μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα πολλά σκουπίδια στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Ερυθρού Σταυρού, σε μια άκρως τουριστική περιοχή, μοιάζουν με … μαχαιριά στα σωθικά μιας πόλης που επιμένει να αγωνίζεται για να αυξήσει την τουριστική της προοπτική. Καθ’ οδόν για το νοσοκομείο και τις κλινικές δεν θα μπορούσε, δεν θα έπρεπε, το απορριμματοφόρο με το προσωπικό ασφαλείας να σταματήσει σε αυτό ειδικά το σημείο;

 

Συνεχίζει να γνωρίζει τον Νομό Καβάλας ο νέος διοικητής της Π.Υ. Καβάλας αντιπύραρχος Νικόλαος Μπαλατσούκας. Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ, τον οποίο όπως ήταν αναμενόμενο βρήκε σε κατάληψη από τους συμβασιούχους της Καθαριότητας.

========================================================================

Στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η ισχυρή παράδοση. Τα προβλήματα όταν δεν λύνονται στην ώρα τους «εκδικούνται» τους άτολμους. Αυτούς που τους χαρακτηρίζει η αναβλητικότητα. Καταλήγουν  γόρδιοι δεσμοί που ταλαιπωρούν ως συνήθως τους ίδιους. Τους πολίτες. Ότι κι αν έχει συμβεί, στο τέλος ο απλός κόσμος πληρώνει τα σπασμένα. Αυτός λόγου χάρη συνυπάρχει με τα σκουπίδια, τις ενοχλητικές μυρωδιές και καταστάσεις.

 

Ο κ. Σκουρλέτης επισκέφθηκε την πόλη μας προ λίγων μόνο μηνών. Τον περιμέναμε να μας μιλήσει για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Πριν καν τον ρωτήσουμε, «μίλησαν» τα φρέσκα τότε προβλήματα των συμβασιούχων της καθαριότητας. Δεν είχαν πληρωθεί, προσπαθούσαν να καταλάβουν τον λόγο, απευθύνονταν στον αρμόδιο Υπουργό. Τους είπε να περιμένουν λίγες μόνο ημέρες αφού η υπόθεση τους θα λύνονταν αμέσως. Τον πίστεψαν, γύρισαν στις δουλειές τους.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα τα σκουπίδια «πνίγουν» τις πόλεις και δεν κάνουν διακρίσεις. Υπάρχουν σκουπίδια παντού, όσα κι οι τουρίστες! Ο υπουργός βάζει τα δυνατά του, προσπαθεί να κάνει τώρα ότι δεν έκανε το προηγούμενο διάστημα. Η πρόταση του προς την Ομοσπονδία δεν γίνεται δεκτή, η πρόταση της Ομοσπονδίας προς αυτόν το ίδιο. Χθες το μεσημέρι υπήρχε κατάσταση πλήρους αδιεξόδου.

 

Υπό αυτές τις… καταπληκτικές συνθήκες και τις μυρωδιές σκουπιδιών η Καβαλίτσα μας ετοιμάζεται να γιορτάσει, να οργανώσει, να φιλοξενήσει, να επωφεληθεί. Θα γίνουν όλα, δεν αμφιβάλλουμε. Το ερώτημα είναι το πώς θα γίνουν… Όχι με τον καλύτερο τρόπο. Θα γίνουν λίγο ή πολύ πρόχειρα, θα γίνουν με τη ψυχή στο στόμα, θα γίνουν σύμφωνα με το φιλότιμο κι όχι την καλή οργάνωση.

