Δύο μέρες στις Βρυξέλες (χθες και προχθές), στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών. Στο περιθώριο της διαδικασίας ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τους Πτωχό Δ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Χαρδαλιά Ν. Περιφερειάρχη Αττικής, Μπακογιάννη Κ τ.Δήμαρχο Αθήνας και Δ Καφαντάρη τ. Δήμαρχο Πύλου.
Μία ακόμη φορά χρειάζεται να επαναλάβουμε και να θυμηθούμε κάποια πράγματα, ώστε πιο εύκολα να αντιληφθούμε το τι συμβαίνει και τι ισχύει σήμερα. Το πανέξυπνο κράτος έκανε… δώρο στην αυτοδιοίκηση τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους συνολικά. Τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Οι Δήμοι αποδέχθηκαν το υποτιθέμενο δώρο μετά μεγάλης χαράς. Αρχικά. Στην πορεία διαπίστωσαν πόσο έμπλεξαν…
Από τη δωρεά (ή μάλλον από τις δωρεές), πέρασε καιρός. Χρόνια. Ίσως και μία ή δύο δεκαετίες. Σήμερα όλες αυτές οι εγκαταστάσεις απαιτούν προσωπικό που δεν υπάρχει. Χρήματα, που επίσης δεν υπάρχουν. Κι όπου βρίσκονται (σπανίως φυσικά), νέα προβλήματα ανακύπτουν.
Προχθές ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Τσεκμέζογλου εξήγησε ότι τα έγγραφα και η οικοδομική άδεια βάσει της οποίας κατασκευάστηκε το γυμναστήριο της Καλαμίτσας, παρουσιάζουν ελλείψεις. Σημαντικές και σχετικές με το έργο ενίσχυσης της στέγης του. Αν κάποιος δεν γνωρίζει συγκεκριμένα τι κατασκευάστηκε τότε, δεν έχει τη δυνατότητα να το διορθώσει σήμερα. Στην προκειμένη περίπτωση- είπε- δεν μπορούν να βρεθούν τα στατικά του συγκεκριμένου έργου.
Υπάρχουν και χειρότερα. Για το έργο ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου των Κρηνίδων έπρεπε νωρίτερα να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Επειδή αυτή δεν εκδόθηκε στην ώρα της. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το κράτος κάνοντας αυτές τις παραχωρήσεις απαλλάχτηκε πολλών προβλημάτων. Και τώρα κάνει το… αυστηρό. Κάθε φορά που η αυτοδιοίκηση προσπαθεί να διορθώσει τα δικά του λάθη και παραλείψεις.
Αν οι Δήμαρχοι είχαν φωνή και μάλιστα διαμαρτυρίας, θα είχαν πιέσει και θα είχαν πετύχει πολλά. Οι περισσότεροι Δήμαρχοι «παλεύουν» με θέματα που δεν είναι δικά τους. Υποχρεώνονται να τα λύσουν. Δέχονται κριτική όταν δεν τα καταφέρνουν. Καλά να πάθουν. Αυτή η διαχρονική παθητική τους στάση, αυτή του φέρνει σε δύσκολη θέση. Το χειρότερο; Ενώ για όλα φταίει το κράτος, αυτό επιδιώκει να βγει κι από πάνω!
Ο κρατικός μηχανισμός είναι «μανούλα» στο να ελέγχει αυστηρά όλους τους άλλους. Ξέρει να αποφεύγει την αυτοκριτική. Παραβλέπει τις ευθύνες του. Αυτό το κράτος είναι γνήσια Ελληνικό. Συμπεριφέρεται έτσι ώστε να δίνει το … καλύτερο παράδειγμα στους πολίτες του. Που εύκολα και αμέσως το αντιγράφουν… Κάνουν κι αυτοί τα ίδια.
Η Αναστασία Ιωσηφίδου μίλησε παραπάνω του κανονικού στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές. Ως πρόεδρος ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης μετά από διαδοχικές παρατηρήσεις, επιχείρησε να την διακόψει. «Ξεπερνάτε τους χρόνους» της είπε. Η κ. Ιωσηφίδου πάντα ετοιμόλογη, ζήτησε το χρονόμετρο να λειτουργεί και να ισχύει για όλους και όχι μόνο για την ίδια.
Τις καλύτερες ωστόσο ατάκες τις ακούσαμε- προ ημερήσιας διάταξης- από τον Χρήστο Ποτόλια. Μία ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης, ήρθε η ώρα του. Αμέσως εξομολογήθηκε: «… τι να πω τώρα; Με όσα προηγήθηκαν με έχετε μπερδέψει». Τελικώς έκανε τις ερωτήσεις και παρατηρήσεις του, όλες είχαν πολιτική χροιά και ιδεολογική προσέγγιση. Όπως πάντα φυσικά.
