
Όλα αυτά τα σκουπίδια, και πολλά ακόμη που δεν φαίνονται στη φωτογραφία, υπάρχουν από καιρό στην πρώτη παρκίδα μετά τον Άγιο Σίλα. Κατεβαίνοντας προς Σταυρό. Όλη η διαδρομή προς τον Σταυρό είναι στα ίδια μαύρα χάλια. Αντίθετα ανεβαίνοντας από Καβάλα προς Άγιο Σίλα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Δηλαδή πιο καθαρή.
Δύο οι παρατηρήσεις. Οι ανεύθυνοι οδηγοί και επιβάτες πάσης φύσεως οχημάτων, υπεύθυνοι για το πρόβλημα. Δεν αλλάζουν και δεν βάζουν μυαλό. Η απουσία του κράτους (και της αυτοδιοίκησης) για την καθαριότητα σημείων πλησίον δρόμων με αυξημένη κίνηση.
Ο κόσμος όπως αναμένονταν βγήκε έξω. Πολύς κόσμος κι όλο το τριήμερο. Το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα γέμισε τις παραλίες. Το βράδυ την εστίαση. Ήταν αδύνατο να βρεις να παρκάρεις- ειδικά το βράδυ του Σαββάτου- στη Ν. Ηρακλείτσα και στη Ν. Πέραμο. Ίδια κατάσταση και στην Κεραμωτή. Όσο για τη Θάσο, εκεί το πρόβλημα της στάθμευσης δεν είναι του Σαββατοκύριακου. Είναι καθημερινό.
Το βασικό θέμα της τουριστικής περιοχής μας δεν είναι άλλο από την έλλειψη απαραίτητων υποδομών. Τα τελευταία Καλοκαίρια μετά από έργα και παρεμβάσεις, υπάρχει ρεύμα και νερό. Χωρίς διακοπές. Για θέσεις στάθμευσης δυστυχώς, τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Κι ούτε φαίνεται να αλλάζουν εύκολα.
Όσο για την πόλη, πέρασε μια ακόμη κυκλοφοριακή περιπέτεια. Με φωτεινούς σηματοδότες εκτός λειτουργίας στο κέντρο. Η ζημιά διορθώθηκε αρκετά γρήγορα. Εντύπωσε προκάλεσε η αντίδραση των υπηρεσιών (μέχρι να λυθεί το πρόβλημα). Έκλεισαν τους δρόμους που θεωρούσαν απαραίτητους κι έτσι ξεμπέρδεψαν! Ας είναι καλά οι κόκκινες απαγορευτικές κορδέλες. Βγάζουν από τόσες άλλες υποχρεώσεις Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία.
Το πρωί της περασμένης Παρασκευής λάβαμε πολλά μηνύματα από τους κατοίκους του Κεχρόκαμπου. Ίδιου περιεχομένου. Η βλάβη στο ίντερνετ- είπαν με μεγάλη χαρά και ανακούφιση- διορθώθηκε από την Cosmote. Λίγη ώρα μετά η βλάβη επανήλθε! Ίδια ή και χειρότερη. Όπως αναφέρουν οι θιγόμενοι πολίτες, η εταιρία αναφέρει ως μέρα της εκ νέου διόρθωσης της την 12η Αυγούστου. Μέχρι τότε και εκτός απροόπτου, ίντερνετ στον Κεχρόκαμπο γιοκ!
Από τις αρκετές νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ν. Καβάλας, ξεχωρίζουμε αυτή της Θάσου. Βάσει των εγγράφων και της τελικής άδειας εργασιών μικρής κλίμακας μετατρέπονται σε κατοικία υπόγειο (χαρακτηρισμένος αρχικά ως βοηθητικός χώρος) και ισόγειο γκαράζ! Ο ιδιώτης που έλαβε την έγκριση για τις αλλαγές, είναι Έλληνας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης αμέσως αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Θάσου. Του δίνει την προβλεπόμενη άδεια προκειμένου να αγοράσει ένα καινούργιο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο από το ελεύθερο εμπόριο. Θα το χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του.
Αυξάνονται οι ιδιώτες- συνεργάτες και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καβάλας. Άρα και του Ε.Σ.Υ. Αποφασίστηκε και στο ενδεχόμενο που οι μόνιμοι οδηγοί του νοσηλευτικού ιδρύματος αδυνατούν, το Νοσοκομείο να συνεργάζεται με ιδιώτες. Οι οδηγοί θα του παρέχονται μέσω σύμβασης με εταιρία του κλάδου.
Στο τέλος αυτής της διαρκώς εξελισσόμενης ιστορίας, θα προσέρχεσαι σε ένα Νοσοκομείο ή σε ένα Κ.Υ. Υγείας κι όσοι σε υποδέχονται και σε εξυπηρετούν θα είναι συνεργάτες και όχι μόνιμο προσωπικό. Θα είναι εποχιακοί και έκτακτοι. Θα είναι πολλά και διάφορα εκτός από το φυσιολογικό. Μόνιμο προσωπικό.
