μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αναγνώστης της στήλης παρατήρησε και διαμαρτυρήθηκε ταυτόχρονα επειδή στην Καλαμίτσα ξήλωσαν ντουζιέρες κι ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει ντουζ μετά το μπάνιο. Η χθεσινή μας επίσκεψη δεν επιβεβαίωσε το παράπονο. Πιθανόν να ξηλώθηκε λόγω βλάβης μία ντουζιέρα. Καλό είναι αυτή να αντικατασταθεί. Έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Καβάλας; Μπορεί και όχι. Κατά το τυπικό η παραχώρηση της ακτής στον Δήμο έληξε και δεν ανανεώθηκε αμέσως.

 

Είδαμε επίσης τα αποδυτήρια να μην έχουν πόρτες. Τα περισσότερα. Η εικόνα δεν είναι φετινή. Είναι ίδια με πέρσι και πρόπερσι. Οφείλεται- μας λένε- στις συχνές καταστροφές τις νυχτερινές ώρες. Αυτές «υποχρέωσαν» όπως φαίνεται τον Δήμο Καβάλας να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Κακώς. Μια ακτή που διαθέτει γαλάζια σημαία πρέπει να έχει σωστά αποδυτήρια. Τα οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να φυλάγονται το βράδυ. Μαζί με όλον τον άλλο εξοπλισμό.

 

Αυτές τις μέρες με την πολύ ζέστη όλοι σπεύδουν σε μια παραλία. Χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και συχνά αφήνουν… το αποτύπωμα τους. Που δεν είναι πάντα το καλύτερο. Απέναντι σε αυτή την κακιά συνήθεια- ελληνική 100%- πρέπει να αναπτυχθεί η απαραίτητη άμυνα. Τόσο από την πλειοψηφία των λουόμενων όσο κι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολλοί δεν αξίζει να ηττηθούν από τις ανοησίες των λίγων. Ας κάνουμε λοιπόν την Καλαμίτσα ακόμη καλύτερη πλαζ κι ας φροντίσουμε όλοι μαζί να μείνει όμορφη και λειτουργική ως το τέλος του φετινού Καλοκαιριού.

 

Για την ίδια περιοχή ένα ακόμη σχόλιο αναγνώστη: «Μπήκαν κιγκλιδώματα επί της οδού Τενέδου στην περιοχή της Καλαμίτσας. Έτσι από αύριο ή από την Τρίτη ( αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες ) δεν θα μπορούν να παρκάρουν οι λουόμενοι οδηγοί πάνω στα πεζοδρόμια. Τώρα απλά θα παρκάρουν στα παρακείμενα παρκινγκ , με αποτέλεσμα να περπατήσουν λίγο παραπάνω για να κάνουν το μπάνιο τους».

 

Με αφορμή την γιορτή του σαρμά που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, έγινε στη Νικήσιανη την περασμένη Κυριακή, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος επανέλαβε το αίτημα της Περιφέρειας ΑΜΘ. «Απαιτούμε φορέα διαχείρισης» έγραψε στη σελίδα του στο διαδίκτυο. Αναμφίβολα πρόκειται για σημάδι προόδου. Τα προηγούμενα χρόνια ζητούσαμε αξιοποίηση του όρους Παγγαίο χωρίς συγκεκριμένο τρόπο. Τώρα τουλάχιστον ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε.

 

Πλην όμως το αίτημα μας επί μακρόν το αγνοεί το υπουργείο, που ως γνωστόν θέλει να καταργήσει όλους τους υφιστάμενους φορείς διαχείρισης στη χώρα! Ο αγώνας για την αξιοποίηση του Παγγαίου συνεχίζεται. Όπως λέει το τραγούδι «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια». Πολλά χρόνια, θα συμπληρώναμε.

 

Φυσικά και έχει σημασία η κριτική, όπως και το που αυτή στηρίζεται. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόταση. Ειδικά όταν διατυπώνεται από αυτούς που ασκούν την κριτική. Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος ασκεί κριτική στη Κυβέρνηση, στην απόφαση μεταφοράς των προσφύγων στο Ασημακοπούλου. Καλό όμως θα ήταν να γνωρίζουμε τι προτείνει. Παραμονή στο Εσκί Καπού ή μετεγκατάσταση κάπου αλλού;

 

Το κυβερνητικό σενάριο δεν «βγαίνει» χρονικά. Με τίποτα. Είναι αδύνατο μέσα σε 10 μέρες να ετοιμαστούν ένας ή δύο στρατώνες του Ασημακοπούλου και σε αυτούς να μετακομίσουν οι πρόσφυγες. Άρα θα παραμείνουν κι άλλο στο Εσκί Καπού. Μετακόμιση τον Αύγουστο; Είναι πολύ πιθανό.

 

Το φετινό αεροπορικό σόου είναι το πρώτο που θα γίνει χωρίς τον Σιμιτσή δήμαρχο. Στη θέση του εξελέγη (από το 2014) η κ. Τσανάκα. Προβλέπουμε όχι μία αλλά περισσότερες σημαίες στο φρούριο. Πλέον είμαστε σε εποχή όπου τα εθνικά σύμβολα στην Καβάλα μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται. Πολύ περισσότερο στις μέρες των αεροπορικών και θαλάσσιων γεγονότων….

 

Στο τέλος του περασμένου Μάη συζητήθηκε κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη διοίκηση του δημοτικού ωδείου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 17ου φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Πρόκειται για εκδηλώσεις και σεμινάρια με τελικό προϋπολογισμό 30.000, τα οποία πρότεινε η καλλιτεχνική διευθύντρια κ. Κορίνα Βουγιούκα. Μειοψήφησε η κ. Χ. Δάφνα με το αιτιολογικό ότι η εισήγηση της στάλθηκε αργά και δεν είναι χρόνο να την μελετήσει. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σωτήρης Σωτηριάδης.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα «έφθασαν» και στην Καβάλα οι κινητοποιήσεις (στάση εργασίας) των εργαζόμενων στα καταστήματα του Μαρινόπουλου. Ρωτήθηκε σχετικά η πρόεδρος της Δημωφέλειας κ. Ιωσηφίδου που εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πληρωμή ενοικίων ως από την εταιρία για το κατάστημα της Δημοτικής Αγοράς. «Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Μιλώ μαζί τους» είπε χαρακτηριστικά.

 

Χθες η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίτση έγραψε στο Capital. Gr κείμενο που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την επόμενη ημέρα στην αλυσίδα Μαρινόπουλος και κατ’ επέκταση για το deal της με τη Σκλαβενίτης. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να βρεθεί λύση για τη Μαρινόπουλος καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της θα συμπαρασύρει όχι μόνο τους 13.000 εργαζομένους της αλλά και πάνω από 1.500 μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αν δεν πληρωθούν αυτά που τους οφείλει η αλυσίδα θα καταρρεύσουν και αυτές με τη σειρά τους. Η εξίσωση δύσκολη, για τον λόγο αυτό όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, ακόμη και η υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης για προστασία από τους πιστωτές της. Στέλεχος το οποίο εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στο Capital.gr ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα και σίγουρα πριν την Παρασκευή θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και τι πρόκειται να γίνει με την αλυσίδα».

 

Από τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα στην ΑΜΘ ξεχώρισε η ομιλία της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Δράμα. Είχε πολύ κόσμο κι η αίθουσα προς γενική έκπληξη γέμισε. Όλες οι άλλες πολιτικές δραστηριότητες έγιναν μπροστά σε μικρά ακροατήρια. Η κ. Φώφη Γεννηματά μίλησε και στην Κομοτηνή. Εκεί κάποιοι περίμεναν να δουν και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Αποστασιοποιημένος πλήρως από τα κοινά, δεν εμφανίστηκε ούτε στην Φώφη. Με αυτή την αφορμή όλοι εκτιμούν ότι αποσύρθηκε οριστικά.

 

Κάτι συμπληρωματικό από την επίσκεψη στην Καβάλα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ρωτήθηκε για την Καβάλα και μεταξύ των άλλων είπε: «Είναι όμορφη κι όπως βλέπω ομορφαίνει περισσότερο. Ταυτόχρονα βλέπω την οικονομική κρίση στα άδεια μαγαζιά των εμπορικών δρόμων».

 

Τρεις εκδρομές στη Καβάλα και τη Θάσο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΑΠΗ του Δήμου Φλώρινας. Μέλη του ΚΑΠΗ θα έρθουν στην περιοχή σε σύντομες εκδρομές μία φορά κάθε Καλοκαιρινό μήνα. Συμπέρασμα: Η Φλώρινα στηρίζει τον Ν. Καβάλας.

 

Ταξίδι στη Μόσχα στον ορίζοντα. Ο Κώστας Μορφίδης ταξιδεύει στην Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα, συμμετέχει σε αποστολή της Βουλής. Εξ αυτού του λόγου δεν θα είναι στην πόλη μας στην επίσκεψη του προέδρου της δημοκρατίας.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ – πρώην Υπουργός-  Ευάγγελος Μπασιάκος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Αφορά τους πρόσφυγες που προορίζονται για την εκλογική του περιφέρεια, την Θήβα. Η ερώτηση παρόλα αυτά έχει ενδιαφέρον αφού στη Θήβα ανακύπτουν ίδια θέματα με αυτά της Καβάλας (λόγω της επικείμενης μεταστέγασης στο Ασημακοπούλου). Ρωτά λοιπόν ο κ. Μπασιάκος (όπως ρωτά για την Καβάλα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος): Είναι αληθείς οι πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην περιοχή της Θήβας; Για πόσους πρόσφυγες; Με ποια κριτήρια, με ποια προεργασία, με ποιο διάλογο και με ποιους αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Θήβα και μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο; Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πιθανότητα για εκτός ελέγχου καταστάσεις, εάν τελικά δημιουργηθεί hotspot στο συγκεκριμένο χώρο (παλιό κλωστοϋφαντουργείο Αμπάζογλου) που είναι ακατάλληλος; Ακολουθείται τέτοια κυβερνητική πρακτική παντού ή μόνο στη Βοιωτία; Πρόκειται να υπάρξει διάλογος με τοπικούς εκπροσώπους, έστω και τώρα;

 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώθηκε από το Ωδείο Νεάπολις ότι η συναυλία πρόσφατα στην Παλιά Καβάλα ήταν αφιερωμένη στους εργαζόμενους που είναι σε κινητοποίηση στη ΒΦΛ: Εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας – ΒΦΛ, το λιγότερο, που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να αφιερώσουμε τη συναυλία της Παλιάς Καβάλας (Wood Water Wild festival) σε εσάς και στον Αγώνα σας.Τα χαμόγελά μας ελπίζουμε να σας δώσουν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσετε τις διεκδικήσεις σας. Με εκτίμηση, Ελένη Πατσιά- Παυλίδη, διευθύντρια του Ωδείου “ΝΕΑΠΟΛΙΣ”.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης