• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Η ιδέα του Λάζαρου Βασιλειάδη δεν είναι καθόλου κακή. Όπως ακούμε το αναπτυξιακό συνέδριο που ήδη προετοιμάζει (μαζί με όλα τα Επιμελητήρια των Νομών Καβάλας και Δράμας) ξεχωρίζει από την πρώτη του στιγμή. Είναι ρεαλιστικό. Βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα. Αποφεύγει τις περιττές θεωρίες. Τα πολλά λόγια. Κινείται εκεί που βρίσκονται όλοι οι κάτοικοι των δύο Νομών. Όλοι αυτοί στους οποίους οφείλουν να απευθύνονται αυτές οι διαδικασίες. Το δε «πάντρεμα» της Καβάλας με την Δράμα πέραν της καινοτομίας, είναι και μια πρόκληση. Αυτά άλλωστε μας ενώνουν είναι πολλά. Αυτά που πιστεύαμε ότι μας χώριζαν, δεν υπάρχουν πια.

 

Ποια αλήθεια ήταν η απήχηση του πρόσφατου αναπτυξιακού συνεδρίου της Περιφέρειας στην κοινωνία; Τι ήταν αυτό που έμεινε στους εκπροσώπους μας που το παρακολούθησαν; Δεν θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων. Πολλά πράγματα είναι αυτονόητα. Προκύπτει επίσης ότι αυτό που έγινε στην Αλεξανδρούπολη την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν αναπτυξιακό συνέδριο. Ήταν μια ημερίδα, με βασικό θέμα το νέο ΕΣΠΑ. Με αρκετές όμως αναφορές στο ΕΣΠΑ που σιγά σιγά τελειώνει.

 

Αυτό που αρχίζει τώρα να σχεδιάζεται στην Καβάλα και την Δράμα δεν έχει καμία σχέση με ότι έγινε στην Αλεξανδρούπολη. Θα το αντιληφθούμε στην πορεία. Η πρώτη επιτυχία μάλιστα υπάρχει ήδη. Είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο ΤΕΕ ΑΜ όλα τα άλλα Επιμελητήρια. Η πρόθυμη συμμετοχή τους στην δύσκολη δουλειά που πρέπει να προηγηθεί. Καλής οργάνωσης αυτού που το Φθινόπωρο θα υλοποιηθεί. Καλή τους επιτυχία.

 

Το ότι αυτό που έγινε στην Αλεξανδρούπολη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ημερίδα και όχι αναπτυξιακό συνέδριο επιβεβαιώνεται από κάτι που θα γίνει εντός των ημερών στα Γιάννενα. Κι είναι ίδιο (έστω μοιάζει πολύ) με αυτό της Αλεξανδρούπολης: Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο ξενοδοχείου με ώρα έναρξης 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η Αναπτυξιακή Ημερίδα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Στ. Καλογιάννης και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από τους: κ. κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη Περιφερειάρχη, Γ. Γιαννούση Γ. Γ. Δημοσίων Επενδύσεων, Γ. Περουλάκη – Ε. Δαλαμπούρα εκπροσώπων της Γεν. Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Νικ. Κομνηνό εμπειρογνώμονα, Α. Δαλαπόρτα Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, Βασ. Φλωρίδη, στελέχους ΕΥΔ ΕΠ Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Μεταφέρθηκε για σήμερα το βράδυ η «ανοιχτή» συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου, με πρώτο θέμα το Public και το ισόγειο κατάστημα. Το ρεπορτάζ λέει ότι τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται ή μάλλον φαίνονταν ως και χθες. Αυτό όμως είναι κάτι που οριστικά θα κριθεί σήμερα, σε σχέση με τις αντιδράσεις και κυρίως τις εναλλακτικές προτάσεις που θα υπάρξουν. Σήμερα μάλλον (νωρίτερα το πρωί) θα ξέρουμε την τύχη που είχε η ένσταση επί της πλειοδοτικής διαδικασίας την Δευτέρα 15 Απριλίου.