Και αυτή τη φορά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Κανείς πολίτης στην αίθουσα, ελάχιστοι παρακολουθούσαν από την live μετάδοση του διαδικτύου. Το γεγονός φυσικά και έχει τη σημασία του.
Επισήμως έγινε γνωστό, μετά από ερώτηση στον Αντιδήμαρχο Αλέξη Γούλα, ότι το έργο κατασκευής κυκλικού κόμβου στην οδό Κουντουριώτου μετατέθηκε για να γίνει μετά το Πάσχα. Αυτό ζήτησε επίμονα και ο Εμπορικός Σύλλογος δια του προέδρου του κ. Γιάννη Κελγιώργη. Ο κ. Γούλας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι το έργο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί έναν μήνα. Από τότε που θα αρχίσει. Να το πιστέψουμε (το χρονοδιάγραμμα);
6 συμπολίτες ήταν χθες κατηγορούμενοι στο Μονομελές για μη έγκαιρη κατάθεση δήλωσης πόθεν έσχες. Οι 5 τις έκαναν εκ των υστέρων και αθωώθηκαν. Ένας ούτε κατέθεσε εκ των υστέρων, ούτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε πρόστιμο 500 ευρώ συν τα δικαστικά έξοδα. Οι 6 κατηγορούμενοι (και 5 εξ αυτών αθώοι) ήταν 1) πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, 2) εκπαιδευτικός πρώην μέλος της δημοτικής επιτροπής Παιδείας, 3) διευθυντής κλινικής, 4) διευθυντής συνεταιριστικής οργάνωσης , 5) συντάκτης άρθρων σε ιστοσελίδα, 6) καθηγητής του πρώην ΤΕΙ Καβάλας.
Χθες Πέμπτη τα τροχαία είχαν την τιμητική τους στην Καβάλα. Αν και τις προηγούμενες μέρες με τις συνεχείς βροχές αυτά ήταν ελάχιστα ή και καθόλου. Η μέρα ξεκίνησε με καραμπόλα στις στροφές του Αγίου Σίλα. Ενεπλάκησαν 6 οχήματα που όπως φαίνεται δεν τηρούσαν σωστές μεταξύ τους αποστάσεις. Αργότερα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά οχήματα στην Ραψάνη, διασταύρωση των οδών Βουλγαροκτόνου και Ζαλόγγου. Για αυτήν τη διασταύρωση στο παρελθόν είχε τεθεί και θέμα ρύθμισης της κυκλοφορίας με φωτεινούς σηματοδότες.
Τελικά η ΑΔΕΔΥ Ν. Καβάλας επέλεξε ΠΑΜΕ. Σε αυτήν την απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετάσχει στην απεργία της Τετάρτης. Στην πλατεία Ελευθερίας. Κατόπιν τούτου στο Εργατικό Κέντρο δικαιούνται να τραγουδούν το γνωστό τραγούδι «Πιο καλή η μοναξιά»…
Ήταν κάτι που όλοι το περίμεναν. Το θεωρούσαν σίγουρο. Η πραγματοποίηση ΕΔΕ για την υπόθεση του 15ου Δημοτικού. Αποφασίστηκε και είναι σε εξέλιξη- ακούμε- από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Καβάλας. Λέγεται επίσης ότι στην ΕΔΕ εκτός των εκπαιδευτικών καλούνται να συμμετέχουν καταθέτοντας και γονείς μαθητών του ίδιου σχολείου.
Πόσο ακόμη θα αντέξει ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας; Κι αυτό του το εορταστικό ωράριο αποφεύγει τη συνεχόμενη λειτουργία των καταστημάτων. Προβλέπει μεσημβρινή διακοπή και ανάπαυση. Για πόσο ακόμη αλήθεια;
Είδηση από την πόλη της Δράμας, μέσω του alpha-news.gr: «Την διαβεβαίωση ότι μέχρι τέλος του 2025 θα έχει λυθεί το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης τάφων στα κοιμητήρια της Δράμας, έδωσε σε συνέντευξη του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας Σταμάτης Ρεμόντης. Ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησε ηλεκτρονική καταγραφή των ταφών και του ιστορικού τους, από το 1937 μέχρι σήμερα. Μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει πάνω από 1,5 χρόνο, δεδομένου ότι οι τάφοι στα κοιμητήρια του Δήμου, είναι πάνω από 8.900.
«Δυστυχώς το σύστημα μέχρι σήμερα γίνεται με μπακαλοτέφτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεμόντης «με αποτέλεσμα να επικρατεί μια κατάσταση η οποία δεν μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται στα νεκροταφεία μας».