
Η ιστορία της Αναπτυξιακής Καβάλας (ΑΝ.ΚΑ.) είναι μεγάλη και πετυχημένη. Τουλάχιστον 30 χρόνια τώρα, σε όλο το Νομό. Πρωτοβουλία των τότε Δήμων του Νομού. Σήμερα στην πόλη μας πραγματοποιείται εκδήλωση που έχει κι αυτόν τον χαρακτήρα, του απολογισμού.
Ο κ. Μιχάλης Σκορδάς που συνεχίζει να είναι ο διευθυντής της, ανέφερε ως πρόσωπο εμβληματικό για την ΑΝ.ΚΑ. τον Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλο. Μας θύμισε επίσης ότι ο Αχιλλέας διετέλεσε 9 χρόνια πρόεδρος της!
Φωτογραφία του 2008, ο Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος στα γραφεία της εταιρίας με τον επίσης αξέχαστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Κοντά τους οι Σκορδάς- Τσουκαλίδης. Άλλες εποχές, ίδια όμως η προσπάθεια της Αναπτυξιακής.
Πριν από αρκετούς μήνες ανέκυψε το πρώτο σοβαρό, βασικό και εσωτερικό πρόβλημα στο Νοσοκομείο Καβάλας. Μια διαμάχη μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τους πραγματικούς λόγους. Τότε έπρεπε να γίνει η παρέμβαση για την απαραίτητη συμφιλίωση. Ή για κάτι άλλο. Επειδή αυτό κακώς δεν συνέβη, η αρχική «φωτιά» φούντωσε. Με τα γνωστά επακόλουθα.
Κι επειδή στη ζωή «το ένα φέρνει το άλλο», υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Και όχι μόνο. Σήμερα η ατμόσφαιρα είναι τοξική κι η δυνατότητα διόρθωσης της κατάστασης με τους συνηθισμένους κατάλληλους τρόπους, περιορισμένη. Κάτι πάντως πρέπει να γίνει. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Όσοι τόσο καιρό παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως, πρέπει να δράσουν. Κάτι πρέπει να κάνουν. Ουσιαστικό και με αποτέλεσμα. Γιατί ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις «ποτέ δεν είναι αργά»…
Το Νοσοκομείο της Καβάλας με τόσους καλούς γιατρούς- νοσηλευτές και εργαζόμενους, αξίζει μιας προβολής και μιας διαφήμισης. Και όχι το αντίθετο. Όλες αυτές οι ανακοινώσεις, οι καταγγελίες, τα υπονοούμενα κτλ κάνουν κακό. Και στο νοσηλευτικό ίδρυμα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο κάτω κάτω της γραφής ας κάνει τις επιβεβλημένες ενέργειες είτε η 4η ΥΠΕ, είτε το Υπουργείο. Ότι ζούμε, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Και κάτι ακόμη. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και σωστές ενέργειες προκειμένου να βρεις το δίκιο που έχεις. Αν αντίθετα χειριστείς τα πράγματα ανορθόδοξα, τότε όχι μόνο δεν βρίσκεις το δίκιο σου αλλά «πας για μαλλί και βγαίνεις κουρεμένος».
Δεν υποστηρίζουμε ούτε τη μια πλευρά, ούτε την άλλη. Υποστηρίζουμε το Νοσοκομείο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτά προέχουν. Κάποιοι πρέπει να ενεργήσουν. Αν αφήσουν την κατάσταση όπως είναι σήμερα, σύντομα θα χειροτερέψει! Είναι απολύτως βέβαιο.
Επέστρεψε στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη ο ανάδοχος. Δύο μέρες αντικατέστησε σπασμένα μάρμαρα πλησίον του αγάλματος. Με αποτέλεσμα η εκδήλωση του μουσικού σχολείου τελευταία ώρα να αλλάξει τόπο. Μεταφέρθηκε από την πλατεία Καπνεργάτη, στην κεντρική πλατεία. «Είδαμε και πάθαμε να βρούμε τον ανάδοχο, να εμφανιστεί για να αλλάξει τα μάρμαρα. Δεν μπορούσαμε να τον χάσουμε…» λένε στον Δήμο.
Η αλλαγή του τόπου της εκδήλωσης – στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες»- ήταν αφετηρία μιας μικρής αναστάτωσης. Στο τέλος αυτό που ήταν να γίνει έγινε. Σε έναν εξίσου κατάλληλο κεντρικό χώρο.
