Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι συμπολίτες κάνουν υπομονή όσον αφορά το έργο ύδρευσης, της κατασκευής του νέου αγωγού από την Καβάλα ως το Παληό. Ζητούν ταυτόχρονα εκεί που οι εργασίες ολοκληρώθηκαν να υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση και λήξη των κυκλοφοριακών μέτρων. Στο δρόμο της ΜΟΜΑ αργούν. Οφείλουν πριν τον Χειμώνα να επαναφέρουν το οδόστρωμα στην προηγούμενη κατάσταση όπως και την κίνηση οχημάτων. Στο συγκεκριμένο τμήμα το έργο τέλειωσε. Γιατί δεν το τελειώνουν οριστικά; Γιατί αργούν ενώ δεν θα έπρεπε;

———————————————————————

Τόσο η Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και ο Δήμος Θάσου τις περίμεναν τις βραβεύσεις τους. Κάτι γνώριζαν, χωρίς αυτό να είναι κακό. Ταξίδεψαν λοιπόν στη Σαρδηνία, παρακολούθησαν την εκδήλωση κι έλαβαν (Τοψίδης- Κυριακίδης- Αρχοντής) τα δύο βραβεία. Τα οποία στηρίζουν τον τουρισμό της περιοχής και με το παραπάνω. Είναι μια ηθική περισσότερο επιβράβευση. Μια ανταμοιβή. Ένας λόγος αυτό που γίνεται απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, να συνεχιστεί. Ίδιο κι ακόμη καλύτερο.

Για τη Θάσο δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις και σχόλια. Το βραβείο που έλαβε η Περιφέρεια ΑΜΘ, κι αυτό στη Θάσο κυρίως οφείλεται. Στη Θάσο, στην Καβάλα, στη Νέα Πέραμο, στους Αμμόλοφους κτλ. Είναι μεν περιφερειακό αλλά με σαφές Καβαλιώτικο χρώμα και χαρακτηριστικά. Εις ανώτερα!

Η συνδικαλιστική παράταξη των σωματείων του ΠΑΜΕ έκανε πολύ μεγάλη κινητοποίηση εν όψει των εκλογών στο τμήμα Καβάλας της ΑΔΕΔΥ. Ανέβασε τον πήχη ψηλά, ήθελε να κερδίσει. Βασίστηκε στη δράση της, στις παρουσίες στις πλατείες και στις απεργίες. Ωστόσο η ΔΗΣΚ (ας πούμε πρώην ΠΑΣΟΚ) άντεξε στις εκλογικές πιέσεις. Η ΔΗΣΚ ήρθε πρώτη.  

Παλιά αυτές οι εκλογές είχαν μια κάποια σημασία. Παλιά. Τώρα που όλα άλλαξαν, λίγοι και συγκεκριμένοι ενδιαφέρονται. Φαίνεται άλλωστε στις κινητοποιήσεις. Σχεδόν πάντα προσέχονται ακόμη λιγότεροι κι από αυτούς που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης. Κι εννοούμε όλους τους υποψήφιους, όλων των παρατάξεων.

Κατά τη δεύτερη μέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, υπήρξε ενότητα αφιερωμένη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Με τίτλο «Σχεδιάζοντας το αύριο της ανώτατης εκπαίδευσης στη Θράκη». Η Ανατολική Μακεδονία στην οποία επεκτάθηκε το πανεπιστήμιο, ούτε που αναφέρονταν. Μια ακόμη απόδειξη για το κατά πόσο το συνέδριο ήταν όλης της Περιφέρειας. Μπούρδες… Ήταν σχεδόν μόνο της Θράκης.

Θα περιμέναμε από τον πρύτανη κ. Φώτη Μάρη να διορθώσει τον τίτλο της εκδήλωσης την Τετάρτη ώστε να προστεθεί και η Ανατολική Μακεδονία. Δεν φαίνεται να το έκανε και κακώς. Με την ανοχή του λοιπόν η Ανατολική Μακεδονία (οι πανεπιστημιακοί κόμβοι της Καβάλας και της Δράμας) υπάρχει για να συμπληρώνει το πανεπιστήμιο. Μόνο για αυτό.

Κάτι ακόμη για το ίδιο Πανεπιστήμιο. Στη Θράκη έγιναν τουλάχιστον δύο εκδηλώσεις υποδοχής πρωτοετών φοιτητών. Πανηγυρικές και όμορφες. Στην Καβάλα δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Λες και εδώ δεν είχαμε πρωτοετείς φοιτητές!

