• 30 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ., θα βρίσκεται στην πόλη μας μάλλον την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Ο λαός μας σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί μια γνωστή ελληνική παροιμία για να περιγράψει πολύ σύντομα το τι συμβαίνει. «Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι» λέει όταν το καλά κρυμμένο μυστικό το γνωρίζουν άπαντες. Αυτή η παροιμία ταιριάζει «γάντι» σε όσα έγιναν μα δεν ανακοινώθηκαν περί της ΒΦΛ. Κι επειδή δεν ανακοινώθηκαν, είναι (κατά το επίσημο) σα να μην έγιναν…

 

Κι όμως, διάφοροι άνθρωποι διαδίδουν από μέρες το βασικό νέο (της συμφωνίας με τον Λ. Λαυρεντιάδη). Οι περισσότεροι δεν προσθέτουν τις λεπτομέρειες, που είναι απαραίτητες. Είτε γιατί δεν τις γνωρίζουν, είτε γιατί αυτές δεν έχουν οριστικοποιηθεί (για να τις μάθουν). Οι δε συνδικαλιστές βρίσκονται σε άχαρο ρόλο, δεν μιλούν. Δεν λένε τίποτα. Μόνο περιμένουν.

 

Προς Θεού, δεν είναι κακό νέο να επήλθε συμφωνία. Ούτε κι είναι δυσάρεστη εξέλιξη αν κάποιοι αποζημιωθούν και γυρίσουν στη δουλειά τους. Τη συμφωνία θα τη σχολιάσουμε όταν τη μάθουμε πλήρως κι αναλυτικά. Επί του παρόντος χαμογελούμε με το … μυστικό τους. Πασχίζουν να το «κρατήσουν» μυστικό αλλά για ένα σωρό κατανοητούς λόγους δεν τα καταφέρνουν.

 

Ελπίζουμε ότι αυτή η σημαντική λεπτομέρεια (το μυστικό που έπαψε να είναι μυστικό) να μην χαλάσει τη συμφωνία. Κατά τα λόγια των (επιτέλους) χαρούμενων απολυμένων η πρωτοβουλία για τη συμφωνία ανήκει στον Λ. Λαυρεντιάδη. Φυσικά και έπαιξαν ρόλο όλα τα υπόλοιπα. Αν τη συμφωνία την εκμεταλλευτεί και η Κυβέρνηση, δεν το ξέρουμε. Ούτε το αποκλείουμε.

 

Πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι το ίδιο. Το γνωστό. Η νομιμότητα. Αμέσως μετά η αποκατάσταση (στηριγμένη στη νομιμότητα) της εργασιακής ειρήνης. Ακολουθούν η επίλυση του οξύτατου κοινωνικού ζητήματος και φυσικά η παραγωγική διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί.

 

Πριν από λίγα χρόνια ζήσαμε μια πάνω κάτω ίδια υπόθεση. Αφορούσε τα Πετρέλαια. Αφού οι δύο πλευρές έκαναν «πόλεμο», μετά συμφώνησαν με αμοιβαίο όφελος. Σήμερα η εταιρία συνεργάζεται με το προσωπικό της άριστα κι έτσι το πετρέλαιο του Πρίνου είναι το μοναδικό στη χώρα που και υπάρχει και αντλείται.

 

Στα Πετρέλαια οι δύο πλευρές ξέχασαν αμέσως όσα προηγήθηκαν. Τα δικαστήρια «εξαφανίστηκαν» κι οι μηνύσεις το ίδιο. Με λίγα λόγια όταν υπάρχει συμφωνία, όλα όσα προηγήθηκαν διαγράφονται. Και από τις δύο πλευρές. Εμείς οι υπόλοιποι τους βλέπουμε να εργάζονται για έναν κοινό σκοπό, ο οποίος φυσικά και εξυπηρετεί τα συμβόλαια του τόπου.

 

Στην πόλη μας θα βρίσκεται μάλλον την Πέμπτη ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Γάτσιος. Ο κ. Γάτσιος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στα μέρη μας. Το βιογραφικό του αναφέρει ότι «…πρ. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Μικροοικονομική Θεωρία και, ειδικότερα, στη Θεωρία και Πολιτική του Διεθνούς Εμπορίου, τη Βιομηχανική Οργάνωση, τα Μαθηματικά Οικονομικά και τη Θεωρία Παιγνίων. Έχει δημοσιεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά».

 

Την αεροπορική εταιρία Ryanair (εταιρία με φθηνά εισιτήρια) προσπαθεί να προσελκύσει για το αεροδρόμιο της η Αλεξανδρούπολη. Οι φορείς της πόλης έχουν ραντεβού με την εταιρία στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. Και η Καβάλα είχε και έχει το ίδιο στόχο. Αυτήν την περίοδο η Ryanair δεν είναι στα καλύτερα της αφού ακυρώνει σειρά πτήσεων ενώ όπως γράφηκε στο διαδίκτυο πουλά ένα τουλάχιστον αεροπλάνο της.