Θετικά σχόλια για τον συμπολίτη ζωγράφο κ. Λόη Ανθάκη. Αφιέρωσε μπόλικο χρόνο για να οργανώσει και να ετοιμάσει την έκθεση «Εικαστική Περιπλάνηση» στο ισόγειο της Μ. Λέσχης. Αυτά τα γεγονότα με πολλούς εκθέτες ταυτόχρονα, χρειάζονται έναν άριστο επιμελητή. Κι ο Λόης έχει αποδείξει την ικανότητα του. Η έκθεση που λειτουργεί από χθες πρωί και απόγευμα, είναι και δικό του έργο.
Ευχαριστήρια ανακοίνωση προερχόμενη από τον κ. Λευτέρη Κοκκινίδη: « Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά αλλά και εκ μέρους του Δασικού χωριού Παγγαίου (Κοιν.Σ.Επ.) τον Δήμο Παγγαίου για την βοήθεια που μας προσέφερε σε τεχνικά προβλήματα με την οδοποιία στην είσοδο του Δασικού χωριού. Ιδιαιτέρως τους Αντιδημάρχους Κωνσταντίνο Τσακαλο, Τσιπουρόπουλο Βασίλη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ Αντρέα Καλλινικίδη για να πραγματοποιηθεί ομαλά η Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση μας. Σας ευχαριστούμε όλους και του χρόνου να είμαστε γεροί».
Η Αρχαιολογική υπηρεσία της Καβάλας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσθέσει στις υποδομές του αρχαίου θεάτρου Θάσου και μεγαφωνική εγκατάσταση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Θα κοστίσει περίπου 4.000 ευρώ. Θα είναι μια πλήρης μεγαφωνική για όλο το χώρο.
Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στην ερώτηση για την παραλία Μονόπετρο δεν χρειάζεται καμία «μετάφραση». Αναφέρει συγκεκριμένα πράγματα, αυστηρούς όρους για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ακτής. Έμπνευση και σχέδιο του φιλοξενούμενου στην Καβάλα κ. Άγγελου Βλάχου. Πριν διατυπώσουμε τα εύλογα σχόλια, καλό είναι να περιμένουμε. Τις απόψεις και των άλλων εμπλεκόμενων Υπουργείων.
Εν τω μεταξύ η … «προγραμματισμένη» επένδυση δεν προχώρησε. Δεν υφίσταται αφού υπάρχει μόνο ως απόφαση της διοίκησης του ΟΛΚ. Τίποτα περισσότερο. Ούτε το άλλο σχέδιο Βλάχου είναι προς υλοποίηση. Εκείνο το ακόμη καταπληκτικότερο, κατεδαφίζουμε το περίπτερο και στη θέση του κατασκευάζουμε -και επί του πεζοδρομίου- μικρό κτίσμα.
Την προσεχή Πέμπτη 14 Μάη όλα μαζί τα σωματεία των συνταξιούχων της Καβάλας οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση. Θα μιλήσει η γιατρός Λίλη Ποτόλια. Θέμα της εκδήλωσης «Γνωρίζω τον σακχαρώδη διαβήτη, προστατεύω τον εαυτό μου». Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο γνωστό χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Συμμετοχή στην εκδήλωση και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Θετικά σχολιάζεται η αλλαγή στις ώρες πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού Ε. Αντίστασης. Στις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου, διαπιστώνονται- ως συνήθως- τα γνωστά προβλήματα. Οδηγοί ξεχνούν να απομακρύνουν τα παρκαρισμένα τους ΙΧ. Καμιά φορά το Λιμεναρχείο καλεί γερανό. Να τα απομακρύνει αυτός ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η πεζοδρόμηση.
Αποδεικνύεται ότι η ιδέα του κ. Λιμενάρχη ήταν σωστή, η πεζοδρόμηση να ξεκινά στις 6 το απόγευμα και όχι νωρίτερα. Πολλοί μάλιστα προβλέπουν κι άλλη αλλαγή. Από του χρόνου. Όχι ως τις 6 το πρωί τις επόμενης. Νωρίτερα- θα λήγει η πεζοδρόμηση- το προηγούμενο βράδυ.
Στον Έβρο, που δεν είναι και τόσο μακριά μας, ξεσηκώνονται μία ακόμη φορά. Λόγος είναι η επικείμενη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Τυχερό. Ναι, αυτά τα σενάρια επιστρέφουν. Όχι μόνο στον Έβρο. Κι αλλού στην επαρχία. Παντού ίδια. Σύντομα όπως όλα δείχνουν θα έρθει κι η δική μας σειρά.

