μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν ασχοληθούμε με το Εκθεσιακό Κέντρο, το παρόν και το μέλλον του κτιρίου που βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη, οφείλουμε να σημειώσουμε επακριβώς τις συνθήκες οι οποίες αυτό το διάστημα επικρατούν στη Περιφέρεια. Τόσο στη Κομοτηνή (έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ) όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει επειδή οι εκλογές πλησιάζουν. Κι όπως φαίνεται οι εκλογές που έρχονται θα είναι εντελώς διαφορετικές απ’ όλες τις προηγούμενες.

Ο Άρης Γιαννακίδης προσπαθεί να ενώσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Επιθυμία του είναι να είναι ο ίδιος επικεφαλής ενός κοινού ψηφοδελτίου, η συγκρότηση του οποίου θα απασχολήσει την Αθήνα. Την κεντρική διοίκηση των δύο κομμάτων. Προκειμένου αυτό το σενάριο να ισχυροποιηθεί, ο κ. Γιαννακίδης άρχισε και συνεχίζει συστηματικά μια ιδιότυπη προεκλογική προσπάθεια. «Ρίχνει» γέφυρες προς τους παράγοντες της ΝΔ στους 5 Νομούς αφού ξέρει ότι όσο περισσότερους υποστηρικτές (νεοδημοκράτες υποστηρικτές) διαθέτει τόσο πιο εύκολα θα πλησιάσει στον στόχο που προαναφέραμε. Επειδή ο κ. Γιαννακίδης έχει και αρκετές «γαλάζιες» αντιπάθειες, εξ αυτού του λόγου δουλεύει στοχευμένα. Απευθύνεται σε Νεοδημοκράτες που μπορούν να τον στηρίξουν (κάθε ένας με τον τρόπο του), στελέχη του κόμματος με τα οποία έχει έτσι κι αλλιώς καλές σχέσεις. Πρώτος σε αυτή τη μεγάλη λίστα λέγεται ότι είναι ο πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η λίστα έχει πολλά ακόμη ονόματα. Όχι απαραίτητα εγνωσμένης κομματικής αξίας. Υπάρχουν πάντως αρκετοί έστω φίλοι της ΝΔ στην ΑΜΘ που τον θεωρούν κατάλληλο να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας που ήδη περιγράψαμε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Καβάλας ο κ. Γιαννακίδης μίλησε για την Μαρίνα Φιλιππίδου (υποψήφια βουλευτή της ΝΔ το 2012) με τρόπο ιδιαίτερα κολακευτικό. Την Παρασκευή σειρά είχε ο Άγγελος Τσατσούλης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας έχει την στήριξη του Άρη Γιαννακίδη στον μεγάλο του καημό. Την τύχη των δανείων τα οποία έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Από προχθές το Επιμελητήριο ενισχύεται με το δώρο που λέγεται Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας. Εξ αυτού του λόγου η συνέντευξη τύπου της Παρασκευής άρχισε με τον κ. Τσατσούλη να απευθύνεται στον Άρη Γιαννακίδη με την φράση «ο Περιφερειάρχης μας». Στη συνέχεια τόνισε ότι Επιμελητήριο και Γιαννακίδης «… είμαστε σε συνεχή επικοινωνία». Κι όταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων δυσκόλευαν, τότε δεν απαντούσε ο Περιφερειάρχης. Τον προλάβαινε για να τον βγάλει από την υποτιθέμενη δύσκολη θέση ο κ. Τσατσούλης. Με λίγα λόγια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας μάλλον βρίσκεται στη λίστα των νεοδημοκρατών που θα ήθελαν τον Άρη Γιαννακίδη κοινό υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό έχει φυσικά την σημασία του και στο θέμα του Εκθεσιακού Κέντρου.

Στο σημείο αυτό ας ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση. Γνωστός παράγοντας της ΝΔ Καβάλας (η γνώμη του οποίου μετράει στην Αθήνα) έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα: «Θα θέσω βέτο για τον κ. Γιαννακίδη. Δεν με νοιάζει αν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είναι από το ΠΑΣΟΚ, επιθυμία μου είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης να είναι από τη Καβάλα».

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Παρασκευής βούληση του Περιφερειάρχη είναι το Εκθεσιακό Κέντρο να παραχωρηθεί κατά κυριότητα στο Επιμελητήριο της Καβάλας. Αυτή η ιδέα είναι αναμφίβολα θετική. Διασώζει το ρημαγμένο Εκθεσιακό, αναβαθμίζει το ρόλο ενός μεγάλου τοπικού φορέα όπως είναι το Επιμελητήριο. Η συγκεκριμένη δωρεά διέπεται από τα προεκλογικά χαρακτηριστικά που ήδη περιγράψαμε. Κατά τα άλλα είναι και μια μεγάλη έκπληξη αφού 5 χρόνια τώρα μελετούσαν το θέμα κι έλεγαν ότι παραχώρηση δεν μπορεί να δεκτή από την Ε.Ε. Ξαφνικά – λες κι έγινε κάποιο θαύμα- αυτό που δεν ήταν εφικτό επί 5 έτη, διαπιστώνουν σήμερα ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Μήπως μας δουλεύουν; Όχι, απαντούν μαζί Γιαννακίδης και Τσατσούλης. Έχουν λέει σχετική διαβεβαίωση από την Διεύθυνση της Αρχής Πληρωμής της Κεντρικής Διαχειριστικής Αρχής. Αυτό είπε- λέξη λέξη- την Παρασκευή ο κ. Γιαννακίδης. Συμπληρώνοντας ότι παίζει ρόλο το ότι ο φορέας που θα πάρει το κτίριο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Συγνώμη αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Το ευχόμαστε αλλά προτιμότερο είναι να διατηρήσουμε μια μικρή έστω επιφύλαξη. Είναι άραγε φυσιολογικό μέσα σε λίγες μέρες να αλλάζουν θεαματικά τα δεδομένα κι αυτό που δεν ήταν νόμιμο επί 5 χρόνια να αποδεικνύεται νομιμότατο;

Στις 12 Ιουλίου του 2013 ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Παναγιωτίδης δήλωσε ότι πρέπει κάτι να γίνει για το Εκθεσιακό, το οποίο υποστήριξε ότι το έσωσαν από τη πλήρη καταστροφή οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου. Τον δε Σεπτέμβρη του 2012 ο έτερος αντιπρόεδρος Μάρκος Δέμπας μιλούσε για φορέα διαχείρισης ενώ ο Αρχέλαος Γρανάς υπόσχονταν δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Έλεγε μάλιστα ότι υπάρχουν ιδιώτες που ενδιαφέρονται για το Εκθεσιακό. Αυτή η ιστορία αρχίζει πολύ πριν. Το 2010 ο τότε Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής ανέθεσε στον Κώστα Παπαδόπουλο (στέλεχος της Περιφέρειας ΑΜΘ σήμερα) τη σύνταξη μελέτης για την διαχείριση του Εκθεσιακού. Τότε ο κ. Παπαδόπουλος ανακάλυψε πρώτος ότι παραχώρηση (κατά χρήση) δεν μπορεί να γίνει. Προχθές μας είπαν ότι ενώ κατά χρήση δεν επιτρέπεται, μπορεί να γίνει παραχώρηση κατά κυριότητα!

Το Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης λειτούργησε πρώτη φορά το Φθινόπωρο του 2008, για την 16η έκθεση του Επιμελητηρίου. Από τότε αναζητούν λύση στην υπόθεση της διαχείρισης. Ελπίζουμε ότι όντως την βρήκαν. Κάτι που θα κριθεί από εδώ και πέρα. Σημειώνουμε ότι για την παραχώρηση κατά κυριότητα χρειάζεται απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η οποία απόφαση πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της απόλυτης πλειοψηφίας. Δηλαδή να ψηφίσουν θετικά το 50+1 των παρόντων στη διαδικασία. Θυμίζουμε επίσης ότι η υπόσχεση Γιαννακίδη είναι πιο «πλούσια». Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για την παραχώρηση αφού νωρίτερα αποκατασταθούν οι ζημιές στο κτίριο. Για αυτό το λόγο η Περιφέρεια υπολογίζει να διαθέσει ποσό που θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Το συμφέρον του τόπου είναι συγκεκριμένο. Το Εκθεσιακό Κέντρο πρέπει να παραχωρηθεί νόμιμα στο Επιμελητήριο. Αυτό εκτός των άλλων πρέπει να γίνει γρήγορα. Αν το βασικό κίνητρο της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι προεκλογικό, δεν μας πολυενδιαφέρει. Έχει βέβαια την σημασία του αλλά πιο ουσιαστικό είναι να κάνουν επιτέλους κάτι που όφειλαν να το έχουν δρομολογήσει πολύ νωρίτερα. Όσο για την αξιοποίηση του κτιρίου, το Επιμελητήριο είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνει μια καλή και φιλότιμη προσπάθεια. Μακάρι να τα καταφέρει αλλά το εγχείρημα –λόγω κρίσης- θα είναι δύσκολο. Αυτά όμως θα τα παρακολουθήσουμε αργότερα. Στην ώρα τους.

*Ο Άρης Γιαννακίδης πριν ανακοινώσει την παραχώρηση κατά κυριότητα του Εκθεσιακού Κέντρου Ν. Καρβάλης στο Επιμελητήριο φέρεται να επικοινώνησε όχι με την Διεύθυνση της Αρχής Πληρωμής της Κεντρικής Διαχειριστικής Αρχής (όπως μάλλον από λάθος είπε στη συνέντευξη τύπου) αλλά με την Αρχή Πληρωμής ΚΠΣ- Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και Ταμείου Συνοχής. Προϊστάμενος της οποίας είναι ο κ. Δημήτρης Σουσούνης.

*Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας τον Δεκέμβρη του 2009. Άλλες εποχές, άλλες καταστάσεις κι άλλες δηλώσεις! Αντιγράφουμε δελτίο τύπου εκείνης της εποχής, έτσι για να φανεί πως και πότε ξεκινήσαμε: Τόσο ο νομάρχης Καβάλας, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκαν στη λειτουργία του εκθεσιακού- συνεδριακού κέντρου Απόστολος Μαρδύρης, δηλώνοντας πως πριν από λίγες ημέρες κατέληξαν σε συμφωνία με εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων από την Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες της οποίας έλκουν την καταγωγή τους από την Καβάλα, προκειμένου στο αμέσως προσεχές μέλλον να ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου. «Στόχος μας είναι κάθε Σαββατοκύριακο να υπάρχει και μία εκδήλωση σε αυτό», δήλωσε ο Άγγελος Τσατσούλης, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί θα καταστήσει την Καβάλα έναν από τους κύριους τόπους διεξαγωγής συνεδρίων στη χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής υπογράμμισε ότι το εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να γίνει γνωστό, κάτι που σημαίνει πως για κάποιο χρονικό διάστημα οι διοργανωτές θα πρέπει να δίνουν πολλές πρόσθετες παροχές στους συμμετέχοντες, ώστε να γίνει ελκυστική η συμμετοχή τους. «Επιθυμία μας δεν είναι το εκθεσιακό κέντρο να έχει την τύχη του αντίστοιχου στην Κομοτηνή, αλλά να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας για την ανάπτυξη του τόπου», σημείωσε. Όλα δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που αφορούν το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης». Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου θα χρηματοδοτείται κατά 70% από το Επιμελητήριο και κατά 30% από τη Νομαρχία Καβάλας, ενώ η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια!«Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη εκδήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και το Μάιο. Από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας!

 

 

 

Διαβάστε επίσης