 

Δεν έφθανε που ανέβαλαν συνεχώς την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων, φρόντισαν να συμπληρώσουν την υπόθεση με μπόλικη γραφειοκρατία. Κάπως έτσι είμεθα χαμένοι… Κινούμαστε στο άγνωστο. Άλλοτε κολυμπάμε στα βαθιά νερά της γραφειοκρατίας, άλλοτε απορούμε που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως κι άλλοτε θαυμάζουμε τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας που άξαφνα ζητούν μονιμοποίηση των συγκεκριμένων συμβασιούχων.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας. Μαζί με τα σκουπίδια ο κλοιός είναι ασφυκτικός. Πόση άραγε υπομονή να έχεις για να αντέξεις όλα αυτά τα ευτράπελα; Ακόμη κι αν σήμερα τελειώσει η κινητοποίηση, για περιπτώσεις όπως η δική μας χρειάζονται 2-3 μέρες συνεχούς αποκομιδής ώστε να επανέλθει η προηγούμενη και φυσιολογική κατάσταση. Τόσο ωραία, τόσο ελληνικά!

 

Ο Δήμος Καβάλας προκειμένου να παρακολουθήσει τις εξελίξεις από κοντά είχε απεσταλμένο κι εκπρόσωπο στη συνεδρίαση της διοίκησης της Εγνατίας Οδού ΑΕ την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γιώργος Φιλόσογλου παραδέχθηκε χθες ότι βρέθηκε μπροστά σε μια περίεργη κατάσταση που περισσότερο τον μπέρδεψε παρά τον ενημέρωσε. Από τη μια του έλεγαν ότι τα διόδια στην Παράκαμψη θα γίνουν, από την άλλη τον συμβούλευαν ο Δήμος Καβάλας να επιδιώξει τη ματαίωση τους.

 

Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη. Αυτό οι της Εγνατίας Οδού ΑΕ το συνηθίζουν. Άλλα αποφασίζουν, άλλα θέλουν, άλλα συζητούν κι άλλα εξομολογούνται! Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι απ’ όλα να πιστέψουμε; Τι να μεταφέρει ως νέα στη Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους ο αντιδήμαρχος; Πρόκειται για λόγια που πολύ συχνά το ένα είναι εντελώς αντίθετο με το άλλο. Οπότε τα διόδια στην Παράκαμψη και θα γίνουν και δεν θα γίνουν…

 

Γιορτάζει η Καβάλα μεθαύριο Πέμπτη αλλά την Κομοτηνή τι την νοιάζει; Για την Πέμπτη το απόγευμα ορίστηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αλήθεια, αν την Πέμπτη γιόρταζε η Κομοτηνή και όχι η Καβάλα, ήταν δυνατόν να συνεδρίαζε το απόγευμα της ίδιας μέρας το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ;

 

Έχουν δίκιο κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη που διαμαρτύρονται για το εντελώς ξεχασμένο πάρκο τους. Αυτό βρίσκεται πλησίον των οδών Σκρα και Βύρωνος, πολύ κοντά του είναι η οδός Κομνηνών. Ακριβώς επειδή εκεί δεν πάτησε άνθρωπος από τον περασμένο Χειμώνα, θυμίζει ζούγκλα και όχι χώρο αναψυχής παιδιών. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, τώρα που επωφελείται του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, πρέπει να σπεύσει. Την περιμένει μπόλικη δουλειά.

 

Γράφαμε χθες στην Πρωινή για τα προβλήματα που δημιουργούν στους κατοίκους της πόλης οι γλάροι. Οι πολλοί γλάροι που κράζουν συνεχώς. Στο διαδίκτυο αναπτύχθηκε μια ολόκληρη συζήτηση για το περίεργο πρόβλημα, στην οποία μεταξύ των άλλων διαβάσαμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Κάτι που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Γράφει αναγνώστης της Πρωινής: «Όποιος έρθει μια βόλτα σπίτι μου θα καταλάβει τι σημαίνει πόλεμος από γλάρους και περιστέρια… Μένω ακριβώς πίσω από το κτήριο του Επιμελητηρίου και το μπαλκόνι μου βλέπει πλατεία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται με τα πουλιά. Όταν λέμε πόλεμος εννοούμε πόλεμος. Όποιος μένει κατά κει θα καταλάβει τι εννοώ. Ειδικά τώρα το Καλοκαίρι που όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά,  είναι μαρτύριο όλο το βράδυ να ακούς αυτούς τους ήχους που είναι αρκετά δυνατοί!!!! Μαρτύριο!!!
Αλλά τι να κάνουμε, υπομονή!!!!!».

 

Αποζημίωση 33.000 ευρώ ζητά από το Δήμο Πειραιά πολίτης που τραυματίστηκε όταν έπεσε σε πεζοδρόμιο. Το πρόσφατο περιστατικό μας θυμίζει μια παρόμοια ιστορία της Καβάλας: «Ο πολίτης υποστηρίζει ότι στις 11-1-2017 κινούμενος πεζός επί του πεζοδρομίου που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, αρ. 102 σκόνταψε σε σίδερο που εξείχε µε αποτέλεσµα να πέσει στο οδόστρωµα και να τραυµατιστεί. Ο αιτών υποστηρίζει ότι για το ατύχηµα του αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ∆ήµος Πειραιά που αµέλησε να αφαιρέσει τα σίδερα που εξείχαν από το πεζοδρόµιο. Εξαιτίας της συγκεκριµένης πτώσης υποστηρίζει ότι υπέστη συντριπτικό κάταγµα αυχένος αριστερού βραχιονίου, µώλωπες στα πόδια και στον αγκώνα καθώς και ότι σκίστηκαν τα χείλη του» .

 

Δύο ακόμη αποφάσεις υπέρ απολυμένων της ΒΦΛ εξέδωσε χθες το Πρωτοδικείο Καβάλας. Δύο ακόμη απολυμένοι δικαιώνονται, αποζημιώνονται. Μένουν να γίνουν γνωστές αποφάσεις που αφορούν τους υπόλοιπους 176 απολυμένους. Η υπομονή των οποίων συνεχίζεται.

 

Όπως μαθαίνουμε οι δύο πρώτοι που δικαιώθηκαν, απόφαση δικαστηρίου αρχές Ιουνίου, δεν κατάφεραν ακόμη να εισπράξουν από τις εταιρίες Λαυρεντιάδη ούτε ένα ευρώ από αυτά που τους αναγνωρίστηκαν. Υπήρξαν νέες προσφυγές, νέα ασφαλιστικά μέτρα, νέα καθυστέρηση.

 

Το ταξίδι του Κώστα Μορφίδη στις Βρυξέλες (την προηγούμενη εβδομάδα) ήταν σύντομο αφού ουσιαστικά διήρκεσε μόνο μία μέρα. Είχε όμως μια έκπληξη, κάτι σαν δώρο προς τον συμπολίτη βουλευτή. Το γεύμα με τον Πρωθυπουργό! Ο κ. Τσίπρας ήταν στις Βρυξέλες την ίδια μέρα, το βράδυ συνέφαγε με στελέχη του κόμματος που δραστηριοποιούνται στην έδρα της Ε.Ε. Στην παρέα και ο βουλευτής Καβάλας, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Πρωθυπουργό.

 

Την ίδια μέρα έτυχε να είναι στην πόλη των Βρυξελών και ο Κωστής Σιμιτσής. Ότι είχε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να το έχει σε απόσταση. Μεγάλη απόσταση…

 

Η Σταυρούλα Τσολακίδου συνεχίζει τις επιτυχίες της, τις περιοδείες και την έμμεση προβολή στην πόλη της. Την Καβάλα. Εν όψει της επίσκεψης της στα Καλάβρυτα, τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής ανακοινώνουν χαρούμενα το γεγονός: Προσκεκλημένη του Σκακιστικού Επιμορφωτικού Ομίλου Καλαβρύτων-Επαρχίας (ΣΕΠΟΚΕ), τη Δευτέρα 10/7/2017 θα επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, η 3 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου . Στη Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων (Τουριστικό Περίπτερο), 10 Ιουλίου και ώρα 17.45 (5.45 μμ), θα συναναστραφεί με κόσμο και θα παίξει αγώνες επίδειξης (σιμουλτανέ) στο σκάκι, Εκδήλωση που τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων. Η συμμετοχή, είναι δωρεάν για όλες και όλους.

 

Διαβάστε επίσης