μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Ο εκπρόσωπος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης κατήγγειλε χθες τον Κωστή Σιμιτσή. Η καταγγελία αφορούσε συνολικά τους 4 δημάρχους του Νομού, ειδικότερα όμως αυτόν της Καβάλας. Ουδείς δήμαρχος του Νομού Καβάλας βρέθηκε την Δευτέρα στην ημερίδα του κόμματος με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτός όμως της πρωτεύουσας του νομού έκανε το … αδιανόητο. Πήγε στο Αμφιθέατρο, έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης κι αποχώρησε πριν η ημερίδα αρχίσει. Αυτά είπε χθες ο κ. Μορφίδης, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε το πρωί στο Στέκι της Νέας Πόλης.

 

Λυπούμαστε αλλά δεν είπε όλη την αλήθεια αλλά ένα μέρος της μόνο. Αυτό που τον βολεύει. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Σιμιτσής έφυγε από τον χώρο της εκδήλωσης πριν αυτή αρχίσει. Η ημερίδα όμως άργησε να αρχίσει 50 περίπου λεπτά! Χρονικό διάστημα στο οποίο ο κ. Σιμιτσής ήταν στο Αμφιθέατρο και περίμενε. Όταν είδε ότι η ημερίδα αργεί- κι ενώ όντως είχε κάνει δηλώσεις- αποχώρισε, αφήνοντας στη θέση του τον αντιδήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη.

 

Αυτή είναι όλη η αλήθεια του περιστατικού που έγινε αφορμή καταγγελίας. Δηλαδή πριν ο κ. Μορφίδης καταγγείλει τον Δήμαρχο έπρεπε- στα πλαίσια της αυτοκριτικής – να μιλήσει για τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Αυτούς που κάλεσαν όλο τον κόσμο στις 7.30 στο Αμφιθέατρο αλλά η εκδήλωση άρχισε στις 8.20! Κάποιοι είχαν και την υπομονή και το κίνητρο να περιμένουν. Άλλοι όχι. Ο Δήμαρχος ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Κάποια στιγμή –κι αφού για ώρα μάταια περίμενε να αρχίσει η ημερίδα- αποχώρησε για την κομματική εκδήλωση του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Γινόταν άλλωστε απέναντι από το Αμφιθέατρο. Στο ξενοδοχείο Ωκεανίς.

 

Αν πιστέψουμε τον κ. Μορφίδη φταίει μόνο ο Δήμαρχος που έφυγε. Αν αντίθετα θέλουμε να είμαστε δίκαιοι τότε φταίνε κι όσοι τον προσκάλεσαν. Τον προσκάλεσαν στις 7.30 και τον άφησαν να περιμένει (χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος) περίπου 50 λεπτά. Αν αυτό είναι σωστό και εντός των κανόνων τότε κανένα πρόβλημα. Φοβόμαστε ότι δεν είναι.

 

Η παρατήρηση γίνεται με αφορμή την προχθεσινή ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και την καταγγελία Μορφίδη. Αφορά όμως όλους αυτούς που οργανώνουν κάτι, το οποίο το αργούν τόσο πολύ που στο τέλος το «σκοτώνουν». Πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποχωρούν από την εκδήλωση μόνο οι επώνυμοι. Φεύγουν –αφού δεν μπορούν να περιμένουν άλλο- κι άλλοι. Ανώνυμοι αλλά αρκετοί.

