μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Καλώς την κι ας άργησε… Αναφερόμαστε στη ΔΕΠΑ. Δύο εκπρόσωποι της οποίας κινήθηκαν χθες στην πόλη της Καβάλας, έκαναν τις πρώτες τους συναντήσεις σχετικά με αυτό που προτείνουν. Το πλωτό LNG. Επισκέφθηκαν το Διοικητήριο, όπου συνάντησαν τον Αρχέλαο Γρανά και τον Λάζαρο Βασιλειάδη, αλλά και το Δημαρχείο. Εκεί μίλησαν φυσικά με τον Δήμαρχο. Τα λόγια τους ήταν εντελώς αόριστα. Προκαταρκτικά. Έδωσαν νέο ραντεβού για την Τρίτη το πρωί. Όταν στο ΤΕΙ (στο γραφείο του προέδρου του ιδρύματος;) θα «ανοίξουν» τα χαρτιά τους. Παρουσία του προέδρου τους.

 

Με το ζόρι συγκρατούμε την οργή μας. Η οποία είναι συσσωρευμένη και δικαιολογημένη. Η πρώτη μας αντίδραση στο άκουσμα αυτής της είδησης (ότι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ ήρθαν στη Καβάλα κτλ) είναι απλή: Σα δε ντρέπονται! Επί δύο και πλέον χρόνια «πλασάρουν» το πλωτό LNG της Καβάλας. Το παρουσιάζουν στα συνέδρια που συμμετέχουν. Το διαφημίζουν. Το αναφέρουν ως σίγουρο. Κι ενώ στην Καβάλα τόσο καιρό δεν έλεγαν τίποτα (ίσα ίσα που έκρυβαν επιμελώς τα πλάνα τους), τώρα μας θυμήθηκαν. Σπεύδουν λοιπόν να μας ενημερώσουν, ωραιοποιώντας φυσικά τις καταστάσεις.

 

Ντροπή τους. Ντροπή μεγάλη που λειτούργησαν εκ του πονηρού και με σύστημα. Επειδή όμως κι αυτό το κρυφτό έχει τα όρια του, τώρα έρχονται να μας καλοπιάσουν. Τάχα να μας βοηθήσουν στον τομέα της ανάπτυξης. Αλήθεια, τι θα έκαναν οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ αν ήταν στη θέση μας; Πως θα αντιδρούσαν αν κάποιοι αποφάσιζαν για αυτούς, χωρίς αυτούς; Τι θα έλεγαν σε όποιον σχεδίαζε εν κρυπτό πλωτό LNG έξω από το δικό τους σπίτι;

 

Η διαδικασία που ακολούθησαν είναι –επιεικώς- απαράδεκτη. Μας βάζει σε μεγάλες υποψίες και σκέψεις. Δημιουργεί προκατάληψη και μάλιστα αρνητική. Δυστυχώς σε αυτή την ιστορία εμπλέκεται (άγνωστο πόσο) και το ΤΕΙ. Καθηγητής του οποίου εδώ και τουλάχιστον 1 μήνα φέρεται να προωθεί τα συμφέροντα και τα σχέδια της ΔΕΠΑ. Τάχα γιατί έχει την απαραίτητη γνώση. Είναι ο ίδιος καθηγητής που ως μέλος της ομάδας Ραψομανίκη ερεύνησε χωρίς να βρει κάτι το ανησυχητικό, την μόλυνση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καβάλας.

 

Προς το παρόν τους κρίνουμε όχι επί της ουσίας αλλά για τον τρόπο που χειρίστηκαν αυτό τους το πλάνο. Κουτοπόνηροι, δειλοί, απέφυγαν να πουν την αλήθεια όταν έπρεπε. Τώρα που ήρθε η ώρα της Καβάλας, τώρα μας θυμήθηκαν. Λίγο νωρίτερα βέβαια τους είχαμε «πιάσει» πάλι να σεναριολογούν ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη προ λίγων ημερών ήταν η αφορμή να μας πουν (να το πουν στους συνέδρους) ότι το έχουν τόσο σίγουρο το LNG της Καβάλας που του έδωσαν κι όνομα. Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις όποιες τοπικές ανησυχίες- ενοχλήσεις- αντιρρήσεις.

 

Το ΤΕΙ Καβάλας βέβαια δεν έχει καμιά ευαισθησία αυτού του είδους. Τους υποδέχεται σα να μη τρέχει τίποτα. Τους εξυπηρετεί και τους βοηθά λες κι είναι άγγελοι καλών ειδήσεων. Ελπίζουμε αυτή τη στάση να μην την ακολουθήσουν όσοι (αιρετοί) έπρεπε να ενημερωθούν πολύ πιο μπροστά από τους καθηγητές του ιδρύματος. Καλός και άγιος ο ρόλος του ΤΕΙ. Όμως είναι τέτοια η φύση του θέματος που η τοπική κοινωνία έχει τον πρώτο λόγο. Αφού προηγουμένως ενημερωθεί.

 

Κατόπιν τούτου η ΔΕΠΑ να μην θεωρεί τίποτα σίγουρο και δεδομένο. Να ξεβαφτίσει το πλωτό LNG, να διορθώσει τα σφάλματα της. Κυρίως να μας ζητήσει συγγνώμη. Να ζητήσει ειλικρινώς συγνώμη από τους κατοίκους της Καβάλας που τόσο καιρό τους είχε σίγουρους αλλά και βυθισμένους στο σκοτάδι. Έρμαια των φημών και των σεναρίων.

