μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εξ αιτίας και των αυξημένων βροχών των προηγούμενων ημερών, άρχισαν να πέφτουν σοβάδες από την εξωτερική πλευρά του Αμφιθεάτρου. Οι χθεσινές φωτογραφίες δείχνουν το πρόβλημα που δημιουργείται, κοντά στο παρκινγκ του Διοικητηρίου .

==========================================================================

Τα νέα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν είναι καλά. Ούτε φυσικά για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Δημοσιεύουμε σήμερα φωτογραφίες από τη βόρεια και εξωτερική πλευρά του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου, εκεί όπου άρχισαν να ξεκολλούν και να πέφτουν στο έδαφος σοβάδες! Το πρόβλημα είναι προς το παρόν μικρής έκτασης (εύκολα αντιληπτό, κοντά στο παρκινγκ του Διοικητηρίου), σύντομα όμως θα μεγαλώσει.

 

Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της ανάγκης άμεσης επέμβασης στο Αμφιθεάτρο, η οποία (επιτέλους) βρίσκεται σε τελική φάση ωρίμανσης. Καιρό τώρα ασχολούμαστε με την εκκρεμότητα. Προβάλλουμε σε βαθμό παρεξήγησης την υποχρέωση της Περιφέρειας και της Π.Ε. Καβάλας να κάνουν κάτι. Προσπαθούν. Κάνουν ότι μπορούν, μα οι ενέργειες τους άργησαν και αργούν. Κακώς.

 

Ξαναγράφουμε ότι οι φωτογραφίες με τους πεσμένους σοβάδες είναι ένα ακόμη καμπανάκι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να βιαστούν. Να κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Άραγε μια παρέμβαση στο εξωτερικό του Αμφιθεάτρου είναι στο πρόγραμμα τους; Είναι αντικείμενο της υπό εκπόνηση μελέτης; Ελπίζουμε να είναι. Διαφορετικά πρέπει επειγόντως να βρεθούν κι άλλα χρήματα για το ίδιο έργο.

 

Δεν είναι καλά τα νέα και στην υπόθεση του Βιοτεχνικού Πάρκου. Από το Φθινόπωρο του 2014 που η παρούσα διοίκηση ανέλαβε τα καθήκοντα της, μέχρι και σήμερα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Φθάσαμε στο σημείο τα χρέη να απασχολούν και τα δικαστήρια, όπου η Περιφέρεια ΑΜΘ απουσιάζει. Οι δίκες γίνονται σύντομα, το αποτέλεσμα (η απόφαση του δικαστηρίου) αυξάνει το χρέος του ΒΙΟΠΑ προς τρίτους.

 

Χθες πρώτη φορά ακούσαμε δειλά δειλά τον κ. Μαρκόπουλο να υπαινίσσεται μια αντίδραση. Μια πρωτοβουλία. Μια κίνηση. Προχθές ήταν που ο Μάρκος Δέμπας που συζητώντας το πρόβλημα με τον κ. Μέτιο, άφησε να εννοηθεί ότι η διοίκηση ζητά έναν ακόμη μήνα προκειμένου να αποφασίσει  τι θα κάνει. Δυστυχώς- εδώ που έφθασαν τα πράγματα- τις 30 μέρες που ζητά δεν μπορεί να τις έχει.

 

Διαβάσαμε χθες στη Διαύγεια κάτι ακόμη. Διαφημιστική δαπάνη της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Via Egnatia 2017» στην Καβάλα δεν πληρώθηκε. Η τοπική εταιρία που της οφείλονται 5.000 ευρώ, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και η αρμόδια οικονομική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να πληρωθεί τώρα το ποσό. Εφόσον αυτή δεχθεί να μην εισπράξει τους τόκους!

 

Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά. Κάτι πάντα ανακύπτει και το πράγμα στραβώνει. Ακόμη και το πιο εύκολο, το πιο απλό. Την ίδια στιγμή οι Δήμοι (π..χ. οι 4 Δήμοι του Νομού Καβάλας) έχουν μια αποτελεσματικότητα που …. «βγάζει» μάτι! Όσο και να μας το εξηγούν, δε θα το καταλάβουμε ποτέ: Πώς οι Δήμοι μπορούν και κάνουν ότι θέλουν, ορισμένες φορές υπό καθεστώς «εδώ και τώρα», ενώ οι Περιφέρειες (π.χ. η Περιφέρεια ΑΜΘ) πνίγονται σε μια κουταλιά νερό!

 

Δημιουργήθηκε μεγάλη παρεξήγηση για τη μουσική εκδήλωση στους πεζόδρομους την περασμένη Κυριακή. Ο Δήμος Καβάλας δέχεται κριτική, αν και όπως φαίνεται έκανε πολύ λιγότερα από αυτά που τον κατηγορούν. Μακάρι η συγκεκριμένη παρεξήγηση να είναι αφετηρία για περισσότερες εκδηλώσεις του ιδιωτικού τομέα, όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Ο δε Δήμος Καβάλας σαφώς και πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ώστε όλοι να καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει και γιατί.

 

Ας μη χάνουμε το χρόνο μας σε ανούσιες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Η καλή μας η Καβάλα ετοιμάζεται για την θερινή περίοδο. Ετοιμάζεται για τις επόμενες εκδηλώσεις της. Ετοιμάζεται για την Λευκή Νύχτα. Σχέδια και όρεξη να υπάρχουν. Όλα θα γίνουν, όλα τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν.

 

Μήπως αυτήν την φορά ακούμε καλά; Μήπως ήρθε (ή έστω πλησίασε) η ώρα να γίνουν οι αλλαγές στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Καβάλας; Ναι, αυτές που τις συζητάμε και τις περιμένουμε από τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

 

Η διοίκηση του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» συνάντησε τον Μητροπολίτη Στέφανο, από τον οποίο ζήτησε βοήθεια για το γνωστό και μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ο Σεβασμιότατος απάντησε αυθόρμητα, είπε ότι δεν γνωρίζει το ιστορικό της υπόθεσης. Ούτε το που βρισκόμαστε σήμερα.

 

Αντίδραση λογικότατη. Βρίσκεται στην Καβάλα κάτι περισσότερο από 3 μήνες. Τον βοηθήσαμε να ενημερωθεί, να προσαρμοστεί δίνοντας σαφή προτεραιότητα στα ευχάριστα γεγονότα του τόπου μας. Ξεχάσαμε να του πούμε για τα προβλήματα, ειδικά για αυτά στα οποία μπορεί να βοηθήσει. Αυτά τα μαθαίνει μόνος του…

 

Σύμφωνα με τα οικονομικά της Ιεράς Μητρόπολης, όπως γνωστοποιήθηκαν ευρύτερα τον καιρό του θανάτου του προηγούμενου Μητροπολίτη, κάτι μπορεί και πρέπει να γίνει. Χωρίς να αδικούμε αυτό που έγινε και ξαναέγινε στο παρελθόν, μια ακόμη προσπάθεια ήρθε η ώρα τώρα να αρχίσει. Αυτά τα παιδιά του ιδρύματος αξίζουν την στήριξη και του Μητροπολίτη Στέφανου. Αν γίνει μια καινούργια αρχή από την Μητρόπολη, θα πιεστούν να βοηθήσουν κι όλοι οι υπόλοιποι τοπικοί παράγοντες.

 

Στην Καβάλα ήταν τις προηγούμενες μέρες ο Παναγιώτης Γιαννάκης με την οικογένεια του. Έτρωγε στην «Κυρά Βαγγελιώ» παρέα με την οικογένεια του Νίκου Καλφόπουλου. Έγινε αντιληπτός από τους υπόλοιπους θαμώνες κι άρχισε αμέσως να φωτογραφίζεται, να μοιράζει αυτόγραφα.

 

Στο ίδιο κατάστημα βρίσκονταν ο Βαγγέλης Παππάς με τον Μανώλη Κελαϊδακη. Σχετικοί με το μπάσκετ, έσπευσαν να κεράσουν τον έλληνα προπονητή σπιτικό χαλβά με σιμιγδάλι! Όλα αυτά έγιναν την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι, την οποία ο κ. Γιαννάκης την πέρασε στην πόλη μας.

 

Ο Δήμος Καβάλας συνηθίζει τις συνεντεύξεις τύπου πριν από σημαντικές εκδηλώσεις του. Είναι μια ισχυρή παράδοση, μια απαραίτητη ενέργεια προβολής. Για τις εκδηλώσεις της πρόσφατης Καθαράς Δευτέρας αυτό δεν έγινε. Λάθος και σημαντική παράλειψη.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς ασκεί κριτική στη Δήμαρχο επειδή αφήνει ελεύθερο πεδίο στο συνάδελφο της Βαγγέλη Λαμπάκη, δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης. Η κριτική επεκτείνεται και στον κ. Λαμπάκη. Ο οποίος εσχάτως απάντησε στον κ. Παππά, τα λόγια του οποίου απέρριψε.

 

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την φανερή ζήλεια της Αλεξανδρούπολης, σε θέματα όπου η Καβάλα διακρίνεται και την ξεπερνά. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να έχει δίκιο στα όσα λέει ο κ. Παππάς. Το βασικό συμπέρασμα των οποίων είναι ότι η κ. Τσανάκα πρέπει να εμφανίζεται προσεκτικότερη. Η Αλεξανδρούπολη καιροφυλαχτεί. Συχνά το ίδιο πράγμα το καταλαβαίνουμε στις ερωτήσεις στη Βουλή ενός ακόμη εκπροσώπου της, του  βουλευτή της ΝΔ Έβρου κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη.

 

Δεν είναι ο Λαμπάκης ή μόνο ο Λαμπάκης. Ένα σωρό Εβρίτες μας κοιτούν παράξενα επειδή τους ξεπερνούμε σε πολλούς και διάφορους τομείς. Ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας και όχι μόνο, πρέπει να αντιληφθούν ότι ενδοπεριφερειακά τα δεδομένα άλλαξαν. Δεν είναι η Κομοτηνή, είναι η Αλεξανδρούπολη που ώρες ώρες μας δίνει την εντύπωση ότι δεν μας πολυσυμπαθεί.

 

Οι πρώην απολυμένοι της ΒΦΛ «ξέχασαν» να καλέσουν την Πρωινή στην εκδήλωση κοπής της πίτας τους, την περασμένη Παρασκευή στο ΕΥΚ. Καταλαβαίνουμε τον λόγο. Όταν σεκιουριτάδες επιστρατεύονται για τη γενική συνέλευση του ΕΥΚ, η εφημερίδα μας δεν μπορεί να σωπάσει. Οφείλει να καταγγείλει το γεγονός. Αυτό δεν αρέσει κι έτσι υπάρχει η… τιμωρία.

 

Εσχάτως ακούμε λόγια σύμφωνα με τα οποία ο κ. Νίκος Βογιατζίδης είναι πιθανό να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΕΥΚ, με αφορμή τις εκλογές του Σαββάτου. Η πληροφορία στηρίζεται σε απόφαση του κ. Μακρογιάννη να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου. Ότι και να γίνει, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η νέα διοίκηση του ΕΥΚ (όσο νέα κι αν είναι) θα πορευτεί χέρι χέρι με τους σεκιουριτάδες. Ασπίδα προστασίας της στο ΠΑΜΕ. Το οποίο τι ζητά; Δημοκρατία και διαφάνεια.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση μετάταξης τοπογράφου μηχανικού. Τα νέα για το Δήμο Θάσου είναι ευχάριστα αφού μετατάσσεται στις υπηρεσίες του αυτής της ειδικότητας υπάλληλος που έως τώρα εργάζονταν στο Δήμο της Θεσσαλονίκης.

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕ). Ο εκπρόσωπος της ΑΜΘ σε αυτό, πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας μετέχει στη διοικητική επιτροπή με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις. Στον κ. Γεωργιάδη ευχόμαστε καλή επιτυχία. Ουσιαστικά διαδέχεται τον Άγγελο Τσατσούλη, έστω κι αν η θέση του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου στην ΚΕΕ ήταν αρκετά πιο σημαντική.

 

Διαβάστε επίσης