Ξημερώματα Τετάρτης ένα από τα μικρά οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας έσπευσε στην οδό Ρωμανού για να σβήσει φωτιά σε κάδο απορριμμάτων. Το πως προσέγγισε το σημείο, μόνο ο οδηγός του το γνωρίζει. Ο στενός δρόμος ήταν ακόμη πιο δύσκολος λόγω των σταθμεύσεων πολλών οχημάτων. Άλλο, πιο μικρό όχημα η Πυροσβεστική Καβάλας δεν διαθέτει. Άρα το κάθε περιστατικό για να αντιμετωπιστεί, έχει σημασία που ανακύπτει. Μπορεί να είναι σημείο προσβάσιμο στα οχήματα; Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι.

Όταν η φωτιά έσβησε και η Πυροσβεστική έπρεπε να αποχωρήσει, το όχημα κινήθηκε πολύ αργά και πολύ προσεκτικά στην οδό Ρωμανού. Έτσι ώστε να μην συγκρουστεί με κάποιο από τα παρκαρισμένα. Ήταν να σα περνάς την κλωστή από το μάτι της βελόνας…

Με την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ο Δήμος Καβάλας θα αναζητήσει δύο μεταχειρισμένα οχήματα από την αγορά. Θα αποκτήσει μικρό φορτηγό και μικρό όχημα- φορτηγό που θα διαθέτει και σύστημα ψύξης.

Αύριο Σάββατο πρόκειται να λειτουργήσει πρώτη μέρα το νέο κατάστημα της ΔΕΗ στον ισόγειο μεγάλο χώρο επί της οδού Ερυθρού Σταυρού. Αυτές τις μέρες υπήρξε μια σύντομη και κατάλληλη διαδικασία εκπαίδευσης και προσαρμογής του προσωπικού.

Επιλήφθηκε του περιστατικού στην οδό Υψηλάντου η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Κι επέβαλε πρόστιμο 300 ευρώ στον δημότη που έβγαλε στο πεζοδρόμιο -χωρίς να ειδοποιήσει- παλιά έπιπλα και λοιπά ογκώδη αντικείμενα. Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να βρεθεί ο υπεύθυνος. Φαίνεται ότι για την Υψηλάντου και Αγίων Αναργύρων, αυτό έγινε.

Από τη χθεσινή συνέντευξη στην Πρωινή του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη: « Η Κυβέρνηση βγάζει μια σταθερότητα που η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη. Αν και λάθη έγιναν. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τις επόμενες εκλογές στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Είναι απόφαση του Χριστόδουλου Τοψίδη οι αλλαγές στις θέσεις των Αντιπεριφερειαρχών. Πρέπει τα χρήματα των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να είχαν πληρωθεί χθες. Άσχετα από το τι λέει το Υπουργείο, η δική μου πληροφόρηση αναφέρει ότι ακόμη δεν πληρώθηκαν (στους δικαιούχους του Ν. Καβάλας)».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης υπάρχει ένα ενδιαφέρον σενάριο. Όπως είπε και σύμφωνα με αυτό, οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση δεν θα γίνουν το 2028 αλλά την Άνοιξη του 2029. Μαζί με τις ευρωεκλογές.

Εκπρόσωποι σωματείων συνταξιούχων από την Καβάλα βρέθηκαν χθες στην Κομοτηνή. Σύσκεψη προετοιμασία για το επόμενο συλλαλητήριο. Οι συνταξιούχοι της ΑΜΘ διαδηλώνουν μία ακόμη φορά, ραντεβού στις 14 Νοέμβρη στην Αλεξανδρούπολη.

Ήταν έτσι παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα χθες το πρωί που ο πεζός δεν μπορούσε να περάσει από το πεζοδρόμιο μπροστά στο παλιό δικαστήριο. Ο λίγος χώρος που είχε απομείνει για τους πεζούς, ήταν κλειστός κι αυτός από παρκαρισμένο δίκυκλο! Και σε αυτό το σημείο, πέριξ του παλιού δικαστηρίου, πρέπει να υπάρχουν κανόνες και όρια ως προς τις σταθμεύσεις. Αν και όλες είναι παράνομες.

Από τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Αθανασία Γαϊτανίδου πληροφορούμαστε ότι οι εκδηλώσεις για την 28η άρχισαν χθες: « Θέλω να εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του 24ου Δημοτικού Σχολείου για την άψογη διοργάνωση και την ουσιαστική συμμετοχή στην εθνική γιορτή του σχολείου, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Καβαλιώτη ήρωα Ανθυπολοχαγού Κρίτωνα Κονσουλίδη».

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΗ 2025

Επόμενο άρθρο

Τον γλεντούσαν τον ΟΠΕΚΕ «Φραπές» και Πόπη με Porsche & Jaguar !