 

Να μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Την υπογράφει ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Ζητά να επιτραπούν στα Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ.) και επενδύσεις- δραστηριότητες αθλητικού χαρακτήρα. Ειδικότερα αναφέρεται σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους.  Στο μυαλό του βουλευτή είναι το ΒΙΟ.ΠΑ. της Πάτρας, στο δικό μας το ΒΙΟ.ΠΑ. πλησίον της Νέας Καρβάλης. Που δεν σώζεται ούτε με γήπεδα…

 

Οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων προς όφελος των τοπικών υπηρεσιών συνεχίζονται. Δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δύο τέτοιες. Σχολικός φύλακας μετατάσσεται από τον Δήμο Κορδελιού στον Δήμο Παγγαίου, νοσηλεύτρια μετατάσσεται από το Νοσοκομείο της Λειβαδιάς στο Νοσοκομείο Καβάλας.

 

Κυρίως οι εκπαιδευτικοί δια του συλλόγου τους προσπαθούν να σταματήσουν τη διαδικασία για την κατάργηση του 6ου Νηπιαγωγείου. Αναζητούν για αυτό νέο χώρο αλλά ο Δήμος Καβάλας δεν διαθέτει κατάλληλο κτίριο. Προ λίγων ημερών η Ευαγγελία Δρακονάκη απάντησε αρνητικά στο γνωστό αίτημα το 6ο Νηπιαγωγείο να λειτουργήσει στο ίδιο κτίριο που φιλοξενεί τον Παιδικό Σταθμό των Σφαγείων.

 

Με ποσό 15.000 ευρώ θα ενισχύσει την φετινή «Ονειρούπολη» του Δήμου Δράμας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σχετική απόφαση θα λάβει στη συνεδρίαση της αυτήν την εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας που θα συνεδριάσει στην Κομοτηνή.

 

Κάνει ότι μπορεί η Δήμαρχος για να βάλει τα θέματα της ΔΕΥΑΚ σε μια σειρά. Ώρες ώρες δείχνει να προσπαθεί μόνη της. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η απουσία τριών συνεργατών της από τη συνεδρίαση της διοίκησης την περασμένη Πέμπτη. Με τρεις συμβούλους της πλειοψηφίας λιγότερους, οι αποφάσεις εγκρίθηκαν με το στανιό. Χάρη στη ψήφο του κ. Αλμυρού, που στο δ.σ. της ΔΕΥΑΚ εκπροσωπεί την παράταξη του Βαγγέλη Παππά. Από τη συνεδρίαση της Πέμπτης απουσίαζαν οι Μπόνιας, Φιλιππίδης, Τσοχαταρίδης Στ.

 

Ο Σύλλογος κατοίκων Περιγιαλίου αρχίζει νωρίς την πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων που θα μοιραστούν σε όσους έχουν ανάγκη την περίοδο των εορτών. Η ανακοίνωση του αναφέρει: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογος μας ξεκινάει την διαδικασία συλλογής τροφίμων για τις οικογένειες οι οποίες έχουν ανάγκη την στήριξη μας τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων, για να μπορέσουν να περάσουν όσο το δυνατόν ομορφότερα γίνεται. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να το κάνουν από τις 6 Νοεμβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου και τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη από τις 17:30 έως 18:30 και Κυριακή 11:00 με 12:00 στα γραφεία του συλλόγου μας στις νέες εργατικες κατοικίες (πρώην κατάστημα Habit).

 

Καθώς η απόσταση με το αναπτυξιακό συνέδριο της Κυβέρνησης στην Κομοτηνή κάθε μέρα είναι και μικρότερη, αναπτύσσονται φήμες περί επίσκεψης στην Καβάλα υπουργών. Η πιο ισχυρή φήμη αναφέρεται σε επίσκεψη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Λέγεται ότι θα έρθει ή θα περάσει από την Καβάλα πριν το συνέδριο, στη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

 

Ήρεμες οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου που αφορά το Επιμελητήριο. Κι όμως, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση. Δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν… βροχές και καταιγίδες. Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει την Παρασκευή το μεσημέρι.

 

Τα ανεπίσημα στοιχεία για αυτούς που τακτοποιήθηκαν οικονομικά κι ως εκ τούτου μπορούν να ψηφίσουν, μνημονεύουν μεγάλα νούμερα. Οι εμπλεκόμενοι στις εκλογές αρχίζουν και συμφωνούν σε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες στις εκλογές θα ψηφίσουν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι. Περισσότεροι δηλαδή από τις προηγούμενες εκλογές.

=====================================================

Συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου

«Η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου αποτελεί σαφή κυβερνητική προτεραιότητα της ΝΔ», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο βουλευτής Καβάλας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κάνει λόγο για «γενικευμένη κατάσταση ανομίας» αναφερόμενος στην ασφάλεια, σημειώνοντας πως αυτό έχει να κάνει με την πεποίθηση της κυβέρνησης «ότι μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου, γιατί, πολύ απλά, το πεδίο “Νόμος και Τάξη” δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει «αφήγημα της κυβέρνησης» την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στην επίμονη πραγματικότητα. «Από το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα εξακολουθεί να είναι υπό επιτήρηση, αλλά χωρίς τη δανειακή σύμβαση που επί της ουσίας είναι τα Μνημόνια», λέει.

Τέλος σημειώνει πως η ΝΔ στοχεύει στη νίκη στις επόμενες εκλογές, ώστε «να αποτελεί αυτή τον κορμό της κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, με πρωθυπουργό, βέβαια, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν αυτός ο σκοπός συνοδευτεί από την επίτευξη αυτοδυναμίας, τόσο το καλύτερο για την προοπτική σταθερής διακυβέρνησης της χώρας και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα» λέει. (Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης