
Μεγάλη χαρά πρόσφερε στον Γιάννη Τσακλίδη η εκ των υστέρων αναγνώριση του έργου. Προ πολλών ετών και μετά από σεισμό στην περιοχή της Κοζάνης. Τα μέτρα που πάρθηκαν προς ανακούφιση των σεισμοπαθών ήταν αποτελεσματικά. Το αναγνωρίζουν ακόμη και σήμερα, με τις αναρτήσεις τους: « 30 χρόνια πέρασαν από το μεγάλο σεισμό της 13ης Μαΐου 1995, στον τόπο μας. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με πρωτεργάτη της, τον Υπουργό Γιάννη Τσακλίδη και έχοντας στο πλευρό της όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, καταφέρανε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, με συνεννόηση και συντονισμό. Σήμερα 30 χρόνια μετά, ο τόπος μας, υφίσταται οικονομικό σεισμό, από την απουσία αναπτυξιακής πολιτικής με συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο. Ο τρόπος που λειτούργησαν οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι τότε, θα μπορούσε να αποτελεί φάρο για το σήμερα και για το πως θα μπορούσε να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή και εξωστρεφή πορεία η Δυτική Μακεδονία». Το κείμενο υπογράφεται από τον κ. Ιωάννη Παπαϊορδανίδη.
Αξιοπρόσεκτη και αξιοσημείωτη η προχθεσινή ανακοίνωση όλων των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας. Άνθρωποι που προ 2 περίπου ετών εμπιστεύτηκαν τον Θόδωρο Μουριάδη κι ήταν – σχεδόν όλοι- υποψήφιοι μαζί του. Το διάστημα που μεσολάβησε η εμπιστοσύνη τους χάθηκε. Όχι τόσο στον ίδιο τον Θόδωρο Μουριάδη όσο στο σύστημα που σήμερα διοικεί τον Δήμο. Καιρό τώρα ακούγαμε τα ίδια παράπονα. Μεμονωμένα. Προχθές συμφώνησαν όλοι μαζί ότι είναι θύματα μιας διοίκησης που αποφασίζει χωρίς να τους ακούει. Χωρίς ούτε καν να απαντά στο τηλέφωνο!
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι αυτή των περιστατικών της αποκομιδής των σκουπιδιών από ιδιώτη. Ενώ αυτός ενεπλάκη για να βοηθήσει, λόγω απειρίας και λαθών υπήρξαν σοβαρότατα προβλήματα. Εκτέθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων που ενώ έπρεπε, δεν είχαν καμία επικοινωνία με το Δημαρχείο. Τότε είπαν όλοι μαζί «ως εδώ».
Αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που άλλωστε ισχύουν σε όλους τους Δήμους. Κατανοούν και την έλλειψη χρημάτων και την έλλειψη προσωπικού. Αντιδρούν στον τρόπο. Στη διαδικασία που εφαρμόζεται και συστηματικά τους υποβαθμίζει. Τους αγνοεί.
Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι (συγκεκριμένοι) έπεισαν τον Δήμαρχο. Σε έναν λάθος τρόπο διοίκησης. Αν αυτός δεν αλλάξει δύο πράγματα θα συμβούν. Οι πρόεδροι θα διαμαρτυρηθούν ακόμη πιο έντονα (ακόμη και εγκαταλείποντας την δημοτική παράταξη), σαν αυτούς θα υπάρξουν κι άλλοι συνεργάτες. Που επίσης η διοίκηση τους αγνοεί. Μην ξεχνάμε ότι σε λίγους μήνες από τώρα ο Δήμαρχος θα πρέπει να αποφασίσει από την αρχή για τους Αντιδημάρχους του. Σημείο κρίσιμο και καθοριστικό για την ομάδα.
Στη συνάντηση των προέδρων που έγινε στο Κρυονέρι δεν κλήθηκε αυτή της Καβάλας. Η κ. Θοδώρα Βαβαλέσκου. Κακώς. Όπως καταλαβαίνουμε από το σχόλιο της, ήταν και είναι έτοιμη. Να συμφωνήσει μαζί τους. Η κ. Βαβαλέσκου έγραψε: « Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε για την συνάντηση, ως κοινότητα Καβάλας αν και θα θέλαμε να εκφράσουμε προβληματισμούς σε σχέση με την τοπική μας κοινότητα. Άλλωστε η κοινότητα έχει πλείστες αρμοδιότητες και θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια συνάντηση».
Γνωρίζοντας συγκεκριμένα τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που θα μας επισκεφθούν αύριο, επαναλαμβάνουμε τα περί ευκαιρίας που δημιουργείται. Η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Κάθε παράγοντας και εκπρόσωπος τοπικού φορέα πρέπει να ετοιμαστεί για το ραντεβού στη Μεγάλη Λέσχη. Πρέπει να ασκήσει ισχυρή πίεση προς το κράτος. Όλα τα αιτήματα μας είναι δίκαια. Όλα. Οι εξ Αθηνών επισκέπτες μας οφείλουν να βάλουν στις προτεραιότητες τους την Καβάλα. Καιρό τώρα το αποφεύγουν.
Στο κλιμάκιο δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Το πράγμα μιλά μόνο του. Δεν έχουν τίποτα να μας πουν και να ανακοινώσουν κι έτσι δεν έρχονται. Άρα το βασικό πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. στον Νομό μας παραμένει ίδιο. Κάθε μέρα και χειρότερο. Ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμμετέχει στην αποστολή. Κακό νέο επίσης. Κι αυτό, καθόλου τυχαίο.
Προκαλεί εντύπωση η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου να στηρίξει ποικιλοτρόπως και δημοσίως τη διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Ενώ πρώτος έπρεπε να την στηρίζει ο Διοικητής. Αυτό -αφήνεται να εννοηθεί- δεν συμβαίνει κι έτσι η άλλη υποστήριξη έρχεται να καλύψει το κενό.
Το τμήμα είναι αυτό που δέχεται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά καθημερινά. 24 ώρες το 24ωρο. Δεν είναι ούτε λίγα, ούτε μικρής σημασίας. Αν αυτό το τμήμα δεν στηριχθεί, τότε «ζήτω που καήκαμε».
Χαρούμενος ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Σωτήρης Λαζαρίδης ανακοίνωσε την ανάληψη υπηρεσίας από μηχανικό, μόνιμο προσωπικό πλέον του γραφείου στην Καβάλα. Ο υπάλληλος δεν έχει εντοπιότητα. Αυτό -και κατά πάσα πιθανότητα- σημαίνει ότι μόλις αποκτήσει τις προϋποθέσεις, θα επιδιώξει να λάβει μετάθεση στον τόπο καταγωγής και κατοικίας του.
Άρα το καλό που γίνεται είναι μάλλον προσωρινό. Ως το τέλος του έτους το ΤΕΕ ΑΜ περιμένει δύο ακόμη μόνιμους υπαλλήλους. Ο ένας μέσω κινητικότητας. Άσχετα από όλα τα πιο πάνω, αυτό το προσωπικό το έχει μεγάλη ανάγκη το τμήμα της Καβάλας.
Πληθαίνουν οι φωνές των συμπολιτών για τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Αβέρωφ. Χρειάζεται νέα ρύθμιση, ισχυρίζονται και δεν κάνουν λάθος. Η οποία θα υπολογίζει τη βασική αλλαγή στην περιοχή, το ότι εκ της πλατείας Καπνεργάτη δεν εξέρχονται οχήματα. Γιατί ενώ αυτό συμβαίνει, το… συγκεκριμένο «πράσινο» συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.
Τελικά είναι όντως έτσι και δεν πρόκειται για ανυπόστατη φήμη. Ο ανάδοχος του έργου της πλατείας Καπνεργάτη ανέλαβε δύο (και όχι ένα) έργα σχολικών κτιρίων στο Δήμο Παγγαίου. Στην παραλία Οφρυνίου και στο Ποδοχώρι. Στο διαγωνισμό για το Ποδοχώρι πρόσφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση μεταξύ των 12 που κατατέθηκαν!
Δύο υπάλληλοι στον ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας διαχειρίζονται τα πολλά αιτήματα των Καβαλιωτών. Για την ηλεκτρική παροχή σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Μόνο δύο. Ακούμε ότι αυτά είναι 150 και πλέον κάθε μέρα. Πώς να τα προλάβουν όλα; Είναι φύση αδύνατον. Ο ΔΕΔΔΗΕ που πλουτίζει εξ αιτίας της αρμοδιότητας που έχει, πρέπει απαραίτητα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό. Στην Καβάλα και σε όλη την Ελλάδα.