 

Όσο για τα συλλογικά όργανα, αυτά προ πολλού έχουν ιεραρχήσει διαφορετικά τα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής. Ομόφωνη ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί της αξιοποίησης της φυσικής αποθήκης της Νότιας Καβάλας. Εφόσον προηγηθεί (όπως επιθυμεί η ΔΕΠΑ) το πλωτό LNG, ποια μπορεί να είναι η αξία ή η χρησιμότητα της φυσικής αποθήκης; Την οποία φυσική αποθήκη μπορεί να την ετοιμάσει και να την λειτουργήσει (σε συνεργασία φυσικά με το κράτος) το δυναμικό των Πετρελαίων.

 

Ενώ το 2010 έτσι σχεδιάζαμε το ενεργειακό προφίλ της περιοχής, ξαφνικά τα περί της Νότιας Καβάλας «πάγωσαν». Ο ανταγωνιστής βλέπετε ήταν όχι κάποιος τυχαίος. Η ΔΕΠΑ (που έως και πρόσφατα απειλούσε με λουκέτο και την Καβάλα Όιλ αλλά και την ΒΦΛ) έβαλε το χεράκι της… Τώρα έπαψαν να κουβεντιάζουν για την Νότια Καβάλα. Μας βάζουν στο τρυπάκι του πλωτού LNG. Το έχουν αποφασίσει, είναι φανερό. Στην Καβάλα έρχονται μόνο για τα τυπικά. Θεωρώντας τους Καβαλιώτες πρόβατα, τους εαυτούς τους χαρισματικούς τσομπάνους.

 

Λυπούμαστε αλλά αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Επί μακρόν μας δούλευαν. Κι όταν δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, τότε μόνο σκέφθηκαν να μας ενημερώσουν. Που; Στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ Καβάλας! Μια διαδικασία «κλειστή» και μυστική αφού ως τώρα τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Αυτή τη ΔΕΠΑ δεν την βλέπουμε με καλό μάτι. Η ίδια φρόντισε για αυτό. Όσο για το πλωτό LNG, ας μας απαντήσει σε μια απλή ερώτηση μόνο: Αν μετά την ενημέρωση της κοινωνίας της Καβάλας, αποφανθούν οι τοπικοί φορείς ότι δεν συμφέρει τον τόπο μας το σχέδιο τους θα το αποσύρουν; Ναι ή όχι;

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος μας είπε χθες ότι ήταν δική του επιθυμία να μην παραστεί στην συνέντευξη τύπου για το αεροπορικό σόου. Το οποίο όπως συμπλήρωσε το παρακολούθησε όλο από τον 6ο όροφο του Διοικητηρίου. Διέψευσε ταυτόχρονα ότι γράφαμε. Σύμφωνα με το οποίο ξέχασαν να τον καλέσουν στην καθιερωμένη πριν την εκδήλωση, συνέντευξη τύπου. Αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την διοργάνωση.

 

Προς τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Τάσο Χατζηαναστασίου: Συμπολίτες διαμαρτύρονται επειδή κάθε φορά που κλαδεύονται τα δέντρα στα δημοτικά κοιμητήρια τα κομμένα κλαδιά μένουν για μέρες πάνω στους τάφους που είναι κάτω από αυτά. Τους οποίους λερώνουν. Καλό είναι αφού γίνονται τα απαραίτητα κλαδέματα, αμέσως να απομακρύνονται τα περίσσια κλαδιά. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους λόγους.

 

Ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αντωνιάδης μας διηγήθηκε χθες (μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής) την ακόλουθη ιστορία: Το έτος 2000 επισκέφθηκα τον Μητροπολίτη προτείνοντας του να ονομαστεί το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας λιμάνι «Αποστόλου Παύλου». Ο Μητροπολίτης τότε με επέπληξε κι απέρριψε την πρόταση. Χαίρομαι που έστω και τώρα εκείνη η πρόταση έγινε δεκτή κι υλοποιήθηκε. Σε συνέχεια της προτείνω να ονομαστεί οδός Αποστόλου Παύλου όλη η διαδρομή από το κεντρικό λιμάνι μέχρι το βαπτιστήριο της Λυδίας.

 

Λύθηκε το πρόβλημα με την αυξημένη πίεση του νερού (του νέου δικτύου ύδρευσης) στη συνοικία της Παναγίας. Η πίεση επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα κι οι κάτοικοι της περιοχής βρήκαν την ησυχία τους.

 

Τα τμήματα των μαθητών που συμμετείχαν στην παρέλαση της Τετάρτης δεν ήταν καλά «προπονημένα» και προετοιμασμένα. Ειδικά οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Φταίνε οι εξετάσεις; Οι καλοκαιρινές διακοπές; Παρατηρήσαμε επίσης ότι στο ίδιο γεγονός δεν προσήλθαν όλα τα σχολεία του Δήμου Καβάλας. Γιατί υπήρχαν αυτές οι απουσίες;

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον Γιώργο Καλαντζή, τον μοναδικό αιρετό του Νομού Καβάλας που δεν ξεχνά την εκκρεμότητα του 12%. Την Δευτέρα επαναφέρει στην ολομέλεια της Βουλής την ερώτηση του. Είναι δύσκολο να εμφανιστεί ενώπιον του ο κ. Στουρνάρας. Πάντως ο Γιώργος Καλαντζής κάνει τη προσπάθεια του. Αν είχε κι άλλη υποστήριξη (ας πούμε των τοπικών φορέων που το θέμα τους ενδιαφέρει) τότε θα ήταν ακόμη καλύτερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης