• 12 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην αναμνηστική φωτογραφία πριν την παρέλαση (μπροστά στη ΛΑΦ Καβάλας) δεν υπάρχει Μητροπολίτης. Η Ι. Μητρόπολη εκπροσωπήθηκε στο γεγονός από τον πατέρα Γεράσιμο. Κατά τα άλλα συνεχίζουμε να περιμένουμε ορισμό ημερομηνίας για τη διαδικασία της ενθρόνισης, ειδικότερα νέα για την οποία δεν υπάρχουν. Φυσικά και υπάρχει καθυστέρηση αλλά ουδείς δείχνει να ενοχλείται και να ενδιαφέρεται. Οι ρυθμοί είναι απελπιστικά αργοί, ως συνήθως δηλαδή για τη χώρα μας.

Η πιο πάνω φωτογραφία των επισήμων δείχνει ξεκάθαρα ότι στην προχθεσινή παρέλαση σημειώθηκαν πολλές και διάφορες απουσίες. Ο κακός καιρός όπως ήταν αναμενόμενο τους επηρέασε όλους.

==============================================================

Επιεικώς απαράδεκτη η ομιλία του περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Γάκη, μετά το τέλος της πανηγυρικής δοξολογίας για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτώβρη. Δεν είναι μόνο που … ξέχασε την Εθνική Αντίσταση και δεν είπε απολύτως τίποτα για αυτήν. Είναι που εκθείασε τον Ιωάννη Μεταξά και για το έργο του! Παραλείποντας να σημειώσει το δικτατορικό καθεστώς που ο ίδιος δημιούργησε στη χώρα. Ακραίες απόψεις κι αδικαιολόγητες παραλείψεις που μας βάζουν σε πολλές σκέψεις.

 

Ο κ. Γάκης όφειλε να είναι πιο προσεκτικός, δίκαιος με τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν ένα συνηθισμένο(!) λάθος, που οφείλεται στην απειρία του. Στη βιασύνη, ίσως και στην προχειρότητα. Δεν επιθυμούμε ούτε καν να σκεφθούμε ότι όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν σκόπιμα.

 

Επιεικώς απαράδεκτη η απόφαση (της Δημάρχου;) για τη διακοπή λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών πιο νωρίς (περίπου στη 1 το μεσημέρι) την παραμονή της εθνικής γιορτής (δηλαδή την Παρασκευή). Δεν υπήρξε καμιά εκ των προτέρων ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι προσέρχονταν στις υπηρεσίες να εξυπηρετηθούν αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές.

 

Οι δε υπάλληλοι έφυγαν τόσο βιαστικά από το πόστο τους που ούτε μια απλή ανακοίνωση δεν σκέφθηκαν να γράψουν και να τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες. Αν όντως η απόφαση ήταν της Δημάρχου τότε δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτά για τα οποία την κατηγόρησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί «ιδιοκτησιακής» νοοτροπίας στο Δήμο.

 

Αν πάλι ήταν κακή συνήθεια στηριγμένη στο αστείο της «ημιαργίας», πάλι οι πολίτες (που δεν γνωρίζουν από τέτοια) άξιζαν μια καλύτερη μεταχείριση. Μια ενημέρωση βρε αδελφέ. Τι την έχει την (καινούργια) ιστοσελίδα ο Δήμος; Τη δε σελίδα του στο Facebook φαίνεται να την χρησιμοποιεί μόνο για τις εκδηλώσεις….

 

Απολύτως «φυσιολογική» η αντίδραση του κ. Θ. Μαρκόπουλου και η χρονική στιγμή που αποφάσισε να λάβουν μέρος στην παρέλαση μόνο οι μαθητές κοντά στις σημαίες. Ενώ γονείς και κηδεμόνες περίμεναν- απαιτούσαν έγκαιρη ενημέρωση, ο Αντιπεριφερειάρχης συσκέφθηκε κατά τις 11 το πρωί. Στο κεφαλόσκαλο της εκκλησίας κι αφού η δοξολογία είχε τελειώσει. Ποιο έμπειροι γονείς δεν ξαφνιάστηκαν. Έτσι είχε γίνει από αρκετούς άλλους στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν.

 

Κι όμως αυτή η διαδικασία δεν είναι η σωστή. Η απόφαση για την επικείμενη παρέλαση πρέπει να λαμβάνεται νωρίς,  για να είναι πραγματικά χρήσιμη σε τόσες και τόσες οικογένειες που την περιμένουν. Επί της ουσίας η απόφαση αποδείχθηκε σωστή, αλλά σχολιάστηκε αρνητικά αφού πάρθηκε μία ώρα μόνο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της παρέλασης. Ευχόμαστε την επόμενη φορά σε πιο γρήγορα αντανακλαστικά κυρίως των υπηρεσιακών παραγόντων. Αυτοί οφείλουν να προτρέψουν τον εκάστοτε αιρετό να αποφασίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Απαράδεκτο το δημοσίευμα που συνδέει την Τουρκία με τη ΒΦΛ, το είδαμε (κάναμε καλά που δε το διαβάσαμε αναλυτικά) σε κυριακάτικη εφημερίδα της Αθήνας. Τι άλλο θα σκεφθούν να γράψουν, να πουν, να κάνουν για να μην πληρώσουν τους δικαιωμένους απολυμένους; Μήπως τελικά δεν ήταν καθόλου τυχαία η δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία οι κακοί επιχειρηματίες ετοιμάζονται τώρα να αγοράσουν μέσα ενημέρωσης; Μήπως τα αγόρασαν ήδη;

 

Ας τα βλέπει όλα αυτά η Κυβέρνηση, η οποία στο συγκεκριμένο θέμα (παρά τα διάφορα λόγια της) δεν κυβερνά. Μόνο παρακολουθεί. Συνήθως από απόσταση. Εδώ που φθάσαμε η συμπαράσταση στις οικογένειες των απολυμένων δεν αρκεί. Χρειάζονται πράξεις. Ειδικά όταν η άλλη πλευρά δείχνει να μεταχειρίζεται κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να αποφύγει να τηρήσει τη νομιμότητα.

 

Για την ποινική δίωξη σε βάρος Μαρκόπουλου- Γρανά, με αφορμή ανώνυμη καταγγελία (η οποία ως ένα σημείο έχει βάση) ο κ. Κωστής Σιμιτσής σημείωσε σε κείμενο του στο facebook:  «Η οκταετής δημοτική εμπειρία μου από τις διάφορες «καταγγελίες» με οδηγεί στις ακόλουθες σκέψεις -προτάσεις για μεταρρύθμιση στο νομικό μας σύστημα:  1. Οι ανώνυμες καταγγελίες δεν πρέπει να εξετάζονται από την Εισαγγελία αλλά να απορρίπτονται ως απαράδεκτες.  2. Ο καταγγέλλων επωνύμως δεν πρέπει να καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας αλλά να κάθεται στο εδώλιο ως συγκατηγορούμενος. Αν ο καταγγελλόμενος αθωωθεί για ουσιαστικούς λόγους, αυτό να σημαίνει αυτομάτως πως ο καταγγέλλων είναι ένοχος ψευδούς καταμήνυσης και να του επιβάλλεται ποινή από το ίδιο δικαστήριο».

 

Δύο τουλάχιστον άνθρωποι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται να στηρίζουν πολύ συγκεκριμένα την υποψηφιότητα Κίμωνα Παπαδόπουλου στις προσεχείς εκλογές του Επιμελητηρίου. Κατηγορούνται και οι δύο ότι δρουν στοχευμένα σε επαγγελματίες του ίδιου χώρου (του ΠΑΣΟΚ), τους οποίους πιέζουν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι σύμβουλοι σε ένα ψηφοδέλτιο με επικεφαλής υποψήφιο πρόεδρο προερχόμενο από τη ΝΔ.

 

Οι γκρίνιες και οι μουρμούρες έχουν τη μορφή «χιονοστιβάδας» σε μια εποχή που το κόμμα προσπαθεί να διακόψει κάθε σχέση του με τη ΝΔ, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μην θυμάται καθόλου την εποχή της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Κι όμως και οι δύο είναι αυτού του κλίματος, δεν είναι απίθανο αν για τη δράση τους υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ τώρα που μαζί με τη ΔΗ.ΣΥ. επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα, θέλει να είναι πολύ προσεκτικό με πρόσωπα της ΝΔ στην Καβάλα.

