μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια. Μπράβο τους. Συνεδρίασαν την Τετάρτη αλλά για το… φονικό δεν είπε κανείς την παραμικρή κουβέντα. Λες και δεν υπάρχει θέμα κουνουπιών, θαρρείς κι ψεκασμοί άρχισαν από καιρό και συνεχίζονται κανονικά! Με αυτή τη στάση σιωπής έδειξαν σε τι … εκτίμηση έχουν τους πολίτες. Αυτούς που δεινοπαθούν κάθε απόγευμα και βράδυ. Είναι ολοφάνερο το που τους έχουν γραμμένους. Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

 

Εντύπωση προκαλεί η στάση τόσο της αντιπολίτευσης (μικρής και μεγάλης) όσο και της διοίκησης. Ούτε ένας βρέθηκε να κάνει έστω μια ερώτηση. Να πει μια κουβέντα. Μια αισιοδοξία, μια απορία, μια ευχή. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σα να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα!

 

Αυτή είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που μας υπόσχονταν; Τόσο μεγάλη είναι η σχέση της με την καθημερινότητα,με τα προβλήματα των πολιτών; Τι αλήθεια θα συνέβαινε αν το ίδιο πρόβλημα υφίστατο επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης; Θα απασχολούσε ή όχι τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου; Θα υπήρχε η ίδια σιωπή; Το ίδιο κρυφτούλι; Φυσικά και όχι. Αν επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν είχαν αρχίσει ακόμη οι ψεκασμοί τότε η συζήτηση του θέματος στο νομαρχιακό συμβούλιο θα συνεχίζονταν ακόμη… Με πολλές φωνές, διαμαρτυρίες και με τους θιγόμενους κατοίκους π.χ. του Ποντολιβάδου, παρόντες.

 

Οι άνθρωποι είναι καταπληκτικοί. Από τον πρώτο,τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ως τον τελευταίο περιφερειακό σύμβουλο. Πριν από την συνεδρίαση όλοι τους έλεγαν πολλά. Έδιναν συνεντεύξεις στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. Εξέδιδαν ανακοινώσεις. Κι όταν επιτέλους ήρθε η ώρα της συνεδρίασης τότε όλοι μαζί ήπιαν το αμίλητο νερό…

 

Φωνάζουν οι άνθρωποι από διάφορα σημεία της ΑΜΘ. Ενοχλούνται αφάνταστα από τα κουνούπια. Κι έχουν μεγάλο δίκιο. Η Περιφέρεια άρχισε φέτος νωρίς. Προσπάθησε να δράσει αποτελεσματικά. Απέτυχε. Η γραφειοκρατία φρενάρισε τόσο απότομα τις εξελίξεις που πλέον όλοι φοβούνται ότι φέτος δεν θα γίνει τίποτα. Κάτι τέτοιο έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Τότε όμως ήταν το ΚΕΕΛΠΝΟ που έσωσε την παρτίδα. Τώρα ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟ μοιάζει διαθέσιμο. Τα πράγματα σε αυτό έχουν αλλάξει.

 

Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές. Μπορεί η καταπολέμηση να κινδυνεύει με ματαίωση, μπορεί τα κουνούπια να θυμίζουν τα γνωστά στούκας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, υπάρχει όμως και το αουτάν. Υπάρχει το φιδάκι (όχι ο Διαμαντής), υπάρχει η ταμπλέτα κι ένα σωρό άλλα μέσα που τα διαθέτουν μπόλικα φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Εκεί θα βρούμε την παρηγοριά που αναζητούμε. Γιατί θεραπεία –αν δεν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα- δεν υπάρξει καμία.

 

Μετά είναι και το άλλο. Εδώ που φθάσαμε υπάρχουν οι επιστημονικές προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα αξιόπιστο κι αποτελεσματικό; Ή η όποια δράση του Ιούνη θα είναι πιστολιά στον αέρα; Μπορούν να εφαρμοστούν τώρα τα αρχικά σχέδια και προγράμματα ή πέρασε ο καιρός κι η όποια καταπολέμηση δεν θα έχει ουσία; Αυτά θα μας τα πουν –ελπίζουμε- οι ειδικοί. Όταν κατά τον… 15Αύγοστου εγκριθεί και από το … διεθνές δικαστήριο της Χάγης η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής διακριτικά ξεχωρίζει τον Κώστα Αντωνιάδη, για τον οποίο δηλώνει ότι είναι πιο αυτοδιοικητικός από τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Η δε Μαρίνα Φιλιππίδου (κατ’ επανάληψη υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καβάλας) εκτιμά ότι και οι δύο (Αντωνιάδης και Κλειτσιώτης) έχουν τις προϋποθέσεις να ενώσουν την Νέα Δημοκρατία της Καβάλας, που είναι διασπασμένη από το 2005. Η συζήτηση για τον υποψήφιο της ΝΔ στον Δήμο Καβάλας συνεχίζεται, αλλά μόνο μεταξύ του Κώστα και του Ντίνου. Τρίτος δεν υπάρχει.

 

Αυτό το μήνυμα καλό είναι να το λάβουν και να το έχουν υπόψη τους όσοι έχουν κρυφές ελπίδες… Ναι, υπάρχουν τέτοιοι. Οι ελπίδες τους όμως εκτός από κρυφές είναι κι ελάχιστες. Αυτοί που δεν έχουν «τοποθετηθεί» ακόμη (ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα) είναι οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης. Ο Υφυπουργός –εκτιμούν αντικειμενικοί παράγοντες της ΝΔ Καβάλας- θα προτιμήσει τον Ντίνο. Ο Πασχαλίδης, δεν μιλάει και δεν λαλάει.

