Τα πραγματικά νέα τα μαθαίνουμε από τον βουλευτή Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Άλλοτε υπό τη μορφή συγκεκριμένων δηλώσεων κι άλλοτε επίσημων- ανεπίσημων διαρροών. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η Κυβέρνηση όντως επιδιώκει την απομάκρυνση Λαυρεντιάδη από τη ΒΦΛ. Σε αυτή της την προσπάθεια δεν είναι μόνη. Σύμμαχος της η Alpha τράπεζα, στην οποία πρόεδρος σήμερα είναι ο κ. Ράπανος. Παραλίγο υπουργός Οικονομικών- προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.
Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Υποθέτουμε κι υπολογίζουμε ότι η εταιρία έχει χρέη. Χρέη στα οποία δεν ήταν συνεπής για καιρό. Αυτά αφορούν την συγκεκριμένη τράπεζα. Είναι χρέη που όπως σημειώνει με παλαιότερες του δηλώσεις ο Νίκος Βογιατζίδης, έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η τράπεζα με αυτή την αφορμή δρομολογεί εξελίξεις, φθάνει στο σημείο να ετοιμάζει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε νέους επενδυτές! Υπάρχουν τέτοιοι; Μα φυσικά και υπάρχουν. Πρόκειται για τους Ρώσους, με τους οποίους έτσι κι αλλιώς συνομιλούσε ο κ. Λαυρεντιάδης. Σε κατάσταση ετοιμότητας λέγεται ότι είναι και Γαλλική εταιρία. Η οποία ενδιαφέρθηκε για τη ΒΦΛ το 2009. Τότε όμως η κυβέρνηση προτίμησε τον κ. Λαυρεντιάδη.
Φημολογείται ότι παράλληλα με τα πιο πάνω υπάρχει ένα ακόμη δεδομένο. Το ενδιαφέρον του κ. Λαυρεντιάδη να βρεθεί λύση ώστε οι ανατροπές να αποφευχθούν. Είναι αλήθεια; Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς. Πάντως υπάρχει και μια άλλη διέξοδος στο αδιέξοδο, σύμφωνα με την οποία όσοι σήμερα απεργούν υπογράφουν μια νέα και βελτιωμένη σύμβαση κι επιστρέφουν στην δουλειά.
Όλα αυτά έχουν ένα επιπλέον εμπόδιο. Τα γεγονότα στον Μαρινόπουλο. Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση πάσχιζε να βρει χρόνο να ασχοληθεί με τη ΒΦΛ. Επεξεργάζονταν χρονοβόρες διαδικασίες κι έτσι ζητούσε από τους απεργούς να κάνουν υπομονή. Να αντέξουν περιμένοντας κάτω από την γέφυρα της Εγνατίας οδού. Τώρα ήρθε το πρόβλημα στον Μαρινόπουλο κι ο έτσι κι αλλιώς ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος για τη ΒΦΛ, λιγοστεύει κι άλλο. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης δήλωσε ότι σήμερα θα γίνει συνάντηση της Υφυπουργού κ. Θοδώρας Τζάκρη με τον πρόεδρο της Alpha. Είναι η τράπεζα έτοιμη για τις επόμενες της κινήσεις;
Από τον Νίκο Μπεχράκη μαθαίνουμε ότι το πόρισμα του ελέγχου για θέματα ασφαλείας στο εργοστάσιο, πόρισμα του ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, υπάρχει. Ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ δήλωσε ότι ο έλεγχος δεν επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των εργαζόμενων. Άλλες όμως πηγές λένε το αντίθετο. Ισχυρίζονται ότι ο έλεγχος ναι μεν δεν είναι καταπέλτης κατά της εταιρίας, ωστόσο -όπως διαρρέουν- δεν την αθωώνει κιόλας.
Με λίγα λόγια γίνονται κάποια πράγματα στο παρασκήνιο για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης, αλλαγή των δεδομένων, να βρεθεί μια πρώτη λύση στο πρόβλημα. Όλα όμως αργούν. Αυτή η αργοπορία ευνοεί την πλευρά Λαυρεντιάδη. Απ΄ την άλλη πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν πρόκειται για «πάγωμα» των εξελίξεων αλλά για μια συνηθισμένη κι ελληνική καθυστέρηση αυτών. Κάποια στιγμή (την ερχόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα) θα υπάρξουν νέα. Συγκεκριμένα και σημαντικά. Ποια θα είναι αυτά δεν γνωρίζουμε. Οπότε ας τα περιμένουμε. Εδώ που φθάσαμε όλα είναι πιθανά.
Κάτι ακόμη. Οι εντολές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ κ. Μενεξίδη είναι συγκεκριμένες. Η αστυνομία θα είναι μετρημένη σε σχέση με τους απεργούς της ΒΦΛ. Δεν θα προκαλέσει και δεν θα επιτεθεί. Αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το υποσχέθηκε και το τηρεί. Ο δε κ. Μπεχράκης διαμαρτύρεται αφού είναι φανερό τι θα ήθελε. Θα ήθελε με χρήση χημικών όλοι οι δρόμοι προς το εργοστάσιο να είναι ανοιχτοί. 24 ώρες το 24ωρο.
Την Κυριακή 10 Ιουλίου θα γίνουν και στην Καβάλα εκλογές για τα συλλογικά όργανα των πολιτικών μηχανικών. Σύλλογος πολιτικών μηχανικών στην Καβάλα δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί πολιτικοί μηχανικοί που θα κληθούν να ψηφίσουν στο γραφείο του ΤΕΕ ΑΜ. Οι παρατάξεις σε πανελλαδικό επίπεδο είναι πολλές.
=====================================================
Η Περιφέρεια στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου και στα Τενάγη
Στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ συζητήθηκε την Τρίτη η πρόταση της Π.Ε. Καβάλας για τη πραγματοποίηση εκδηλώσεων σχετικά με τα Τενάγη. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε αίτημα του Δ. Ωδείου για συμμετοχή της Περιφέρειας στο φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Η Περιφέρεια θα συνδράμει καλύπτοντας δαπάνες της διοργάνωσης έως το ποσό των 4.500 ευρώ. Υπάρχει τέλος το φετινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Via Egnatia. Η κάθε μια εκδήλωση θα γίνει σε διαφορετική ημερομηνία, ανάλογα με την περιφερειακή ενότητα. Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν το χρονικό διάστημα Αυγούστου- Σεπτέμβρη.
Η εισήγηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης για τις εκδηλώσεις σχετικά με τα Τενάγη ανέφερε τα ακόλουθα: Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας πρόκειται να διοργανώσει πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα τα Τενάγη των Φιλίππων και τίτλο: «Τα Τενάγη Φιλίππων, Χθες-Σήμερα-Αύριο». Το πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μαζί την εθελοντική συνδρομή των πολιτιστικών συλλόγων, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και της μοναδικότητας της περιοχής λόγω του σπουδαίου τυρφώνα. Η περιοχή των Τεναγών Φιλίππων αποτελεί σήμερα στοιχείο τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και περιοχή υψηλής αγροτικής παραγωγικής δυναμικότητας και μοναδικό στοιχείο περιβαλλοντικής ιδιαιτερότητας. Με συνολική έκταση 88.000 στρεμμάτων, τα Τενάγη των Φιλίππων είναι σήμερα από τις πλέον γόνιμες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στον Ευρωπαϊκό χώρο τα Τενάγη Φιλίππων Καβάλας είναι μοναδικά. Από μελέτες που
έγιναν διαπιστώθηκε ότι το βάθος της τύρφης των Τεναγών των Φιλίππων φτάνει μέχρι τα 300 μέτρα. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το βάθος των τυρφώνων στον
υπόλοιπο κόσμο κυμαίνεται συνήθως από 4-7 μέτρα, τότε αποδεικνύεται ότι ο τυρφώνας των Φιλίππων είναι το βαθύτερο κοίτασμα παγκοσμίως, μια μοναδική περίπτωση. Ο τυρφώνας είναι το αποτέλεσμα της μακραίωνης ύπαρξης μιας λίμνης που λεγόταν «Πρασιάδα» από τον Ηρόδοτο, «Ιολίτιδα» από τους Ρωμαίους, του «Πραβίου» ή «Μπερεκετλί Γκιολ» από τους Οθωμανούς. Οι Μακεδόνες βασιλείς Φίλιππος Β’ και Μ. Αλέξανδρος επιχείρησαν να αποξηράνουν τη λίμνη, και τα είχαν καταφέρει μερικώς. Στον εικοστό αιώνα η αποξήρανση της λίμνης είναι έργο των Αμερικανικών εταιρειών Μονκς και Ούλεν τη δεκαετία του 1930. Αν αναλογιστεί κανείς όλα τα παραπάνω, συνειδητοποιεί ότι ο τυρφώνας αυτός είναι θείο δώρο της φύσης, όχι μόνο για τους ανθρώπους της περιοχής μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Τόπος: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΔΙΑΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
Ομιλητές και ενδεικτικοί τίτλοι παρουσιάσεων – Arthur Glais, γεωμορφολόγος: «Γεωλογική ιστορία της πεδιάδας Φιλίππων». – Κουσουρής Λεωνίδας, υπάλληλος ΔΕΥΔΑΠ (Δημόσια Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Α.Ε): «Αρχειακό υλικό της εταιρείας Monks-Ulen για την αποξήρανση των τεναγών των Φιλίππων. Προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς». – Μαλαμίδου Δήμητρα, αρχαιολόγος: «Τα Τενάγη των Φιλίππων και η ανθρώπινη παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου». – Μαρκόπουλος Θεόδωρος, Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας: «Σημερινή κατάσταση, Διαχείριση, Ενέργειες και Αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς».