

Δύο φωτογραφίες -παραλειπόμενα- από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Καβάλα. Στην πρώτη η αίθουσα της Μ. Λέσχης μισοάδεια, κατά την εκδήλωση για την ανακήρυξη του ως επίτιμος δημότης Καβάλας. Στη δεύτερη στο τέλος της πομπής των αυτοκινήτων που συνόδευαν τον Πρόεδρο, ασθενοφόρο και όχημα της Πυροσβεστικής.
Σχετικά με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στις προχθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας. Μια τεράστια υπερβολή και μια σημαντική απουσία. Η υπερβολή αφορά τις προετοιμασίες που έγιναν και τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν.
Η απουσία έχει σχέση με τους πολίτες. Με μικρή ίσως εξαίρεση τη λιτανεία της εικόνας- στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συμμετείχε, δεν βρίσκονταν εδώ- σε όλα τα άλλα του προγράμματος δεν υπήρξε συμμετοχή της κοινωνίας. Αυτή μία ακόμη φορά έλαμψε με την απουσία της. Προτιμώντας τι άλλο; Τις παραλίες.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι από τις διάφορες μικρές και μεγάλες γιορτές, οι άνθρωποι επιλέγουν και προτιμούν τις αργίες. Οι εκδηλώσεις τους αφήνουν αδιάφορους μιας και οι περισσότεροι κάνουν δικό τους πρόγραμμα. Αναψυχής και διασκέδασης. Με τις οικογένειες τους ο κάθε ένας ή με τις παρέες τους.
Η αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Καβάλας, ήταν μισοάδεια. Από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ζήτημα αν παραβρέθηκε το 1/3. Οι λοιποί και λίγοι ήταν το λεγόμενο «πρωτόκολλο». Δηλαδή οι εκπρόσωποι υπηρεσιών- αρχών και φορέων. Κι αυτοί όχι όλοι.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πλήρωσε αρκετά χρήματα για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για την παραμονή του στην Καβάλα. Αξίζει τον κόπο; Φοβόμαστε πώς όχι. Και μη βιαστεί να αναφερθεί κάποιος στον συγκεκριμένο Πρόεδρο. Και με προηγούμενους, έγιναν πάνω κάτω τα ίδια. Με τον συγκεκριμένο, ακόμη περισσότερο.
Στις 10 χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπήκε στο αυτοκίνητο του κι αναχώρησε από το Λούσυ για τον επόμενο του προορισμό. Το Δοξάτο. Σε κάθε διασταύρωση κι ένας τροχονόμος. Στο τέλος της πομπής όχι μόνο ασθενοφόρο με γιατρό αλλά και πυροσβεστικό όχημα! Έτσι προβλέπεται κι έτσι γίνεται παντού όπου κινείται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η υπερβολή που λέγαμε. Από τη στιγμή που έφθασε στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης μέχρι την ώρα που πέρασε από το Ν. Καβάλας, στο Ν. Δράμας.
Φυσικά και η υπερβολή συνεχίστηκε. Στο Νομό της Δράμας. Στην πατρίδα μας το έχουμε και αυτό το κουσούρι. Άσχετα από το τι πραγματικά είμαστε, θέλουμε να δείχνουμε οργανωμένοι και υπεύθυνοι. Σοβαροί και συντονισμένοι. Όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εδώ. Μόλις αποχωρήσει, αμέσως σπεύδουμε στα άλλα. Διαφορετικά και συνηθισμένα.
Από σήμερα η Τροχαία Καβάλας θα διαμαρτύρεται ότι δεν διαθέτει προσωπικό. Η Δημοτική Αστυνομία το ίδιο. Κι όλοι αυτοί που βλέπαμε δύο συνεχόμενες μέρες έξω στους δρόμους, όλοι θα εξαφανιστούν. Δεν θα υπάρχουν όσον αφορά την καθημερινότητα μας.
«Ορθώς η διαδικασία για την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Καβάλας μεταφέρθηκε από τον Δημοτικό Κήπο στη Μ. Λέσχη» είπε χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης. Συμφώνησε ότι και στη Μ. Λέσχη ο κόσμος ήταν λίγος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «… κόσμο είχε στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Παύλου».
Το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλές εκδηλώσεις συλλόγων, σε όλο το Νομό. Γλέντια με σουβλάκια κτλ. Η αστυνομία πήγε σε ορισμένες για παρατήρηση – μόνο παρατήρηση- ως προς την ένταση της μουσικής. Η Διεύθυνση Υγείας Καβάλας έκανε έλεγχο μόνο σε μία. Στο Ελαιοχώρι. Όπου τα βρήκε όλα σωστά. Για αυτόν τον έλεγχο είχε προηγηθεί καταγγελία της θιγόμενης ομοσπονδίας επαγγελματιών εστίασης. Για την οποία φαίνεται να γνώριζαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Κι έτσι έλαβαν τα μέτρα τους.
Αποφασίστηκε από τον Δήμο και θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Θα επισκεφθούν την Καβάλα τα μέλη του ΚΑΠΗ της Νάουσας. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του Δήμου Νάουσας, η εκδρομή θα είναι ημερήσια.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στον Δήμο Καβάλας νέα σύσκεψη για τα απαραίτητα έργα στην παραλία Μονόπετρο. Για τη διόρθωση των σκαλοπατιών που ξήλωσε ο νοτιάς. «Αρχίζουμε το επόμενο διάστημα» λένε στον Δήμο. Σημειώνουμε ότι και σε αυτό το σημείο οι εργασίες ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινούσαν την εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια του Δήμου Καβάλας δαπάνη 20 ευρώ. Για την έκδοση οικοδομικής άδειας σχετικής με το οικόπεδο Κρέη. Το ξεχάσαμε το τελειωμένο έργο. Η έκδοση της άδειας σημαίνει ότι ξεπεράστηκε και το τελευταίο πρόβλημα; Ο χώρος θυμίζουμε, μήνες τώρα είναι απολύτως έτοιμος. Κανείς δεν είναι πλέον σίγουρος ότι θα προλάβει να λειτουργήσει εντός του έτους. Έχουν δει τόσα τα μάτια μας…
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε χθες το πρωί το αποτέλεσμα των εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας. Οι οποίες έγιναν στις 14 Ιουνίου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όσοι εξελέγησαν στο νέο διοικητικό συμβούλιο μπορούν να συγκροτηθούν σε σώμα. Τόσο καιρό αυτήν την απόφαση περίμεναν.