 

Τρεις τουλάχιστον δημοτικοί σύμβουλοι από την Καβάλα θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Ο πιο γνωστός είναι ο Δημοσθένης Τουλκίδης, υποψήφιος με τον Μάρκο Δέμπα. Οι άλλοι δύο θα βρίσκονται στον ίδιο συνδυασμό, προέρχονται ωστόσο από διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο της Καβάλας. Ο κ. Τουλκίδης με την υποψηφιότητα του στο Επιμελητήριο δημιουργεί το ξεχωριστό του σερί υποψηφιοτήτων μιας κι ήταν υποψήφιος και στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου που έγιναν πριν από έναν περίπου χρόνο.

 

Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον Δήμο Καβάλας λένε καλά λόγια για τον συνάδελφο τους αντιδήμαρχο Ζήση Μπόνια,  που ηγείται της προσπάθειας για τα αδέσποτα ζώα. Αναγνωρίζουν ότι η δουλειά που γίνεται τώρα είναι η καλύτερη που έγινε ποτέ στον Δήμο. Έστω κι αν πρόκειται για μια ακόμη πιο προσεκτική τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Του στέλνουν μήνυμα να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο κι αν γίνεται ακόμη καλύτερα.

 

Σχετικά με το συνέδριο της Κυβέρνησης στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Παναγιωτίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: « Είναι στο χέρι της Κυβέρνησης το συνέδριο να μην είναι μόνο εντυπώσεις. Αυτό θα το ξέρουμε όταν γίνει και μετά. Δεν αποκλείω το συνέδριο να αποδειχθεί στο τέλος επικοινωνιακό τέχνασμα».

 

Άγνωστο γιατί, στην Ελευθερούπολη υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες μια σιγουριά για την επίσκεψη Μακάριου Λαζαρίδη. Ο οποίος τελικά δεν εμφανίστηκε. Ούτε στη δοξολογία αλλά ούτε στην παρέλαση στο κέντρο της Ελευθερούπολης. Οι λοιποί ενδιαφερόμενοι παρόντες, άλλοι τον συζητούσαν κι άλλοι κοιτούσαν μήπως εμφανιστεί τελευταία ώρα. Δεν αποκλείεται να τον … μάτιαξαν.

 

Δεν είχε πολύ κόσμο στη κηδεία του Νίκου Ρουδομέτωφ χθες το μεσημέρι στον Άγιο Νικόλαο. Γεγονός ότι τυχαίο. Αν και άπαντες αναγνωρίζουν το έργο του, δεν φρόντισαν ώστε αυτό να γίνει ευρύτερα γνωστό. Ειδικά στους νέους ανθρώπους αυτής της πόλης. Το άξιζε με το παραπάνω. Το προσπάθησε αλλά ήταν τόσο μόνος σε εποχές άλλων προτεραιοτήτων. Αντιγράφουμε ένα σύντομο κείμενο αποχαιρετισμού (ένα από τα πολλά που υπάρχουν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες) γραμμένο από τον Νίκο Καραγιαννακίδη: «Νικόλαος Ρουδομέτωφ, γεννηθείς εν Καβάλα, με εξαιρετική επαγγελματική επάρκεια ως μηχανικός, με βαθειά αγάπη για τη γενέθλια πόλη. Ήταν άνθρωπος σκεπτόμενος, ενίοτε πείσμων και επίμονος, κάποτε μονήρης, ένας νόστιμος συζητητής, που εμένα με έπειθε πάντοτε πως πρέπει να εργασθώ περισσότερο. Πλούτιζε τη ζωή της πόλης, κι ήταν αληθινά τα λόγια που είπαμε προ ετών, όταν η “Συμπαράταξη Πολιτών” τον τίμησε. Καλό δρόμο, Νικόλαε. Καλό ταξίδι, κύριε Νίκο. Ελπίζω να μη γίνουμε χειρότεροι. Πες στους αγαπημένους των άλλων αστεριών πως το ισοζύγιο της γήινης διαδρομής σου ήταν θετικό. Η Καβάλα κέρδισε από εσένα».

Διαβάστε επίσης