 

Με την ευκαιρία οφείλουμε να επανέλθουμε σε αυτό που συχνά λέμε «συνέπεια των διοργανωτών». Στον μακρύ κατάλογο των εκδηλώσεων που πάντα αργούν (ορισμένες πολύ) έχουν περίοπτη θέση οι συνήθεις διοργανωτές. Ο Δήμος Καβάλας, οι άλλοι φορείς και φυσικά οι σύλλογοι. Ορισμένες φορές πάντως το κακό παραγίνεται. Φθάνουμε έτσι σε αργοπορία όπως αυτή που περιγράψαμε. Τα σημειώναμε άλλωστε και χθες. Η συνέλευση του ΠΑΣΟΚ άρχισε με 40 λεπτά καθυστέρηση κι η ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ με 50. Μετά, μας λέει με τον τρόπο του ο Κώστας Μορφίδης, δεν φταίνε όσοι καθυστερούν αλλά αυτοί που αποχωρούν γιατί δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

 

Όταν μάλιστα είναι Δήμαρχοι εν ενεργεία, τότε ακόμη χειρότερα. Ή μάλλον ακόμη καλύτερα. Η αντιπολίτευση βρίσκει τον τρόπο να τους καταγγείλει, να φωνάξει εναντίον τους. Δηλαδή να βγει κι από πάνω… Όλη αυτή η ιστορία μας θυμίζει πολύ το παράδειγμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ενός κόμματος που όλα μα όλα τα βρίσκει στραβά. Οι άνθρωποι του οποίου έχουν παρασυρθεί σε μια γκρίνια καθημερινή. Τόσο συνηθισμένη που αν κάτι σχετικο δεν διαβάσουμε κάθε, μας ξενίζει. Τους ψάχνουμε να τους βρούμε μήπως δεν είναι καλά. Μήπως αρρώστησαν.

 

Κι ενώ στην κριτική οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πρώτοι και καλύτεροι, από την αναγκαία αυτοκριτική μονίμως απουσιάζουν. Θυμάστε την εσωκομματική ψηφοφορία για τους συνέδρους της Καβάλας; Ουδέποτε ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα. Τότε δικαιολογούνταν ότι έστειλαν όλο το υλικό στην Αθήνα, προκειμένου το αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από εκεί. Ακόμη το περιμένουμε…

 

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία κι απαραίτητη η κριτική. Όπως και η καταγγελία. Αρκεί να είναι εύστοχη κι αντικειμενική. Αρκεί να έπεται της αυτοκριτικής. Αν δηλαδή ο Κώστας Μορφίδης αναγνώριζε πρώτα το σφάλμα των διοργανωτών της ημερίδας και την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της, θα μπορούσε αμέσως μετά να μιλήσει για τον … κακό δήμαρχο που έφυγε και δεν παρακολούθησε κάτι που όντως έπρεπε να ακούσει.

 

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτή η κακή κι ελληνική συνήθεια της αργοπορίας δεν αλλάζει με τίποτα. Σπάνια τα προγραμματισμένα γεγονότα αρχίζουν στην ώρα τους. Σχεδόν ποτέ. Κι όποτε κάτι τέτοιο συμβεί ή έστω το πλησιάσουν κάποιοι υπεύθυνοι και συνεπείς άνθρωποι, τότε μπορεί να βρουν τον μπελά τους. Επειδή άρχισαν την εκδήλωση ακριβώς την ώρα που είχαν ανακοινώσει!

 

Βαίνει προς ολοκλήρωση το σήριαλ με το νερό της Νικήσιανης, Γεωργιανής και του Αγίου Χριστοφόρου. Αυτό γίνεται για έναν λόγο. Η ΔΕΥΑ Παγγαίου απομακρύνθηκε από τις αρχικές της υπόνοιες και υποψίες. Έκατσε κάτω και έψαξε το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Τότε βρήκε όλες τις απαντήσεις κι εξηγήσεις που αναζητούσε. Κατάλαβε ότι σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν ούτε προβοκάτορες, ούτε φαντάσματα. Μόνο ένα δίκτυο ύδρευσης, την ύπαρξη του οποίου τόσο καιρό δεν γνώριζε.