 

Συμπάσχουμε. Συμπαριστάμεθα. Στηρίζουμε τον Θοδωρή Γκόνη που έκανε ότι μπορούσε. Ήθελε να κρατήσει μυστικό το πρόγραμμα του φεστιβάλ Φιλίππων. Πάλι όμως δεν τα κατάφερε. Προδόθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου. Οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν τον μεγάλο του στόχο, έστειλαν αντίγραφο των εκδηλώσεων στη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Από εκεί το πρόγραμμα έφθασε σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Παρουσιάστηκε στα μέσα πριν το παρουσιάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Δηλαδή μια κατάσταση σκέτη μαύρη θάλασσα…

 

Επειδή δεν φαίνεται να έχει ακόμη προσαρμοστεί στα δεδομένα μιας μικρής πόλης όπως η Καβάλα, οφείλει να σκεφθεί καλά. Στο τέλος θα αντιληφθεί ότι οι μικρές κοινωνίες δεν έχουν μυστικά. Δεν μπορούν να κρατήσουν τέτοια. Του χρόνου λοιπόν κάθε εκδήλωση που θα «κλείνει», να την ανακοινώνει με χωριστό δελτίο τύπου. Μόνο έτσι θα καταφέρει επιτέλους αυτό που προσπαθεί τόσο καιρό. Να ανακοινώσει αυτός- ως καλλιτεχνικός διευθυντής- το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων. Αλλά μέχρι του χρόνου ποιος ζει, ποιος πεθαίνει…

 

Κι εν πάση περιπτώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν θα κριθεί από το ανακοίνωσε αυτός ή κάποιος άλλος το πρόγραμμα. Αυτό δεν ήταν ποτέ το μείζον. Θα κριθεί από τις εκδηλώσεις, την επιτυχία τους τόσο από πλευράς ουσίας όσο κι από πλευράς προσέλευσης του κοινού. Σχετικά με τα έξοδα, αν καταλάβαμε καλά φέτος το φεστιβάλ θα γίνει με 60.000 ευρώ περίπου. Είναι ή δεν είναι ρεκόρ μικρότερου προϋπολογισμού;

 

Δέκα περίπου Βούλγαροι από το Μπάνσκο ήρθαν χθες στην Καβάλα για να λάβουν μέρος σε συνάντηση με θέμα τον τουρισμό. Πρόκειται για απλούς ανθρώπους, υπαλλήλους του Δήμου αλλά και μικροεπαγγελματίες. Με το που έφθασαν στην Καβάλα είχαν αμέσως το πρώτο πρόβλημα. Που θα παρκάρουν… Αφού έψαξαν κι ελεύθερη θέση δεν υπήρχε πουθενά, απευθύνθηκαν στα οργανωμένα πάρκινγκ. Ίσα ίσα που πρόλαβαν μια από τις τελευταίες άδειες θέσεις.

 

Άλλοι Βούλγαροι που έρχονται μόνοι τους στην Καβάλα (χωρίς να συμμετέχουν σε συναντήσεις κι επίσημα προγράμματα) βρήκαν άλλη λύση. Παρκάρουν στις περιφερειακές του κέντρου περιοχές. Μπροστά από το 6ο Λύκειο ας πούμε. Μαζί με ένα σωρό έλληνες, παρκάρουν άλλοι τόσοι Βούλγαροι τουρίστες. Παράνομα μεν αλλά έτσι κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

 

Μέσα σε αυτό το καθημερινά «πλούσιο» αστυνομικό δελτίο δεν συναντήσαμε την είδηση της προηγούμενης εβδομάδας. Ένας ηλικιωμένος παραμόνευε κάθε βράδυ σε κεντρικό περίπτερο προκειμένου να κλέψει μπόλικες τοπικές εφημερίδες. Τις οποίες πουλούσε το πρωί πόρτα πόρτα. Τις έκλεβε ξημερώματα, μόλις τις άφηναν στο περίπτερο οι διανομείς. Οι περιπτεριούχοι παραμόνευαν και τον έπιασαν στα πράσα. Τον συγχώρεσαν όμως και τον άφησαν να φύγει, αφού του πήραν τις εφημερίδες που πάλι είχε κλέψει. Τους υποσχέθηκε ότι δεν θα το ξανακάνει.

 

Στη θέση του έβαλε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, όταν ο τελευταίος από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να καπηλευτεί τον τραγικό θάνατο του 20χρονου πεζοναύτη και να διαχωρίσει για μία ακόμα φορά σε ελληνικό και… αλλοδαπό τον ανθρώπινο πόνο για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. «Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι και η μανούλα του λαθρομετανάστη, όταν πεινάει ή όταν πονάει ο γιος της, πονάει κι εκείνη όπως και η δική μου και η δική σας», σχολίασε ο κ. Καλαντζής μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο βουλευτής της Χ.Α. Όταν μάλιστα ο τελευταίος απάντησε με ειρωνικό ύφος «να κάνουμε ενός λεπτού σιγή για τη μανούλα του λαθρομετανάστη», ο προεδρεύων στην Ολομέλεια του Σώματος βουλευτής Καβάλας επανέλαβε: «Όπως και η δική μου και η δική σας», αποσπώντας το χειροκρότημα των συναδέλφων του από όλες τις πτέρυγες.

 

 

Διαβάστε επίσης