Παρά τις εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης- διορθώνοντας λίγο τα πράγματα- η ουσία της υπόθεσης δεν αλλάζει. Οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου και ως προς τον περονόσπορο, ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Θέμα αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ (ΚΟΕ) που τάχα ζητούν κάποιοι αγρότες, δεν τίθεται.
«Κι η δική μας υπηρεσία στην ΠΕ Καβάλας αυτό προτείνει. Γιατί αν οι αποζημιώσεις προκύψουν από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ (ή όπως επίσης λέγεται, πρόγραμμα ΚΟΕ), τότε ζήσε Μάη μου…». Η δήλωση αυτή προέρχεται από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο.
Μια από τις αποφάσεις που έλαβε το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΟΛΚ αφορά τη διαδικασία αλλαγής του Master Plan στο κεντρικό λιμάνι. Ωχ! Η παρούσα διοίκηση με Δ. Σύμβουλο τον κ. Βλάχο, μία ακόμη φορά μας βάζει σε σκέψεις. Τι αλλαγές προβλέπει το Master Plan; Θα γίνουν για τους γνωστούς λόγους αύξησης των εσόδων του Οργανισμού; Αυτό δεν είναι το πιθανότερο. Είναι το σίγουρο.
Ας έχουν το νου τους οι τοπικοί φορείς. Για να οριστικοποιηθεί το Master Plan πρέπει να προηγηθούν πολλά. Πολλά και διάφορα. Μεταξύ των οποίων διαβούλευση, γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις κτλ. Ας προσέξουν την πρόταση του ΟΛΚ άπαντες οι εμπλεκόμενοι. Ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται στο Ν. Καβάλας αυτό το διάστημα είναι – εκτός των άλλων- και μια τρανή απόδειξη. Μια επιβεβαιώσει. Έρχονται εκλογές. Εθνικές εκλογές. Οι υποψήφιοι βουλευτές σπεύδουν στις περισσότερες εκδηλώσεις. Με πρώτους τους εν ενεργεία. Υπό αυτή την έννοια ο μεγαλύτερος συνωστισμός υποψηφίων σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Λευκή Νύχτα της Χρυσούπολης. Εκεί ήταν επίσης ο Θόδωρος Μαρκόπουλος αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Παναγιωτίδης.
Βάσει φημών, στο Ζυγό υπάρχουν προεκλογικές δραστηριότητες και κινήσεις. Και δη σημαντικές. Για τις εκλογές στο Δήμο Καβάλας. Αναφέρεται σύμπραξη, συνεργασία με σχέδιο, του Κώστα Χανδρουλίδη και του Σπύρου Προυσαεύ. Ο ένας δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον Μουριάδη κι ο άλλος ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον Παπαδόπουλο.
Λέγεται ότι ετοιμάζουν κάτι καινούργιο, το οποίο προσπαθούν να το κρατήσουν στο παρασκήνιο. Για να μην κινδυνεύσει. Αν όλα αυτά είναι αλήθεια τότε ισχύει η γνωστή λαϊκή φράση «Τα καλύτερα έρχονται».
Μειώθηκαν σημαντικά τα νερά στην οδό Βελισσαρίου. Απέδωσε η κινητοποίηση της ΔΕΥΑΚ. Αυτή ανέλαβε να βρει τον υπεύθυνο. Επρόκειτο για ιδιοκτήτη διαμερίσματος πολυκατοικίας, με μακρά απουσία από το διαμέρισμα. Έτσι η βλάβη στις υποδομές του διαμερίσματος δεν ήταν αντιληπτή. Τον ενημέρωσαν και όπως φαίνεται το πρόβλημα λύθηκε.
Προηγούμενα χρόνια κάθε δημοπρασία για τα μπαρ των Αμμολόφων ήταν ένα … «ντέρμπι». Μια κατάσταση «πολέμου». Προσφορές και «χτυπήματα» ανέβαζαν τα έσοδα του Δήμου Παγγαίου. Ως που επήλθε συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στους υποψήφιους μισθωτές. Κατόπιν τούτου ο Δήμος Παγγαίου έπραξε το αυτονόητο. Ανέβασε από μόνος του το ελάχιστο μίσθωμα. Άλλος τρόπος να αυξήσει τα έσοδα του, δεν υπήρχε.
Πρόταση για ένα ακόμη μουσείο στην Καβάλα. Το Ιστορικό Μουσείο Καβάλας. Προερχόμενη από τις φετινές εκδηλώσεις των Ελευθερίων, από την έκθεση που διοργάνωσε στη Μ. Λέσχη η ΧΧ Μεραρχία. Ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν ένθερμα την ιδέα, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Θανάσης Αθανασίου.