 

Πριν από 20 μέρες είχε γίνει στο γραφείο του Αρχέλαου Γρανά μια σύσκεψη όπως η χθεσινή. Πολιτικά για τον Δήμο Παγγαίου είχε μιλήσει ο αντιδήμαρχος Τάκης Ηλιάδης. Αρκεί να συγκρίνουμε εκείνα τα λόγια με αυτά που είπε χθες ο Βασίλης Ξουλόγης. Ήταν η μέρα με την νύχτα. Τον δικαιολογούμε όμως τον κ. Ηλιάδη. Τότε το θέμα ήταν πολύ πρόσφατο και κάποιοι της αντιπολίτευσης είχαν σπεύσει σαν κοράκια να το εκμεταλλευτούν για δικούς τους λόγους.

 

Πέρασε ο καιρός. Έπεσαν οι τόνοι. Επικράτησε η λογική. Βρέθηκε μια πρώτη λύση, ετοιμάζεται μια ακόμη καλύτερη. Ποιος κέρδισε απ’ όλα αυτά; Πρώτα πρώτα η ΔΕΥΑ Παγγαίου, πλέον ξέρει με τι υποδομές έχει να κάνει. Δεύτερον η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαδόπουλο συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις. Λειτουργεί σοβαρά, γρήγορα (σχετικά), με τέτοιο τρόπο που στο τέλος ουδείς μπορεί να πει για αυτή το παραμικρό. Είναι υπηρεσία παράδειγμα προς μίμηση, όπως συχνά λέμε. Για τις υπηρεσίες δεν το λέμε τόσο συχνά. Να όμως που ο κανόνας (αν υπάρχει τέτοιος) έχει και τις εξαιρέσεις του.

 

Χορηγία 5.000 ευρώ κάνει η Ενεργειακή Αιγαίου στη φιλανθρωπική πρωτοβουλία του μπάσκετ την Κυριακή. Το έχει υποσχεθεί άλλωστε ο Μαθιός Ρήγας. Σε αυτή τη νέα εποχή των πετρελαίων η Ενεργειακή θα είναι πιο κοντά στην τοπική κοινωνία. Υποθέτουμε λοιπόν ότι έπεται συνέχεια.

 

Διαβάστε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Βόλο, στο κέντρο της πόλης, σε σχέση με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Καταγγελία-υπόμνημα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατέθεσαν κάτοικοι του κέντρου του Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για την μη τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας από τα πολυπληθή καταστήματα στην περιοχή όπως προβλέπει σχετική αστυνομική διάταξη, ενώ τονίζουν ότι την ίδια αστυνομική διάταξη δεν τηρεί και το αρμόδιο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Βόλου κατά τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών λειτουργίας μουσικών οργάνων. Η νομική εκπρόσωπος των κατοίκων επισήμανε ότι ήδη έχει σταλεί υπόμνημα-καταγγελία στην Εισαγγελία, αλλά και στο δήμαρχο, τον πρόεδρο της Δ.Ε. Βόλου, τη Διεύθυνση Υγείας του Νομού και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. «Οι κάτοικοι δεν μπορούν να ησυχάσουν. Πρέπει να εκδοθεί σύντομα η κανονιστική. Εμείς δεν λέμε να κλείσουν τα καταστήματα. Λειτουργούν όμως σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, όχι μόνο κάποιες ώρες, αλλά όλο το 24ωρο, γιατί κανείς δεν τηρεί το ωράριο που προβλέπει η άδεια μουσικών οργάνων, δηλαδή μέχρι 10μ.μ. το χειμώνα και 11μ.μ το καλοκαίρι. Κάποιοι ισχυρίζονται έχουν πάρει άδεια επέκτασης του ωραρίου μέχρι στις τρεις το πρωί ενώ το Σαββατοκύριακο το ωράριο είναι ελεύθερο. Η κατάσταση είναι τραγική πλέον. Οι κάτοικοι, αν δεν λυθεί το θέμα σκοπεύουν να ζητήσουν κι αποζημιώσεις για το γεγονός ότι και οι ιδιοκτησίες τους υποβαθμίζονται».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης