
Η φθορά των τσιμέντων είναι φανερή κι η κατάσταση και επικίνδυνη. Πάνω από τα αποδυτήρια της Ραψάνης υπάρχει «μπαλκόνι» με παγκάκια και τραπέζι. Βρίσκεται εκεί και καθημερινά, κόσμος. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να συντηρήσει την μικρή κατασκευή. Το πράγμα μιλά από μόνο του…
Τα νέα τα μαθαίνουμε από τη Θάσο. Από την ανακοίνωση του νησιωτικού και περιβαλλοντικού συλλόγου. Η νέα ημερομηνία για τη συζήτηση στο ΣτΕ των δύο αιτήσεων ακύρωσης για το CO2 είναι η 3η Φεβρουαρίου του 2027. Μακριά; Για το συγκεκριμένο δικαστήριο η νέα ημερομηνία είναι μάλλον «κοντινή αναβολή», όπως συχνά λένε στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Η πτώση της θερμοκρασίας και οι κάποιες βροχές δεν πρέπει να μας ξεγελούν. Η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται. Δεν είναι τυχαίο που το περασμένο Σάββατο εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στις Κρηνίδες. Την αντιμετώπισε – και αυτήν- η Πυροσβεστική.
Το απόγευμα (προς βράδυ) της Παρασκευής στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά εκδηλώθηκε φωτιά σε παρκαρισμένο δίκυκλο. Η Πυροσβεστική έλαβε λάθος ενημέρωση κι έτσι αρχικά έψαχνε περιστατικό έξω από την Εθνική τράπεζα. Το συμβάν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρώτοι οι πολίτες. Με… κουβάδες νερό! Δεν υπήρξε ή δεν προσφέρθηκε, ούτε ένας πυροσβεστήρας!
Μπορεί να είναι σύμπτωση. Μπορεί και όχι. Ωστόσο ένας πυροσβεστήρας θα έκανε πολύ καλύτερη δουλειά από τους κουβάδες. Δυστυχώς κι όπως στην πράξη αποδείχθηκε, δεν τον διαθέτουν τα καταστήματα της περιοχής. Ούτε και τα ΙΧ που τόσα περνούσαν πολύ κοντά από το σημείο.
Ένα από τα βράδια της προηγούμενης εβδομάδας η κ. Ειρήνη Βρανά είχε όρεξη για «δύσκολα». Είχε έμπνευση. Έγραψε στο διαδίκτυο τα ακόλουθα: «Αχ ψηφοφόρε της Ν.Δ της Π.Ε Καβάλας… Θέλω να σε δω τι θα ψηφίσεις στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και τι μούτρα θα έχεις μετά να γκρινιάζεις ότι δεν εκπροσωπείσαι επαρκώς! Οδηγούμενος σε έναν βαθύ πολιτικό εγκλωβισμό, ο ψηφοφόρος καταφεύγει σε μια ψήφο συμβιβασμού, στηρίζοντας έναν υποψήφιο που αδυνατεί να τον εκπροσωπήσει επαρκώς αλλά είναι “κομματικός θεσμός” και έτσι η κάλπη μετατρέπεται σε πεδίο στρατηγικής ψήφου. Όπου η επιλογή του αντιπροσώπου δεν αποτελεί προϊόν ιδεολογικής σύγκλισης, αλλά αποτέλεσμα πολιτικής αναγκαιότητας, κατεστημένου και επιβεβλημένης ανάγκης λόγω ρουσφετολογικής- πελατειακής πολιτικής! Καλό ξημέρωμα! Και ευελπιστώ να ξυπνήσει το εκλογικό σώμα της Ν.Δ στις επόμενες εκλογές….».
Χωρίς να υποτιμούμε το περιεχόμενο, το μήνυμα και τον προβληματισμό της κ. Βρανά έχουμε να σχολιάσουμε ότι όλα όσα περιγράφει ισχύουν εδώ και δεκαετίες. Κι όχι μόνο στη ΝΔ. Σε όλα τα κατά καιρούς μεγάλα κόμματα. Και σε όλη την Ελλάδα. Η οποία μάλλον δεν αλλάζει. Αφού σίγουρα δεν αλλάζουν οι έλληνες!
Οριστικοποιήθηκε η αποστολή του Δήμου Καβάλας στην Κύπρο, για τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης με το Δήμο Αμμοχώστου. Σύμφωνα με την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής στην Κύπρο ταξιδεύουν «… στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δερύνειας, θα συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, οι Αντιδήμαρχοι, Κώστας Χατζηαναστασίου και Χρήστος Τσιτσιλικάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Ηλίας Καλανταρίδης, Ξενοφών Κροκίδης, Γιάννης Εριφυλλίδης και Χρήστος Ποτόλιας και ομάδα χορευτών του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας».
