• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η προεκλογική περίοδος για την εκλογή νέας διοίκησης στο Επιμελητήριο ήταν μια υπερβολή. Από αυτές που στην Ελλάδα συνηθίζονται. Αρχικά ξαφνιαστήκαμε. Σχετικά γρήγορα προσαρμοστήκαμε. Στο τέλος αντιληφθήκαμε ότι αυτή η υπερβολή ήταν κάτι που ξεκίνησε ένας συνδυασμός, του οποίου η «επιθετική» τακτική ήταν συνειδητή επιλογή. Μια διαρκής καταγγελία που οι άνθρωποι του συνδυασμού πίστευαν ότι τους συνέφερε.

 

Απόφαση τους ενός ή συλλογική απόφαση; Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τούτη τη σημαντική λεπτομέρεια. Παρακολουθήσαμε ταυτόχρονα κλιμάκωση της «επίθεσης» λες και όσοι οργάνωναν και υλοποιούσαν το σχέδιο είχαν χειροπιαστά και συγκεκριμένα αποτελέσματα ότι αυτό αποδίδει.

 

Η κάθε εκλογική και προεκλογική προσπάθεια είναι μια δύσκολη διαδικασία που εκτός από χρήματα χρειάζεται καθαρό μυαλό. Πολύτιμη είναι επίσης η εμπειρία. Όπου υπάρχει. Αν υπάρχει. Πολλές φορές η δικαίωση δια του εκλογικού αποτελέσματος είναι κάτι που εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής προσπάθειας. Στην περίπτωση μας αυτό ισχύει. Απ’ την αντίθετη πλευρά.

 

Ο Παύλος Ζησίμου δήλωσε μετά τις εκλογές ότι η «επιθετική» προεκλογική τακτική έδινε στον ίδιο και στους λοιπούς υποψηφίους του αναγνωρισιμότητα. Δεκτό. Αφαιρούσε ταυτόχρονα άλλα πράγματα. Γεγονός που δεν έγινε αντιληπτό. Στο τέλος δεν ήταν μόνο ένας. Ήταν ένα σωρό ταύροι σε υαλοπωλείο… Κατήγγειλαν τους πάντες και τα πάντα.

 

Αποδείχθηκε ότι εκτός των άλλων προκάλεσαν πόλωση, η οποία βοήθησε τον αντίπαλο. Τον συσπείρωσε. Είχαν να κάνουν με έναν λαβωμένο αντίπαλο. Ο οποίος αμέσως μετά τη διάσπαση, είχε να αντιμετωπίσει και την αμφισβήτηση του επικεφαλής του. Η προεκλογική περίοδος ένωσε όσους ήταν σε κρίση. Η συνεχής και συχνά άδικη καταγγελία «μάζεψε» τον συνδυασμό του κ. Δέμπα. Ο οποίος συχνά στα μέσα ενημέρωσης εμφανίζονταν να αμύνεται, να κινδυνεύει. Στο τέλος κατάφερε την αυτοδυναμία.

 

Η υπερβολή πάντα έχει λάθος αποτέλεσμα. Η υπερβολή παρασύρει, παρεκτρέπει. Ένα σωρό προηγούμενοι υποψήφιοι υλοποιώντας την ίδια υπερβολή έφθασαν στο σημείο να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο. Στον οποίο ήταν οι σίγουροι νικητές. Ο κόσμος τους αυτός άργησαν αλλά κατάλαβαν ότι δεν ήταν κόσμος κι όλων των άλλων.

 

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά ότι μια άλλη προεκλογική προσπάθεια θα είχε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Ο κ. Δέμπας παρά τα εσωτερικά του προβλήματα έφτιαξε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο. Στο οποίο στηρίχθηκε. Είχε αθόρυβη βοήθεια από πολλούς τοπικούς παράγοντες. Στηρίχθηκε επίσης στην παράδοση και «συνταγή» των εκλογικών νικών και του Μαρδύρη και του Τσατσούλη.

 

Αν οι εκλογές του 2006 ήταν ένα πρώτο μάθημα υπέρ της μετριοπάθειας, το 2017 επιβεβαίωσε την αλλαγή όλων των δεδομένων. Όσο κακός κι αν είναι ο αντίπαλος σου πρέπει να τον σεβαστείς. Οφείλεις να προσεγγίσεις το εκλογικό σώμα ψύχραιμα. Θα φωνάξεις μόνο όταν πρέπει. Θα ειρωνευτείς όταν σου δοθεί η ευκαιρία. Κι επειδή η καταγγελία δεν μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας, θα καταγγείλεις μόνο όταν χρειάζεται.

 

Πορεύεσαι με τον απαραίτητο πολιτικό πολιτισμό, μαθαίνεις από τους άλλους, μιλάς με τους αντιπάλους και κυρίως εμπνέεις. Δημιουργείς προοπτική νίκης προβάλλοντας τα προτερήματα σου κι όχι μόνο τις αδυναμίες των άλλων. Είναι δύσκολος ο δρόμος προς την οποιαδήποτε εκλογική νίκη. Ούτε φυσικά αυτή μπορεί να έρθει μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ή 35 ημερών.

 

Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι η επόμενη μέρα των εκλογών του Επιμελητηρίου δεν έχει καμία σχέση με την προεκλογική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι τα λάθη έγιναν γρήγορα αντιληπτά και διορθώθηκαν. Φυσικά και χρειάζεται αντιπολίτευση η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου. Μια αντιπολίτευση ουσίας, προτάσεων, χαμηλών τόνων και εύστοχων παρατηρήσεων.

 

Σχολιάζουμε θετικά τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εκλογική του επικράτηση ο κ. Δέμπας. Πανηγύρισε μετρημένα, έσπευσε στο «στρατόπεδο» των αντιπάλων να μιλήσει μαζί τους, από το βράδυ της Τρίτης αναφέρθηκε στην ενότητα και στην κοινή προσπάθεια. Ευτυχώς δεν υπάρχουν ρεβανσισμοί.

 

Αν κοντά σε όλα αυτά υπάρξει μια έμπρακτη διάθεση συνεργασίας με την αντιπολίτευση, όλα θα είναι καλύτερα. Ο κ. Δέμπας δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Πρέπει να εξασφαλίσει (εφόσον αυτό είναι επιτρεπτό από τη νομοθεσία) συμμετοχή της αντιπολίτευσης και στη διοικητική επιτροπή. Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι 21-0 κι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσει αφού όλοι μαζί θα είναι όταν θα κληθούν να βοηθήσουν και την επιχειρηματικότητα και την αγορά.

 

Για το τέλος αφήσαμε τον κ. Κίμωνα Παπαδόπουλο. Ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να καταλάβουμε το ενδιαφέρον και την υποψηφιότητα του συμπαθούς Κίμωνα στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Μας φαίνεται  κάτι ξαφνικό και παράταιρο.

 

Ο κ. Παπαδόπουλος κράτησε χαμηλούς τόνους κι αυτό εκτιμήθηκε. Δεν έλυσε διαδικαστικά προβλήματα, παρουσίασε αδυναμίες αν και χρόνο είχε στη διάθεση του. Ίσως περισσότερο κι από αυτόν του Μ. Δέμπα. Αν όντως ενδιαφέρεται για τον φορέα, θα μας το δείξει από εδώ και πέρα.

 

Διαβάστε επίσης