
Μια ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο μικρό πάρκο της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου. Με το πέρας του εσπερινού στον όμορο και εορτάζοντα ιερό ναό, διασκέδασαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς μέλη δύο συνοικιακών συλλόγων. Της περιοχής («Δρόμος του Νερού») και του προσκεκλημένου συλλόγου Κηπούπολης Καλαμίτσας. Κάπου ανάμεσα στα δύο γκρουπ χορευτών και η αντιδήμαρχος Έλσα Βακιρτζή.
Το πρόβλημα με τα πλημμυρισμένα Τενάγη των Φιλίππων φυσικά υπάρχει και είναι μεγάλο. Δύο φορές που οι αγρότες κλήθηκαν σε συνάντηση στην Ελευθερούπολη, προσήλθαν μουδιασμένα. Και σχετικά λίγοι. Η εικόνα της μισοάδειας αίθουσας δεν είναι καθόλου καλή. Και για την ουσία και για τις εντυπώσεις.
Από τη μια περιγράφεται να θίγονται ως και 1.000 αγρότες στην Καβάλα και τη Δράμα. Κι από την άλλη στις προσκλήσεις παραβρίσκονται σαφώς λιγότεροι. Από τον … αγαπημένο μας καναπέ ποτέ και κανείς δεν δικαιώθηκε. Από απόσταση, ποτέ και κανείς δεν αγωνίστηκε. Όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο το Υπουργείο θα αργεί. Θα καθυστερεί. Κάποιοι στην Αθήνα θα προσποιούνται τους … βαρήκοους!
Η μαζικότητα μιας διαμαρτυρίας ήταν και παραμένει «κλειδί» για την επιτυχία της. Μια χούφτα άνθρωποι όσο δραστήριοι και να είναι, δεν μπορούν. Δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου. Ας γνωρίζουν κατόπιν τούτου οι αγρότες του Παγγαίου και της Καβάλας ότι από αυτούς εξαρτάται. Θα μπουν μπροστά στη διαμαρτυρία ή θα παρακολουθούν από απόσταση;
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας φέρεται να ζήτησε την επίσκεψη στην πόλη και το Ν. Καβάλας, η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας αποδέχθηκε κι οργάνωσε το πρόγραμμα του. Και λίγο ξαφνική η επίσκεψη, από κομματικής πλευράς χρήσιμη. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο άλλωστε. Στις επισκέψεις που ανακοινώθηκε ότι θα κάνει, προστέθηκε μία ακόμη. Στην επιχείρηση Amfip Olive στην Γαληψό.
Οι φήμες επιμένουν εδώ και μέρες κι αφορούν το Νοσοκομείο και τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Αναφέρουν ότι έρχεται στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης μας. Να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Τ.Ε.Π. Να παραστεί στην πρώτη στεφανιογραφία. Λέγεται ότι αυτό θα γίνει την Πέμπτη 4 Ιουνίου. Επισήμως δεν επιβεβαιώνεται. Μπορεί να γίνει, μπορεί και όχι. Οι φήμες στο Νοσοκομείο είναι έντονες.
Προχωρούν οι διορθωτικές τεχνικές παρεμβάσεις του Δήμου Καβάλας στην παραλία της Καλαμίτσας. Αρκετά γρήγορα. Αντίθετα ίδια απαραίτητα έργα στο Περιγιάλι και στην παραλία πίσω από το λιμάνι, δεν άρχισαν καν! Ο Δήμος τα είχε υποσχεθεί -μαζί με αυτά της Καλαμίτσας- για αμέσως μετά το Πάσχα. Υπόσχεση που δεν τηρήθηκε.
Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. Στα… πέριξ τα χόρτα συνεχώς μεγαλώνουν και πρέπει πάλι να κοπούν. Η δε πόρτα της κεντρικής εισόδου ακόμη να διορθωθεί. Καλώς ή κακώς ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει πάλι να ενδιαφερθεί, μία ακόμη φορά να πιέσει. Ή και να παρακαλέσει. Τον Δήμο για τα χόρτα, το Εφετείο για την δαπάνη διόρθωσης της πόρτας.
Απόγευμα Τετάρτης στην άφιξη του πλοίου «Mykonos» προσωπικό του Λιμεναρχείου ρυθμίζει την κυκλοφορία στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Ερυθρού Σταυρού. Πολύ καλά κάνει. Βοηθά όσο είναι δυνατόν, η αποχώρηση των οχημάτων από το πλοίο να μην προκαλέσει κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης.