 

Ο Ολυμπιακός βλάπτει τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο Πρόεδρος δεν τον κατήγγειλε ακόμη αλλά κι αυτό μπορεί και να μην αργεί. Εξηγούμαστε.Λόγω του ματς Ολυμπιακός – Εφές στο ΣΕΦ την Παρασκευή το βράδυ, μετακινήθηκε για το Σαββατοκύριακο το συνέδριο των ΑΝΕΛ. Αρχικά θα άρχιζε την Παρασκευή και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο. Η ημερομηνία του ματς του Ολυμπιακού όμως άλλαξε. Επηρεάζοντας και το συνέδριο.

 

Επίσημα οι σύνεδροι της Καβάλας ακόμη να ανακοινωθούν! Έμειναν μια δυο μέρες για το συνέδριο αλλά η κεντρική διοίκηση δεν εξέδωσε ανακοίνωση. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα στο συνέδριο θα λάβουν μέρος οι υποψήφιοι βουλευτές Καβάλας (χωρίς να μπουν σε ψηφοφορία) αλλά και οι σύνεδροι που εξελέγησαν προ 10 ημερών. Αυτοί υπολογίζεται ότι θα είναι 16 με 17. Αν προσθέσουμε και 3-4 από την δραστήρια οργάνωση της Θάσου τότε οι ΑΝΕΛ Καβάλας στο συνέδριο θα είναι περισσότεροι από 20.

 

«Κυκλοφορεί» πολύ στο Νοσοκομείο το όνομα του Θανάση Πάσχου. Φέρεται ως ο πιθανότερος νέος διοικητής. Επίσημα φυσικά και δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία. Η φήμη όμως κάθε μέρα κι ενισχύεται. Ο κ. Πάσχου ήθελε αλλά δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Καβάλας. Ήθελε αλλά δεν προτάθηκε Συνήγορος του Δημότη στον Δήμο Καβάλας. Τοποθετήθηκε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αλλά μετά λίγων ημερών (ή μάλλον ωρών) αποχώρησε. Μήπως όλα αυτά του βγουν σε καλό; Αίτηση πάντως έκανε. Περιμένει να μάθει την απόφαση του Υπουργείου. Τα προσόντα φυσικά και τα έχει. Όσο για την εντοπιότητα, είναι Καβαλιώτης στην καταγωγή αλλά κάτοικος Αθηνών.

 

Σχεδόν δύο μήνες ήταν κλειστό το ΤΕΙ Καβάλας. Χθες που επαναλειτούργησε δημιουργήθηκαν παράξενες εικόνες. Υπήρχε από το πρωί κίνηση μεγάλη. Κυρίως οι σπουδαστές έσπευσαν στο ίδρυμα για να μάθουν τα νέα, δηλαδή το νέο πρόγραμμα των μαθημάτων αλλά και το τι θα γίνει με την εξεταστική περίοδο. Κι επειδή τα παιδιά είχαν καιρό να συναντηθούν, σε πολλές περιπτώσεις αγκαλιάζονταν και φιλιόνταν. Όπως κάνουν οι μαθητές την πρώτη μέρα των μαθημάτων τον Σεπτέμβρη! Τότε βέβαια προέρχονται από Καλοκαιρινές διακοπές. Χθες προέρχονταν από κατάληψη, που όμως ήταν τόσο μεγάλη που θύμιζε διακοπές Καλοκαιριού.

 

Συνταξιούχος αστυνομικός ήταν χθες κατηγορούμενος στο Μονομελές, για εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα. Ο συνήγορος υπεράσπισης εξήρε το ήθος του πελάτη του, φθάνοντας όμως και στην υπερβολή. «Στα παλιά δικαστήρια ήταν πάντα υπηρεσία στις δίκες κι ήταν εξυπηρετικός και πρόθυμος με όλους μας» είπε. Συμπληρώνοντας πάντως ότι οι δικαστές που χθες δίκαζαν δεν ήταν τότε στην Καβάλα για να τον θυμούνται ή να βεβαιώσουν όσα τους περιέγραψε.