Όταν οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι σε… φόρμα, όταν έχουν όρεξη και διάθεση τότε οι εκδηλώσεις τους αυξάνονται. Ένα ακόμη παράδειγμα από το Παλαιοχώρι. Πριν την καθιερωμένη γιορτή του κάστανου (Κυριακή 25 Οκτώβρη), θα γίνει κι άλλη εκδήλωση. Μουσική χορευτική βραδιά. Το Σάββατο 24 Οκτώβρη. Προς υποστήριξη της γιορτής του κάστανου.
Οι σύλλογοι πραγματοποιούν και εκδρομές. Ο σύλλογος των Εβριτών του Νομού Καβάλας βρίσκονταν το Σαββατοκύριακο σε εκδρομή μελών και φίλων του στο Βελιγράδι. Μια ωραία παρέα σε ωραίες στιγμές αναψυχής.
Μεσίστιες κυμάτιζαν οι ελληνικές σημαίες την προηγούμενη εβδομάδα στα κτίρια της Πυροσβεστικής και στο Ν. Καβάλας. Το σώμα είχε ανθρώπινες απώλειες. Σε περιστατικά μακριά από την Καβάλα. Ωστόσο το πένθος ήταν παντού.
Η παρέα των συμπολιτών κινείται με αναπηρικά αμαξίδια. Βρέθηκε και για αυτούς ένα 100% προσβάσιμο κατάστημα για να πιούν το ουζάκι τους, όπως τόσος κόσμος. Τα υπόλοιπα τα σχολιάζουν θετικά οι ίδιοι: « Τις θερμές μας ευχαριστίες στη διεύθυνση της ταβέρνας ” Ο ΣΑΒΒΑΣ” για την πρωτοβουλία της να κατασκευάσει τουαλέτα ΑμεΑ στο χώρο της. Σε ευχαριστούμε Σάββα που κάνεις την έξοδο και την ψυχαγωγία προσβάσιμη για όλους. Ευχόμαστε η κίνηση σου αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση».
Η περασμένη Παρασκευή ήταν για τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα ημέρα αθλητικών δραστηριοτήτων και όχι μαθήματος. Εκδρομή τα παιδιά θα κάνουν αυτήν την εβδομάδα, τον περίπατο του μήνα Οκτώβρη. Εν τω μεταξύ οι εκπαιδευτικοί και στην Καβάλα συζητούν τις αλλαγές ως προς όλες τις εκδρομές. Τις νέες ευθύνες που αναλαμβάνουν.
Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο συμπολίτης εκπαιδευτικός Μανώλης Κουσλόγλου. Μεταξύ άλλων και επί του θέματος, σημειώνει: « Τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος σχετικά με το «νέο» νομοθετικό πλαίσιο για τις σχολικές μετακινήσεις. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί αντιδρούν έντονα, καθώς θεωρούν ότι αναλαμβάνουν ευθύνες σχεδόν για καθετί που σχετίζεται με μια εκδρομή μαθητών. Το σοβαρότερο ζήτημα, ωστόσο, κατά την άποψή μου, είναι άλλο: Πολλές από τις προβλέψεις που σήμερα συζητούνται ως «νέες» ΥΠΗΡΧΑΝ ΗΔΗ, άλλες εδώ και αρκετά χρόνια, άλλες από το 2020 και κάποιες είχαν ήδη εξειδικευτεί με σχετικές εγκυκλίους και οδηγίες του 2024. Σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψή μου, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είναι μικροί ήρωες».
Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτώβρη ξεκινά η προετοιμασία για την επόμενη Αλφαβητοπαρέλαση. Η πρώτη συνάντηση για την Αλφαβητοπαρέλαση του 2027 θα γίνει στο Μουσείο Παραμυθιού. Στις 7 το απόγευμα. Η οργανωτική επιτροπή είναι απολύτως έτοιμη με προτάσεις για το που, το πότε και πώς.
Σε συνέντευξη του ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Δράμας Ιωάννης Κεσκίνογλου έθιξε κι ένα άλλο πρόβλημα του κλάδου σε σχέση με την ακρίβεια των καυσίμων. Αντιγράφουμε από τον Πρωινό Τύπο της Δράμας: « Υπάρχουν βέβαια και διαρροές προς στη Βουλγαρία. Όλο και περισσότεροι πηγαίνουν για να βάλουν βενζίνη εκεί, και με την βενζίνη 45 λεπτά φθηνότερη στη Βουλγαρία, η κατανάλωση στα δικά μας πρατήρια έχει περιοριστεί κατά πολύ. Έχουμε πτώση σχεδόν στο 90%».