Ο συμπολίτης Γιώργος Τσακίρης συνεχίζει να σχολιάζει. Και την πολιτική επικαιρότητα. Δεν είναι αισιόδοξος για τα καινούργια κόμματα. Η εκτίμηση του αναφέρει: « Καθοριστικός παράγοντας επιτυχούς εκλογικής απήχησης των νεοσύστατων κομμάτων, είναι η χρονική στιγμή της δημόσιας ανακοίνωσής τους. Το γνωστό “momentum” που λένε στο χωριό μου. Από αυτή την άποψη και υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, οποιαδήποτε ανακοίνωση νέου κόμματος εντός του Μαΐου, χάνει αυτό το πλεονέκτημα».
Παρατηρήσεις του συμπολίτη γιατρού Βασίλη Τραϊφόρου. Αυτή τη φορά για τοπικά επίκαιρα ζητήματα: « Ήρθα στην Καβάλα το 1980. Από τότε- ίσως και πιο παλιά- λέγαμε για τη σιδηροδρομική σύνδεση. Πέρασε μισός αιώνας, αποτέλεσμα μηδέν! Θα μου πεις εδώ κοντεύουν 10 χρόνια για την πεσμένη γέφυρα και δεν ξέρουμε αν χρειάζεται να γίνει η όχι! Ακόμα είμαστε στη μελέτη…».
Μεσημέρι και απόγευμα Τετάρτης για τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Ώρα 5 το απόγευμα στο Καλογερικό της Θάσου για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Ώρα 7.30 το απόγευμα στην Ελευθερούπολη για τη σύσκεψη με θέμα τα πλημμυρισμένα Τενάγη των Φιλίππων. Αν το πρόγραμμα του Αντιπεριφερειάρχη είχε και συνέχεια- το βράδυ της Τετάρτης- δεν το γνωρίζουμε. Μπορεί και να είχε.
Ενδιαφέρουσα οικοδομική άδεια. Εκδόθηκε προ λίγων ημερών. Σε κεντρικό δρόμο της Κηπούπολης κατεδαφίζεται τριώροφο κτίσμα. Στη θέση του θα κτιστεί νέο. Κάνουμε λάθος αν υποθέσουμε ότι θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα κατεδαφιστεί;
Μια μικρή και πετυχημένη κινητοποίηση έκανε τις προάλλες το ΚΚΕ Καβάλας. Μέλη και φίλοι του βρέθηκαν στην Κομοτηνή. Παρακολούθησαν την ομιλία του γραμματέα του κόμματος κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλίππων, καλεί όλους τους επαγγελματίες της περιοχής σε ενημερωτική συνάντηση. Θέμα τα πνευματικά δικαιώματα- υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την «Αυτοδιαχείρηση» και την τοπική υπεύθυνη της. Στη διάρκεια της συνάντησης θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με 1) Τι ισχύει για την χρήση μουσικής σε καταστήματα και επιχειρήσεις 2) Υποχρεώσεις και δικαιώματα επαγγελματιών και 3) Ερωτήσεις- απαντήσεις και διευκρινίσεις. Το ραντεβού δίδεται για την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μάη στις 7 το απόγευμα στο πρώην Δημαρχείο (κοινότητα Κρηνίδων).
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση. Ζητά αεροπορική πτήση που θα συνδέει την Στουτγάρδη με το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης (και όχι της Καβάλας): «Με επίσημη ανακοίνωσή της θέτει επιτακτικά το αίτημα για τη δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης ανάμεσα στη Στουτγάρδη και την Αλεξανδρούπολη. Τονίζεται χαρακτηριστικά, «…η ανάγκη για μια απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της Στουτγάρδης και της Αλεξανδρούπολης δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα αίτημα της ελληνικής ομογένειας, αλλά μια ώριμη και απολύτως ρεαλιστική ανάγκη με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις».
Απορίας άξιο, οι αεροπορικές συνδέσεις του αεροδρομίου της Καβάλας με τη Γερμανία δεν τους ικανοποιούν; Δεν τους καλύπτουν; Χθες το πρωί για παράδειγμα ήρθε μία ακόμη πτήση από το Ντίσελντορφ. Μια από τις πολλές φέτος.

