• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με καθυστέρηση περίπου μιας εβδομάδας η Fraport εξέδωσε χθες το δικό της δελτίο τύπου σχετικά με τα έργα που ετοιμάζει στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Πρόκειται για το υλικό που παρουσιάστηκε στους τοπικούς φορείς πρόσφατα. Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει, να επιβραβεύσει, να στηρίξει.

 

Αν και αρχικά όλοι ήμασταν αντίθετοι σε τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις, επί του παρόντος ο τόπος φαίνεται να κερδίζει. Αν το κέρδος των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται το αεροδρόμιο μείνει σε λογικά επίπεδα, τότε θα συνυπάρξουμε αρμονικά.

 

Όσοι θέλουν να προβλέπουν και να προτρέχουν μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο. Ελπίζουμε αυτοί οι βιαστικοί να μην δικαιωθούν ποτέ. Γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι η Fraport έδωσε και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο αεροδρόμιο, στο οποίο θα εκτελέσει έργα που το δημόσιο που δεν θα έκανε ποτέ. Θα είχε ως πρόφαση την κρίση, θα το ξεχνούσε τελείως.

 

Οι έλληνες συχνά  ισχυριζόμαστε ότι «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό». Σωστή ελληνική παροιμία. Περιμένοντας το… ξύρισμα δεν μπορούμε από το να σχολιάσουμε θετικά τα προκαταρκτικά του ξυρίσματος βήματα και ενέργειες.

 

Όλα τα έργα είναι ευπρόσδεκτα. Ακόμη κι αυτά που ο κ. Μαρκόπουλος χθες τα παρουσίασε ως δικά του, προκειμένου να διαψεύσει όσους του καταλογίζουν μόνο εκδηλώσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης έψαξε καλά, είχε την βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων κι έτσι μας έδειξε στα χαρτιά «πράγματα και θαύματα». Μακάρι να ήταν έτσι. Κι ίδιος ξέρει ότι δεν είναι.

 

Από την αρχή το ξεκαθαρίσαμε. Δεν είναι ότι δεν θέλει. Είναι ότι δεν μπορεί. Είναι κι ότι γρήγορα εγκαταλείπει την προσπάθεια ξεχνώντας ότι οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αξιολογούνται από τα έργα κι όχι από τις εκδηλώσεις τους. Αυτό δεν έκανε κι ο ίδιος όσο ήταν αντιπολίτευση; Ζητούσε έργα μα του παρουσίαζαν εκδηλώσεις…

 

Αναζητούμε το αναπτυξιακό του όραμα για τον τόπο. Λέτε να βρίσκεται στους αναδασμούς; Μπας και το έχει κρυμμένο στις αρδευτικές γεωτρήσεις; Του ζητούμε να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία εκτός από τα ελάχιστα θα περιλάβει κι αυτά που ο ίδιος προτείνει για τον τόπο της ζωής του.

 

Κλασικό παράδειγμα η έκτακτη ανάγκη ανακαίνισης που του προέκυψε όσον αφορά το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Το χειρίζεται τόσο χαλαρά και λάθος που το έργο δεν θα τελειώσει ούτε το 2019. Αν αντίθετα σπεύσει, τότε τα θετικά σχόλια των πολιτών ο ίδιος θα τα επωφεληθεί.

 

Την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές οι εκλογές του Επιμελητηρίου (έτους 2017) έχουν περάσει στην ιστορία. Πλέον μας απασχολεί το αποτέλεσμα, η συγκρότηση διοίκησης και διοικητικής επιτροπής και φυσικά το μέλλον του φορέα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά.

 

Καθώς το συγκεκριμένο προεκλογικό κεφάλαιο κλείνει, ας προσθέσουμε ένα δύο ακόμη παραλειπόμενα. Ο Δημοσθένης Τουλκίδης επέστρεψε το (περασμένο) Σάββατο από την Κίνα. Για αυτόν δεν υπήρξε κανένα απολύτως θέμα ξεκούρασης. Αμέσως μετά την άφιξη του στην Καβάλα όφειλε να αναχωρήσει πάλι. Αυτήν την φορά για τη Θάσο. Εκεί παρέμεινε την Κυριακή (από το πρωί ως το απόγευμα) αφού ως υποψήφιος με τον Μάρκο Δέμπα έπρεπε να είναι κοντά στην πρώτη μέρα της ψηφοφορίας.

 

Άλλος υποψήφιος μοίρασε το προεκλογικό του έντυπο σε όλα τα καταστήματα της αγοράς. Είχε την πολύ καλή ιδέα κοντά στο πληροφοριακό υλικό που τον αφορούσε να προσθέσει και μια ευχετήρια κάρτα. Για τα Χριστούγεννα που έρχονται. Μπήκε με αυτόν τον τρόπο σε διπλά έξοδα αλλά σίγουρο είναι ότι ξεχώρισε. Ποιος άλλος υποψήφιος βρήκε την ευκαιρία να ευχηθεί χρόνια πολλά στους συναδέλφους του;

 

Για την προεκλογική περίοδο στο Επιμελητήριο ρωτήθηκε χθες ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Ο παλαιότερος υποψήφιος (όλων των συνδυασμών) σημείωσε ότι «… έγιναν λάθος προεκλογικοί χειρισμοί. Από την επόμενη μέρα των εκλογών πάλι όλοι μαζί θα είμαστε». Ο δε Αντώνης Καραγιαννίδης, στο τέλος της προεκλογικής περιόδου σημείωσε: « Προσωπικά κράτησα χαμηλούς τόνους αν και χρησιμοποίησαν τα λόγια μου για προεκλογικό βίντεο. Η επόμενη μέρα των εκλογών αναγκαστικά θα μας βρει όλους μαζί».

 

Σε αστυνομικό τμήμα του Νομού Καβάλας διατυπώθηκε προ λίγων ημερών επώνυμη καταγγελία κατά εκπαιδευτικού. Σύμφωνα με την καταγγελία ο εκπαιδευτικός έκοψε με ψαλίδι μια τούφα μαλλιά μαθητή! Ο μαθητής διηγήθηκε το συμβάν (έγινε την ώρα του μαθήματος) στους γονείς του. Αυτοί στο σύλλογο των γονέων κι έτσι η υπόθεση απασχόλησε κι απασχολεί και την αστυνομία και την αρμόδια υπηρεσία. Κατά πληροφορίες μας η καταγγελία ερευνάτε.

 

Με απόφαση που έλαβε η Δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα δεν θα υπάρχουν φέτος στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων πυροτεχνήματα. Η κ. Δήμαρχος «έκοψε» τη δαπάνη, αφού έκρινε ότι ταιριάζει περισσότερο στα Καλοκαιρινά δρώμενα της πόλης. Υπό άλλες συνθήκες τα πυροτεχνήματα θα έσκαγαν στον ουρανό της πόλης χθες, στην έναρξη των εκδηλώσεων.

 

Αφήστε που φέτος υπήρχε κι ένα άλλο πρόβλημα. Η ώρα των πυροτεχνημάτων θα ήταν η ώρα γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων των εκλογών του Επιμελητηρίου. Δεδομένου του ότι τα Χριστουγεννιάτικα πυροτεχνήματα πυροδοτούνται από την ταράτσα του κτιρίου του Επιμελητηρίου, μπορούσε (λόγω εκλογών και αποτελεσμάτων) να γίνει παρεξήγηση…

 

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει κανονικά αύριο (μέρα πανελλαδικής απεργίας) αλλά όχι στην κεντρική πλατεία. Το ΠΑΜΕ μεταφέρει τη συγκέντρωση του στον Δημοτικό Κήπο για λόγους ανωτέρας βίας. Η αγαπημένη του πλατεία αυτό το διάστημα είναι στολισμένη και έτοιμη για τις εκδηλώσεις. Άρα όχι κατάλληλη για απεργίες.

 

Αν ακούσαμε καλά τότε ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γάκης παρακολούθησε την εκδήλωση του Δήμου Παγγαίου με θέμα τη γεωθερμία ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Έτσι τον προσφώνησε ο Δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης.

 

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Καβάλας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της, για κάθε συνεδρίαση κάθε μέλος του δ.σ. θα αποζημιώνεται με το ποσό 28,80 ευρώ. Ο αριθμός των συνεδριάσεων μπορεί να είναι ως 3 κάθε μήνα και όχι μεγαλύτερη των 5 ωρών η κάθε συνεδρίαση. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται εκτός του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας. Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης αφού προηγουμένως εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη.

 

Σε συνέντευξη τύπου μας καλεί σήμερα το απόγευμα η Δημωφέλεια. Θέμα της συνέντευξης τύπου η παρουσίαση του Ινδικού τηλεοπτικού συνεργείου που πραγματοποιεί γυρίσματα στην πόλης μας στο πλαίσιο κινηματογραφικής παραγωγής.

 

Δύο λόγια για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης. Ούτε φέτος βλέπουμε κάτι συγκεκριμένο, με αρχή- μέση- τέλος. Αποσπασματικές κινήσεις. Που μας μπερδεύουν. Χρησιμοποιούνται νέα υλικά, συμπληρώνονται από παλιά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι λίγο απ’ όλα. Αλλού φώτα, αλλού ξύλινες κατασκευές κτλ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης