• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η σκηνή είναι διαφορετική, τελικά συμπαθητική. Οι άνδρες της οικογένειας ψαρεύουν όπως τόσος άλλος κόσμος στο λιμάνι. Κοντά τους μικρές και μεγάλες γυναίκες, όλες τους φορούν μαντήλα. Η εύλογη απορία λύνεται εύκολα. Τόσο οι αλιείες όσο κι οι γυναίκες που τους παρακολουθούν και τους συμπαραστέκονται προέρχονται από μια μικρή πόλη του Αφγανιστάν, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ. Βρίσκονται στην πόλη μας εδώ και 15 μέρες. Όλοι τους είναι πρόσφυγες, φιλοξενούμενοι στα κτίρια του στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Συχνά βγαίνουν από το στρατόπεδο, κάνουν μια μικρή ή μεγάλη βόλτα. Φθάνουν μέχρι το λιμάνι, μπερδεύονται με τον υπόλοιπο κόσμο.
Δοκιμάζουν να ψαρέψουν μπας και ξεχάσουν ένα σωρό προβλήματα που τους «καταδιώκουν». «Θέλετε να εγκατασταθείτε μόνιμα στην Καβάλα;» τους ρωτάμε. Απαντούν αμέσως. Ευγενικά, χαμογελαστά κι αρνητικά. «Το μυαλό μας είναι να βρεθούμε σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης. Π.χ. στην Ελβετία» μας λένε με τα λίγα αγγλικά που γνωρίζουν. Ευχόμαστε να γίνει πραγματικότητα ο στόχος τους. Μέχρι τότε ευχόμαστε να περάσουν στην Καβάλα όσο καλύτερα μπορούν.
Με την ευκαιρία δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τον σύλλογο καθηγητών και καθηγητριών αγγλικής γλώσσας Καβάλας. Είχαν μια ωραία ιδέα κι έκαναν μια πολύ πετυχημένη γιορτή στο στρατόπεδο. Καλωσόρισαν με έναν απλό ειλικρινή τρόπο τα παιδιά των προσφύγων. Προς τα οποία πρόσφεραν μια ζεστή αγκαλιά. Μας θύμισαν με την πρωτοβουλία τους, τα πολλά που προς την ίδια κατεύθυνση έκανε για τους πρόσφυγες η τοπική κοινωνία.

 

Παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες το λεύκωμα που αναφέρεται στην ιστορία του 3ου Γυμνασίου, γνωστό και ως Γυμνάσιο Θηλέων. Για το σχολείο, την ιστορία του και την Καβάλα των προηγούμενων ετών μίλησαν και χειροκροτήθηκαν η απόφοιτος και γυμνασιάρχης του σχολείου κ. Σοφία Μορφάκη και ο απόφοιτος του ίδιου Γυμνασίου κ. Χάρης Μιχαλόπουλος. «Από το σχολείο σου δεν φεύγεις ποτέ» ήταν μια εύστοχη φράση του κ. Μιχαλόπουλου που ακούστηκε στην ίδια εκδήλωση.

========================================================================================

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δείχνει να προκαλεί τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ζητά από αυτά προτάσεις για νέες κινητοποιήσεις, οι οποίες στόχο θα έχουν να σταματήσουν τα άδικα και λάθος διόδια στην Παράκαμψη. Θέτει προθεσμία ως τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι προτάσεις να κατατεθούν, προκειμένου τότε να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.

 

Μετά από τόσα πανκαβαλιώτικα συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις οι εκπρόσωποι μας έχουν την εμπειρία να σκεφθούν καλά πριν αποφασίσουν. Ζητούμενο είναι η καινοτομία, η αποτελεσματικότητα. Ήδη η Δήμαρχος προτείνει κάτι μαζικό που θα γίνει στο κέντρο της πόλης. Ο Γιώργος Τσακίρης των ΑΝΕΛΛ προσθέτει: «Κάτι που θα μοιάζει με το συλλαλητήριο κατά του λιθάνθρακα».

 

Αυτές αλλά και πολλές άλλες σκέψεις είναι φυσικά σωστές. Πρέπει να συμπληρωθούν, να ενώσουν κι ύστερα να γίνει το δυσκολότερο όλων. Να υλοποιηθούν με επιτυχία. Το Καλοκαίρι που διανύουμε δεν είναι σύμμαχος μας. Το Καλοκαίρι το μυαλό των ανθρώπων είναι αλλού. Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστεί κι αυτή η ιδιαιτερότητα, να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο κι όχι μοναδικό τεχνικό πρόβλημα.

 

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος «βγάζει» το γνωστό ελληνικό τσαμπουκά. «Αν τολμάτε ελάτε να κάνετε διόδια στην Παράκαμψη» λέει με τον τρόπο του και στέλνει ακόμη πιο μαχητικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά. Η οποία τόσο μπερδεμένοι που είμαστε, δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι. Είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ; Το ΤΑΙΠΕΔ; Ή μήπως είναι η κυβέρνηση;

 

Κατά τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου η τελική «αναμέτρηση» πρέπει να γίνει στο σημείο των διοδίων (που κι αυτό δεν ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι), την ώρα της έναρξης των έργων. Με λίγα λόγια άπαντες γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, είναι αποφασισμένοι κι αρκετά έτοιμοι. Μόνο που για να τα καταφέρουμε χρειάζονται πολλά ακόμη. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα τοπικό κίνημα, αυτό κατά των διοδίων. Είναι καιρός για τέτοια;

 

Κίνημα προσπαθούν να δημιουργήσουν τόσοι και τόσοι. Αποτυγχάνουν για σοβαρότερα προβλήματα, για σοβαρότερους των διοδίων λόγους. Ο κόσμος μοιάζει ηττημένος, έλαβε θέση στον καναπέ και δεν κουνιέται με τίποτα. Βλέπει τηλεόραση, σερφάρει στο διαδίκτυο, κουτσομπολεύει. Μπορεί αλήθεια αυτή η πραγματικότητα να αλλάξει λόγω των διοδίων στην Παράκαμψη;

 

Δεν έχουμε παρά να το προσπαθήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την προϋπόθεση της ενότητας. Θυμίζουμε πόσο χειρότερη θα γίνει η ζωή στην Καβάλα αν επί της ουσίας – και μέσω των συγκεκριμένων διοδίων- καταργηθεί η Παράκαμψη. Αποφασίζουμε να ανεβάσουμε τον πήχη, να ενημερώσουμε τους «καναπεδάτους» συμπολίτες προκειμένου αμέσως μετά να τους παρασύρουμε μαζί μας. Στις πλατείες, στις πορείες, στα συλλαλητήρια.

 

Σημαντικό σημείο αυτής της διαδικασίας είναι η στιγμή της δημοπράτησης του έργου. Μπορούμε να τη σταματήσουμε; Αν καταφέρουμε και την ακυρώσουμε ,με τη γραφειοκρατία που υπάρχει η δημοπράτηση θα επαναληφθεί μετά από 6 μήνες! Τότε –αν το έργο δεν δημοπρατηθεί στις 11 Ιουλίου- δεν θα μπορούν να προλάβουν τις ημερομηνίες της ΚΥΑ.

 

Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να μην χρειαστούν Καλοκαιριάτικα συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Αν βρούμε τρόπο να μην γίνει η δημοπράτηση του έργου θα τους έχουμε προκαλέσει τόσο μεγάλο μπέρδεμα, που θα κάνουν καιρό να συνέλθουν. Ακόμη περισσότερο να επανέλθουν.

 

Οι εκδηλώσεις κι αυτών των Ελευθερίων ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο με απολογισμό ίδιο με αυτόν των προηγούμενων χρόνων. Οι περισσότερες έγιναν με λίγο κόσμο ενώ χθες ανήμερα της διπλής γιορτής,  οι Καβαλιώτες γιόρτασαν στις ….παραλίες. Κοντινές και μακρινές.

 

Ο Δήμος Καβάλας ξόδεψε κάποια χρήματα για ένα αξιοπρεπές αλλά και συνηθισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων ελπίζοντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, συμμετοχή. Κάπου τα κατάφερε, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Κατά συνέπεια γιόρτασαν κάποιοι λίγοι αφού οι πολλοί είχαν αλλού το ενδιαφέρον τους. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να μας λένε ότι δεν συμφωνούν είτε με τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, είτε με τις εκδηλώσεις γενικότερα. Αν υπάρχει ένα τέτοιο μήνυμα της κοινωνίας προς τους εκπροσώπους της, αυτοί (οι αιρετοί) δεν πρέπει να το λάβουν υπόψη;

 

Όσοι αμφισβητούν τις δυνατότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (όπως π.χ. η στήλη), όσοι κοιτούν «πλαγίως» και τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας ας γνωρίζουν το εξής: Με απόφαση που έλαβε προχθές η αρμόδια επιτροπή, χρηματοδοτείται με το ποσό των 1.300 ευρώ η φετινή γιορτή πατάτας στην Λεκάνη. Διότι κι αυτός ο αγώνας κάπου κάπου δικαιώνεται.

 

Η γνωστή εταιρία της πόλης Θερμοπλαστική Α.Ε. κάνει δωρεά στο ΕΚΑΒ Καβάλας κουφώματα. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του παλιού κτιρίου (υπάρχει και το πρόσφατα ανακαινισμένο) στην είσοδο της Παιδόπολης.

 

Ακούμε γκρίνιες από το εργοστάσιο. Γκρινιάζουν κάποιοι από αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται! Διαμαρτύρονται για τις αμοιβές τους και τις συμβάσεις επειδή συνεχώς αλλάζουν εταιρία. Όπως επίσης ακούμε, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια, δύο εργοδηγοί πρόσφατα απολύθηκαν! Είναι δυνατόν όλα αυτά να είναι αλήθεια;

 

Στα «Ταξίδια» της ηλεκτρονικής «Καθημερινής» αναρτήθηκε χθες ένα τουριστικής φύσεως αφιέρωμα τόσο στην Καβάλα όσο και στο Ν. Καβάλας. Το υπογράφει η Λίνα Καπετάνιου που επιλέγει και τον τίτλο «Καβάλα: Η Μακεδόνισσα που τα έχει όλα». Σε περίοπτη θέση η αναφορά στην επιτυχία ένταξης του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία της Ουνέσκο: «Το καλοκαίρι του 2016 αναγνωρίστηκε ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ πρόσφατα το National Geographic το τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας με τα προτεινόμενα νέα μνημεία. Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων θα φιλοξενήσει και φέτος το ομώνυμο φεστιβάλ με πλήθος εκδηλώσεων, και μάλιστα σε εορταστική ατμόσφαιρα, αφού φέτος το φεστιβάλ κλείνει τα 60 του χρόνια. Από 8 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου».

 

Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος ήρθε στην Καβάλα για τις εορταστικές εκδηλώσεις, το απόγευμα της Τετάρτης. Χθες το απόγευμα έφυγε για την Αθήνα, απ’ όπου θα επιστρέψει σήμερα. Αφού περάσει Σαββατοκύριακο στην πόλη, τη Δευτέρα πάλι Αθήνα.

 

Μια προχθεσινή είδηση από την ΕΡΑ Ορεστιάδας μας θυμίζει το μεγάλο στόχο της Περιφέρειας ΑΜΘ, ιδέα που προώθησε ειδικά ο Γιώργος Παυλίδης, κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των 5 Νομών συν την Ορεστιάδα. Η είδηση – που δεν αναφέρει από πού αντλεί τις πληροφορίες της- αναφέρει: «Στα τέλη του 2018 υπολογίζεται ότι θα γίνει η έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Ν. Ορεστιάδας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης του έργου. Στον σχεδιασμό διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι οδοί, Καλλιπόλεως, μέρος της Ιπποκράτους, Βίτσι, Αθ. Πανταζίδου, ενώ πρόσφατα αφαιρέθηκε τμήμα της Κωνσταντινουπόλεως και προστέθηκε η οδός Ευριπίδου, με στόχο την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται και η λειτουργία δύο σταθμών μεταφόρτωσης, σε ΒΙΠΕ και στην περιοχή του Σάκκου».

 

 

Διαβάστε επίσης