 

Η χθεσινή συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Καβάλας άργησε αλλά στο τέλος έκανε απαρτία κι έτσι ξεκίνησε κανονικά. Αν και μεσημέρι, τα μέλη του συμβουλίου προσήλθαν αφού ειδικά χθες είχαν έναν επιπλέον λόγο. Πληρώθηκαν τα λίγα χρήματα που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, για την συμμετοχή τους σε αυτές τις συνεδριάσεις.

 

Αν δεν υπήρχε η πρόσφατη καταδίκη των 10 ναυτεργατών από το Μονομελές Θάσου θα λέγαμε ότι μπορεί και να μην απεργούσαν την Πρωτομαγιά. Θα είχαν αρκετούς λόγους για κάτι τέτοιο, όλοι σχετίζονται με την αυξημένη κίνηση προς το νησί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μεσολάβησε όμως η καταδίκη της περασμένης Δευτέρας. Για αυτό και μόνο τα πληρώματα των φέρι μποτ θα απεργήσουν (ακούγεται ήδη στο νησί) την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μάη. Χθες δημοσιοποιήθηκε οξύτατη ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα. Με κριτική τόσο για την απόφαση του δικαστηρίου όσο και για τη δικαιοσύνη! Την αρχή πάντως έκανε- μια δυο μέρες νωρίτερα- με παρόμοιο κείμενο το ΚΚΕ Καβάλας. Η Αριστερά βάλει κατά της δικαιοσύνης με τρόπο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Ν. Καβάλας.

 

Καλό λοιπόν είναι η απόφαση των ναυτεργατών σε σχέση με την απεργία της Πρωτομαγιάς να παρθεί και να γνωστοποιηθεί έγκαιρα. Αυτό θα βοηθήσει τους ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες να ειδοποιήσουν τους Βαλκάνιους για την ανωμαλία της Μεγάλης Τετάρτης. Προκειμένου όσοι προγραμμάτιζαν να αφιχθούν στο νησί την 1η Μάη να μεταθέσουν την άφιξη τους για μια ημέρα μετά.

 

Είναι τόσο μεγάλο το σουξέ που έχει φέτος η Καβάλα σε σχέση με τις σχολικές μαθητικές εκδρομές, που επισκέπτες ήρθαν εδώ ακόμη κι από την Χίο. Νωρίτερα αυτό το μήνα το 1ο ΓΕΛ Χίου ξεκίνησε περιοδεία στην Βόρεια Ελλάδα. Έδεσσα (!), Θεσσαλονίκη και στο τέλος Καβάλα.

 

Οι λίγοι φίλοι του ΑΟΚ που χθες το απόγευμα βρέθηκαν στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» έγιναν μάρτυρες μιας εντελώς απογοητευτικής κατάστασης. Οι κερκίδες του γηπέδου ήταν γεμάτες σκουπίδια, από το προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι (το οποίο σημειώστε, έγινε στις 10 Απριλίου). Πιθανόν τα σκουπίδια βρίσκονται εκεί πολύ περισσότερο. Φυσικά κι είναι κάτι δυσάρεστο να συναντάς στο γήπεδο σκουπίδια προηγούμενων εβδομάδων ή και μηνών. Δεν γνωρίζουμε ποιος φταίει. Δεν μπαίνουμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Αντίθετα ξέρουμε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου Καβάλας να καθαρίσει το γήπεδο. Πλέον είναι και θέμα δημόσιας υγείας. Αν για παράδειγμα οι επόπτες υγείας της Π.Ε. Καβάλας κάνουν μια βόλτα στο γήπεδο, περιγράψουν κι ασχοληθούν με αυτό το χάλι τότε δεν αποκλείεται ο αγαπητός κ. Σιμιτσής να βρεθεί κατηγορούμενος στην Κομοτηνή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης