εταιρία επέλεξε να λειτουργήσει διόδια στην Παράκαμψη δημιουργώντας αιτία και αφορμή μείωσης σε αυτήν της κυκλοφορίας. Είναι ξεκάθαρο το τι μας περιμένει. Θα παρακάμπτουν την Παράκαμψη προκειμένου να αποφύγουν να πληρώνουν διόδια. Θα κινούνται εντός πόλης αν και για αποφευχθεί κάτι τέτοιο ξοδεύτηκαν ένα σωρό λεφτά στο έργο που το ονομάζουμε Παράκαμψη Καβάλας.

 

Δε μας έφθαναν όλα τα άλλα (Καλαμίτσα, παλιό Νοσοκομείο, παλιό δικαστήριο, όδευση του ΤΑΡ κτλ) μας προκύπτει κάτι ακόμη χειρότερο. Αν κρίνουμε από την έκβαση όλων των προηγούμενων τότε θα την… φάμε και δεν θα πούμε κουβέντα. Τα σχέδια της Εγνατίας Οδού θα υλοποιηθούν, μετά θα… τρέχουμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που τα διόδια θα δημιουργήσουν μέσα στην πόλη μας.

 

Τι άλλο μας περιμένει αλήθεια; Πόσο μπορούν να χειροτερέψουν, να κινηθούν προς τα πίσω τα πράγματα; Πόσο χειρότερη θα κάνουν την Καβάλα αυτοί που και δεν λύνουν τα προβλήματα της και της προσθέτουν επιπλέον; Τι μπορεί να προλάβει η τοπική κοινωνία; Τι δυνατότητα έχει να παρέμβει ο κόσμος, εκεί που αποτυγχάνουν οι εκπρόσωποι του;

 

Κανονικά έπρεπε να έχει ήδη δημιουργηθεί μια ακόμη συντονιστική επιτροπή. Αυτή για την αλλαγή του σημείου των διοδίων στην Παράκαμψη. Παραδόξως το ΚΚΕ Καβάλας σιωπά, η ΛΑ.Ε. Καβάλας δεν μιλά κι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν και ψάχνονται.

 

Πριν καλά καλά το καταλάβουμε θα μάθουμε (μάλλον από ένα δελτίο τύπου) την έναρξη της λειτουργίας των νέων διοδίων. Πάλι δεν θα αντιδράσουμε. Ως που ένα πρωί, ένα μεσημέρι ή ένα απόγευμα θα βρούμε κλειστή από αυξημένη κίνηση ακόμη και την οδό Ομονοίας. Θα έχουν μπλοκάρει στους μικρούς αλλά κεντρικούς δρόμους τα φορτηγά της διεθνούς κίνησης, αυτά που για να αποφύγουν τα διόδια θα προτιμούν την είσοδο τους στην γραφική μας πόλη!

 

Θα περιμένουμε στην ουρά όλοι μαζί. Εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι, οι Τούρκοι επισκέπτες, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι τουρίστες. Θα συμπάσχουμε όσοι ζούμε στην Καβάλα με αυτούς που έκαναν το λάθος να την επιλέξουν ως τόπο διακοπών. Χωρίς φυσικά να υπολογίσουν τα διόδια στην Παράκαμψη.

 

Καμιά φορά παρασύρεσαι. Είσαι άνθρωπος, άρα ευάλωτος με γνωστές δεδομένες αδυναμίες. Κάνεις το λάθος να δηλώσεις αισιόδοξος. Ξεπερνάς τα προβλήματα, τις ατυχίες, την ενοχλητική στασιμότητα που αν το καλοσκεφθούμε άρχισε όταν δήμαρχος της πόλης ήταν ο Αθανασιάδης.

 

Επιλέγεις να προσεγγίσεις τα δεδομένα αλλιώς. Τότε σου έρχεται η κεραμίδα στο κεφάλι. Τα διόδια στην Εγνατία οδό τα περιμένεις. Αλλά διόδια ακόμη κι εκεί που δεν πρέπει, ε όχι. Αυτό είναι κάτι που δεν φανταζόσουν ποτέ. Τι τους έμεινε; Να βάλουν διόδια στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης. Όχι το πρωί, που λειτουργεί ως δρόμος αλλά το απόγευμα! Να πληρώνουν διόδια και οι γονείς και τα παιδάκια που παίζουν αμέριμνα στον άδειο δρόμο!

 

Επρόκειτο για μια συνηθισμένη υπόθεση των τοπικών δικαστηρίων. Συζήτηση αγωγής μπας και μειωθεί το ενοίκιο κεντρικού καταστήματος. Στη διάρκεια της ειδικής ακροαματικής διαδικασίας οι λίγοι παρόντες έμαθαν όλα τα ποσά των ενοικίων κι όλα τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων της αγοράς. Ο μάρτυρας ήταν απολύτως ετοιμασμένος κι ουσιαστικά έκανε ολόκληρη ανάλυση. Στο τέλος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι για μια μεγάλη κατηγορία μισθώσεων , παρά την κρίση, δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα. Ούτε μισό ευρώ μείωση του ενοικίου!

 

Η δικαστής άκουσε με προσοχή. Επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της. Αυτό θα γίνει μετά από πολλούς μήνες. Ζει κι αυτή στην Ελλάδα.  Σε μια χώρα που σήμερα τίποτα δεν είναι ίδιο με χθες. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς παρενθέσεις.

 

Πληροφορήθηκε τα καλά νέα στο Βιοτεχνικό Πάρκο ο Θόδωρος Καλλιοντζής (το ξυλουργείο που θα λειτουργήσει σε οικόπεδο του σε λίγες εβδομάδες), δεν έχασε την ευκαιρία να θυμηθεί και να σχολιάσει: «Αυτοί που το παρέλαβαν το 2011 ως διοίκηση της Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ , το δυσφήμησαν , το κατέστρεψαν τρομοκρατώντας τους επαγγελματίες και μας έσυραν στις ανακρίσεις, όπου η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ,θεωρώντας παντελώς αβάσιμη την μηνυτήρια αναφορά των Παπαδόπουλου Μάκη και Γιώργου Γερομάρκου με την ιδιότητα του Περιφερειακου συμβούλου . Ίσως τελικώς ξεκινά η αξιοποίησή του».

 

Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας προχθές, παρακολουθήσαμε μία ακόμη φορά τη γνωστή διαφωνία διοίκησης- Μάκη Παπαδόπουλου για τις ευθύνες στο περιστατικό του Παληού, στην περιοχή Γλάστρες. Μόνο που σε αυτή τη συζήτηση παρενέβη ο πρώην αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης. Ο οποίος και μίλησε και φάνηκε να υποστηρίζει τις απόψεις του κ. Παπαδόπουλου!

 

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη ο ιδιώτης εργολάβος που χτίζει σπίτια στην περιοχή Γλάστρες όφειλε πριν αρχίσει τις εργασίες του να λάβει μέτρα στήριξης του τοιχίου! Η παρέμβαση του κ. Φιλιππίδη ξάφνιασε τους παρόντες συναδέλφους του. Ειδικότερα τους Τουλκίδη- Δρακονάκη.

 

Στην εκπομπή του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ στο Ένα Τσάνελ μίλησε το βράδυ της Δευτέρας η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Θέμα της συνέντευξης οι επικείμενες τροποποιήσεις του Καλλικράτη. Σε ερώτηση για τα όρια των δήμων του Νομού Καβάλας (αν και τέτοιες αλλαγές δεν περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπουργείου των Εσωτερικών) η κ. Τσανάκα μία ακόμη φορά υποστήριξε ότι Νέα Ηρακλείτσα και Νέα Πέραμος πρέπει να ενταχθούν στον Δήμο Καβάλας.

 

Η κ. Δήμαρχος είναι στην Αθήνα από χθες αλλά τα βασικά της ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη είναι προγραμματισμένα σήμερα. Η επιστροφή της στην Καβάλα θα γίνει αύριο.

 

Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των απλήρωτων συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων, αυτών που κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα ταλαιπωρούνται από την ασυνεννοησία Υπουργείου Εσωτερικών- Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε στην Π.Ο.Ε. –Ο.Τ.Α. ότι μόλις ξεκαθαρίσει συγκεκριμενοποιηθεί η αρνητική στάση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τότε η Κυβέρνηση θα δράσει. Ζήσε Μάη μου…

 

Οι απλήρωτοι συμβασιούχοι που τέτοιοι υπάρχουν και στους Δήμους του Νομού Καβάλας, περιμένουν από την αρχή του έτους. Τώρα ο Υπουργός τους λέει ότι πρέπει να περιμένουν κι άλλο! Όπως και να το κάνουμε από τον κ. Σκουρλέτη περιμέναμε μια πιο άμεση δράση και λύση του προβλήματος.

 

Σε συνέχεια όσων γράφαμε χθες για το Ελληνικό Καλοκαίρι που όλοι αναμένουν (ποντάροντας σε αυτό), η δραστηριότητα του Δήμου Νέστου. Όπως διαβάζουμε ετοιμάζει για τις πρώτες μέρες του Ιουνίου τη γιορτή σαρδέλας, τη γιορτή μυδιού και τη γιορτή του αγρότη! Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις πολλές γιορτές (και εκδηλώσεις) που φέρνει μαζί του το Καλοκαίρι που σε λίγο έρχεται. Στο δε Δήμο Παγγαίου ετοιμάζεται (ή μήπως έγινε ήδη) η γιορτή του σαρμά!

 

Η χθεσινή Καθημερινή έγραψε κείμενο που είχε τίτλο: «Τιμοκατάλογος» στις παραλίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα όλες οι ακτές του δημοσίου (δηλαδή της ΕΤΑΔ;), πρόκειται όλες να νοικιαστούν σε ιδιώτες! Άραγε η … καμπάνα χτυπά και για την Καλαμίτσα; Σύμφωνα με το δημοσίευμα τίποτα δεν αποκλείεται όσο η ακτή συνεχίζει να ανήκει στο δημόσιο.

 

Αντιγράφουμε κείμενο του συμπολίτη Γιάννη Κιουρτσόγλου, επαγγελματία ξεναγού. Είναι φανερό ότι έχει αφετηρία την αυξημένη κίνηση Τούρκων τουριστών στην Καβάλα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο: «Όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά στην… τουριστική πόλη της Καβάλας αυτή τη στιγμή που γράφουμε ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών γκρουπ ξεναγούνται παράνομα από μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Ξέφραγο αμπέλι ο τόπος, γνωστό τοις πάσι ότι εφόσον παρανομούμε εμείς γιατί να μη το κάνουν και οι άλλοι. Παραβιάζεται η ελληνική τουριστική νομοθεσία και μας βγάζουν κοροϊδευτικά τη γλώσσα όσο κάθονται στα σπίτια τους συνάδελφοι που θα μπορούσαν να εργάζονται. Ντροπή και αίσχος. Κυρίως γιατί η παράνομη δραστηριότητα κάθε τυχάρπαστου καραγκιόζη βρίσκει την υποστήριξη και ντόπιων επιχειρηματιών αλλά και επίσημων. Καθένας τον κ…ο του λοιπόν σ αυτή την πόλη. Και την άγνοια του. ΤΣΙΡΚΟ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης